anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce avioanele nu pot zbura la altitudini foarte mari?

Răspuns Apreciat de Editori
| Holiday a răspuns:

Cu cat altitudinea este mai mare, cu atat aerul este mai rarefiat. Adica are densitatea mai mica. Si cum motoarele avioanelor folosesc aerul pentru a face aeronava sa se deplaseze, la un moment dat cantitatea de aer aspirata de motoare nu mai este suficienta pentru a asigura propulsia.
Pe de alta parte cu cat aerul este mai dens, cu atat forta de frecare este mai mare si inaintarea mai grea. De aici, viteza mai mica, consum de combustibil mai mare.
De aceea inaltimea optima de zbor a unui avion este cat mai sus, dar in asa fel incat, in functie de caracteristice avionului sa existe suficient aer pentru a asigura propulsia lui.
Pentru avioanele de pasageri este undeva intre 6-10000 METRI, nu cum bate cineva campii pe aici cu km.
Exista avioane, in general militare, care pot zbura si mai sus, recordul e pe undeva pe la 30.000 metri.
Pe scurt, modul de functionare al motorului de avion il gasesti aici:
http://aeroglob.org/......t--17.html

4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Altitudinea maxima la care poate zbura un avion de pasageri, in conditii de siguranta a oamenilor este de maxim 14. 000km altitudine, conform specialistilor.

Tie ti se pare ca 14.000 Km cat este altitudinea maxima la care poate urca un avion cu pasageri, este o altitudine mica? Sau nu ai habar cat ar inseamna 14. 000km?

| Roxin a răspuns (pentru Violleta2022):

Unde ai citit tu treaba asta? Le ai cu aeronautica?

| relian a răspuns:

Cine a spus ca nu zboara la altitudini mari? Chaiara asa si zboara dincolo de 10 mii de m. Poate ai vrut sa spui de ce nu zboara mai sus de atata sau stiu si eu sa iasa din atmosfera laughing asta e altceva.Un avion nu poate parasi atmosfera terestra tocmai pentru ca un avion, este facut sa zboare in atmosfera, adica se foloseste de atmosfera pentru a se deplasa.Asa cum tu te folosesti de pamant sa te deplasezi avionul impinge, se sprijina pe aer, in absenta lui e ca si mort.Deci cu cat un avion urca atmosfera devine mai rarefiata, ca urmare avionul ala nu se poate duce la marignea atmosferei sa-i zicem asa, pentru ca n-are suport, nu are pe ce sta. Daca i se pun motoare de racheta atunci poate szbura si pe Luna laughing pentru ca se foloseste pe sine, nu-i mai trebuie sustinere sau suport.

| GL757W a răspuns:

Cata inteligenta pe acest site, cum poti spune ca vioanele zboara la 14000 km altitudine? laughing

| Holiday a răspuns (pentru GL757W):

Si mai da si exemple de distante intre orase... dupa mintea ei cei 7650km dintre Bucuresti si New York ar ar insemna un zbor de aproximativ 35000km, adica 14000 in sus, 14000 inapoi in jos, plus distanta dintre orase, adica vreo 35 de ore de zborlaughing
Nici nu trebuie sa stii mare lucru despre avioane, ci doar putina logica e necesara pentru a-ti da seama ce ineptie spune.

| T0T a răspuns (pentru Holiday):

Încă nu înțeleg cum poate un om să supraviețuiască astfel... După mintea ei e nevoie doar de un avion de 30 de ori mai puternic cu pasageri ca să ajungă pe Lună. Vorba ta, face un traseu din ăsta de 3 ori și deja parcurge distanța de la Pământ la Lună.

| Nilsson a răspuns (pentru GL757W):

Poate a vrut sa puna virgula in loc de punct, in engleza se foloseste punctul ca simbol de delimitare a zecimalelor

| Violleta2022 a răspuns (pentru GL757W):

Eu personal am zburat cu avioane foarte mari, la altitudinea de 12000 si 13000 km, cu avioane de pasageri in zboruri transoceanice si tanscontinentale.

Uite aici si un articol in care este mentionata altitudinea de zbor de 14. 000km, ca sa nu te mai miri atat:
http://a1.ro/......24416.html

| NGheorghe a răspuns (pentru Violleta2022):

Zboruri transoceanice si transcontinentale...la 14000 de km zborurile alea se numesc deja tran—splanetare.
Dacă din socoteli nu da bine inseamna ca ceva este greșit. Verifica-te sa vezi.
14000 este corect.
Confunzi m cu km. Valorile tale sunt de 1000 de ori.
Chiar si dacă găseai pe undeva 14000 km tot nu îți folosea —la 40 de km altitudine deja esti in zona stratosferei — zona recordurilor... de acolo, in cădere liberă, depășești 1000 km/h
Apropo, de la 14000 KM in cădere liberă depasesti... adică nici nu știu ce depasesti deoarece nici nu mai atingi pământul, nici flăcările nu ating pământul, practic esti sublimata.

| Violleta2022 a răspuns (pentru NGheorghe):

Ai perfecta dreptate, sunt 14000m!
Mea culpa! Eroare facuta din graba si neatentie happy

| Alexandruxdd a răspuns:

Pentru că la altitudini mari crește presiunea aerului.