| Anonim34231 a întrebat:

De ce iarna, ziua e mai scurta decat vara?
De ce vara la 8-9 dimineata, soarele bate in geam de nu pot sa dorm, iar iarna nu.
De ce? Care e explicatia? Cum e pamantul fata de soare, vara si iarna?

6 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Este mai scurta iarna pentru ca in zona respectiva, adica in emisfera unde este iarna, Pamantul primeste o cantitate de radiatie mult mai mica comparativ cu cealalta emisfera unde este vara.Asta e tot.Ca si cum tu pui un lemn pe foc eu pun o masina de lemne si sa vedem unde este mai cald laughing, bine glumesc dar cam pe acolo este.Chestia de ce primeste partea aia mai putina radiatie de la soare? Pt ca Pamintu are axa inclinata iar pentru asta mergi la linkul asta ce til dau si derulezi pagina in jos, iar undeva in dreapta ai un desen unde sorale este desenat galben si pamintu inchis si arata cata radiatie primeste fiecare emisfera si cum este inclinat Pamintu.Mai bine ca desenu asta nu-ti poate explica nimeni. Apoi undeva tot acolo la mijlocu paginii iti arata alt desen cu distantele si inclinarea si vei vedea ca atunci cand soarele este mai departe de pamint in emisfera nordica este VARA si cand este mai aproape este IARNA.Deci distanta nu are absolut nimic dea face cu vara-iarna,totu tine de inclinare si aia e tot, astfel fiecare parte primeste mai multa sau mai putina radiatie de la soare, deci mai multa sau mai putina caldura, asa avem iarna, vara, toamna si primavara.Primavara si toamna inclinarea este aceiasi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Season

| NGheorghe a răspuns:

Mai pe direct: orbita Pământului (cum se învârte el in jurul Soarelui) este aproape un cerc. Axul de rotatie al Pământului nu este perpendicular pe acest cerc ci este înclinat (27 grade).
Vara: Terra este cu emisfera nordică înclinată către Soare ( si Soarele la amiaza este aproape deasupra capului pentru România iar norvegienii si rușii nordici au așa zisele nopți albe când soarele deși apune puțin, este lumina afara deoarece Soarele luminează toată zona artică)
Iarna: Terra este cu emisfera sudica înclinată către Soare ( si Soarele la amiaza este aproape de linia orizontului pentru România.)

| Takishima a răspuns:

In solstitiul de vara soarele e mai aproape de pamant iar in solstitiu de iarna soarele e cel mai departe de pamant in timpul anului de aceea acesta se vede ca o lumina albuie pe cer iarna.


O explicatie mai stiintifica o gasesti pe wiki :
În jurul datei de 21 iunie (cel mai adesea), sau 22 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, adică începutul verii astronomice; în preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. Simultan, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont).
Sursa :
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Solstițiu

| relian a răspuns (pentru Takishima):

Scuze dar cred ca este tocmai invers de cum spui tu.Cand este vara in emisfera Nordica soarele este cel mai aproape de pamint sau pamntu este mai aproape de soare, dar vara este tot timpul pe suprafata pamintului, chestia asta cu distanta fata de soare nu are nici o importanta.Ce face ca sa fie diferentele astea in acelalsi pct este inclinarea pamintului.Deci pentru RO vara sorele este in pctul cel mai indepartat fata de pamint si invers pentru emisfera sudica.Vedeti voi pe netu asta, in carti si peste tot se dau niste explicatii de sta mata in coada.Ba sunt si unia pe aici care la fel vin cu explicatii tot asa luate tot din carti si spun ca is de la ei, iar lumea nu pricepe nimic. Uite drept dovada este ce ai afisat tu in raspunsul tau.Deci tu din ce ai citit ai inteles ca atunci cand este vara deci vara in emisfera nordica soarele se afla cel mai aproape.Ei te-ai inselat, sau ai inteles gresit pentru ca aia folosesc cuvinte academice, vorbesc pe limba lor cum se spune, iar omu care nu este familiarizat cu astfel de notiuni normal sa intelega nimic sau aproape de loc laughing Ok deci indiferent la ce distanta sar afla soarele de pamint asta nu afecteaza cu nimic cai vara sau iarna. Uite hal de explicatie la ei-soarele se ridica deasupra orizontului la unghiul maxim.Asa si cu asta i-a dat gata pe oameni halal explicatie.laughing Uite asa sta pamintu fata de soare / * iarna in N si asa sta * / vara tot in N, ma rog steluta aia la mijloc cumva.Nu am cum sa fac desen aici dar uite mergi la link-ul asta si te lamuresti mai bine decat un mil de cuvinte.Romanii au luat de pe sitele ala asa frantuti lea tradus in limba romana si gata nea lamurit bustean. Uite de aici au tradus in romana, de aici se inspira romanii dar asa spicuiesc cate ceva si vin si ne omoara cu explicatiile lor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Season

| octaviatatar a răspuns:

In ce clasa esti? Eu am invatat in a V-a cu lux de amanunte. Fara suparare, voiam sa iti raspund dar am vazut raspunsuri mai bune aici si nu am mai facut-o.