| sabin89 a întrebat:

De unde provine înclinația asta pe care au avut-o evreii dintotdeauna spre lucrul cu banii/împrumuturi cu dobândă (cămătărie)? Unii istorici – Karl Kautsky, dar nu numai el – au explicat cum, încă din vremea exilului babilonian și, mai apoi, după dărâmarea Ierusalimului din anul 70, evreii, rămași fără țară și fără pământ, s-au consacrat acestei îndeletniciri, ca unic mod de supraviețuire. Fiind risipiți printre națiuni, lipsiți de o protecție politică, au continuat să trăiască așa și au transmis "meșteșugul" din generație în generație, acesta devenindu-le cu timpul un fel de a doua natură.
Vi se pare plauzibilă explicația?

9 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Dap, ce a spus RaduRobertRO e corect: Biserica Catolica a interzis imprumuturile cu dobanda, pretinzand ca timpul nu este al oamenilor, ci al lui Dumnezeu, deci oamenii n-au dreptul sa traga foloase din trecerea timpului.

Evreii au fost exceptati de la aceasta regula, pentru ca nu erau catolici.

| relian a răspuns:

Nu stiu daca inclinatia asta au avut-o dintodeauna, ca marturie sta si biblia, acolo se pare ca se ocupau cu jefuitul, cu datu in cap altora, laughing omorau pana si copiii, luau cu forta femeile altora, avutul, dupa ce omorau pe barbatul respectiv.

Au facut asa pana au dat de unia mai tari ca ei laughing, babilonieni, egiptenii, care iau luat ca sclavi.Ei uite ca lea venit si lor rindu laughing mereu se gaseste altul mai bun ca tine, asa ca din cotropitori au ajuns sclavi.

Dupa ce au iesit din sclavie, au revenit la obiceiul lor, adica ala sa dea in cap altora, sa le ia avutul si femeile laughing pana cand sau oprit pe unde stau astazi, ori pana s-au gasit iar alti mai tari ca ei, mai tilhari ca si ei.

Legat de camatraie si alte practici genul asta, se pare il practicau evreii de prin lume, nu cei care au ramas la origini sau in zona aia israel de astazi.

Nu cred ca au fost cum spui, nici astazi nu-s asa, cel putin cei din israel, tot aia de pe afara is cu camatareala si rahaturi de astea.

Nu stiu despre ce avioane vorbeste ala ce l-ai citat tu, dar eu stiu ca atunci cand esti cucerit, ramai sarac lipit, mai ales pe timpurile alea, unde pui ca din ce spune, au fost si alungati afara din cetate, ceva neclar, pentru ca cetatea aia nu era toata tara, chestia aia arata ca au adus aia alta conducere acolo, adica ca evrenii nu se mai ocupau cu organizarea si conducerea.

Iara cand esti dat afara, cand ti se ia avutul, ramai sarac lipit, cum ajungi sa faci camatarie? Mai intii trebuie sa te apuci srios de ceva munca, care munca pe atunci iti aducea asa mare profit, ca tu sa ai de toate, sa iti si mai ramana ceva malai sa poti imprumuta pe altul?

Mie nu mi se pare plauzibila deloc explicatia aluia, e soarece de camara laughing de aia da si explicatia aia rasuflata.
Cuceritorii lasau sa conduca tot pe aia cuceriti, sefu ala mare era deal lor, dar aia mai mici ce organizau, ce lucra cu populatia direct erau lsati toti bastinasii, dar le impuneau taxe, asa ca cei care fusese avuti, li sa mai lasat ceva acolo, ori au fost lasati in continuare sa administreze ceva acolo, pentru ca populatia locala nu prea asculta de cuceritori, unde pui aia nu cunoasteau bine zona, obiceiurile etc, munca, asa ca ei erau doar exploatatori, nu-i interesa decat banu.

Doar asa puteau unia sa ajunga camatari, aia care conduceau ceva, care aveau ce sa imprumute pe altii.

Am citit ceva chestii despre everii din zilele noastre, unia spun ca nu ar fi evreii aia din vechime, ca ar fi de fapt niste veniti din zona de pe unde au venit si tiganii.

Subiectul asta cum e sensibil, nu gasesti pe nicawri o sursa credibila.
Am avut eu posibilitatea sa aflu, dar nu mai am cum. Aveam acasa la mama ceva evrei, care niciodata nu fusese plecati, habar nu aveau de Israel, bunica mi-a spus, ca au plecat cand iau chemat aia acolo.

Daca ar fi ramas, sau daca as cunoaste sigur un evreu de asta care niciodata n-a fost plecat din RO, las intreb ce limba vorbeste, las pune sa vorbeasca ceva, las inregistra si asa as afla daca este evreu sau nu.
Pt ca multi asa spun, ca aia nici n-ar fi vorbit vreodata limba aia laughing

Tu ce parere ai despre chestia asta? Ai pe linga tine vreun evreu de asta ratacit, ramas aici de pe vremuri, sa il poti pune sa vorbeasca in limba lui?
Nu ma trimite pe wikipedia sau mai stiu eu unde, siubiectul asta evreu e sensibil, toti trebuie sa spuna ca ei, de spui altfel, esti vazut naspa, asa ca wikipedia si alte surse mint, ori nu spun adevarul in privinta asta.

| RaduRobertRO a răspuns:

Ideea este ca in Evul Mediu pentru crestini era un pacat sa te ocupi de bani, camatarie, etc... asa ca locul a ramas liber pentru evrei. Au acumulat avere si... s-a mostenit. Asta e tot.

| sabin89 explică (pentru RaduRobertRO):

Și atunci, ce a spus Karl Kautsky și alții ca el cu privire la originea acestui "obicei" nu are valoare? Rămâne că doar interdicția bisericească este cauza? Eu le-aș lua pe amândouă în considerare. Cea de a doua, cea cu interdicția, aș zice că doar a sporit înclinația pe care o aveau deja.

| RaduRobertRO a răspuns (pentru sabin89):

Sa crezi ca unicul mod de a supravietui e camata, greu de crezut. Explicatia data de mine e plauzibila, cea data de Karl e ipotetica. Eu am incercat sa expun ceea ce este stiut si documentat, a merge in anii exilului din Egipt e hazardat. Documentat cu atat mai putin.

| sabin89 explică (pentru RaduRobertRO):

Exil în Babilon happy

| RaduRobertRO a răspuns (pentru sabin89):

Tot aia, demult. m-am grăbit.

| EliLeli a răspuns:

Nu.

| CuStimaSiRespect a răspuns:

Dacă ne gândim la popoarele care s-au format în urmă cu mii de ani pe teritoriul Palestinei de astăzi, printre care se numără și poporul evreu, putem observa că acestea se aflau la intersecția principalelor rute comerciale din vechea Semilună fertilă, locul unde au apărut primele civilizații moderne, scrierea și principiile care stau la baza funcționării societății și a economiei.
Negustorii care veneau din Egipt, Arabia, Asiria sau Mesopotamia trebuiau să treacă prin Canaan, iar acest flux de mărfuri diverse a creat oportunități de împrumuturi și finanțări. Practic, comerțul este în sângele lor încă de la formarea ca popor.
Dacă evreii sunt buni la ceva, acel lucru este transmiterea cunoștințelor din generație în generație (ca dovadă, numai faptul că scrierile biblice sunt de departe cele mai detaliate și răspândite istorisiri care s-au păstrat din Antichitate).
Faptul că în familiile evreiești se pune preț pe cunoaștere și educație este motivul pentru care au dat atât de mulți oameni de știință și își duc afacerile din generație în generație.
Desigur, a contribuit și faptul că neavând dreptul de a deține pământuri, le-au rămas mai puține opțiuni de a-și câștiga existența, iar comerțul și împrumuturile s-au dovedit a fi cele mai profitabile, activități pe care le-au perfecționat de-a lungul secolelor până la crearea sistemelor bancare moderne (care nu este altceva decât tot o formă de cămătărie).
Faptului că în fruntea sistemelor financiare globale sunt personaje cu rădăcini evreiești nu ar trebui să mire pe nimeni.