| sabin89 a întrebat:

Era o glumă...Un student eminent are pe bilet la examen, între altele, subiectul "Ce este electricitatea?" Era bine pregătit băiatul, iese în faţă şi scrie pe tablă tot ce ştia în legătură cu subiectul. Profesorul, trecând de la unul la altul, ajunge şi la el, citeşte ce a scris şi zice: Nu ştii; şi trece mai departe. Contrariat, studentul era convins că scrisese bine, şterge însă tot şi se apucă să scrie din nou, de data asta încercând să scrie exact ca în carte - cartea fiind scrisă tocmai de profesorul respectiv. După ce mai face un tur pe la ceilalţi, profesorul ajunge iar la el, citeşte şi zice: Nu ştii; şi dă să plece. Studentul îşi pierde răbdarea şi zice: Atunci dom' profesor vă rog să spuneţi dvs. ce este electricitatea. Profesorul: Nici eu nu ştiu.
Nikola Tesla povesteşte (unui biograf al său) cum a făcut cunoştinţă cu electricitatea încă de copil. Într-o noapte, cum stătea întins pe pat, cu lumina stinsă, vede ceva luminos în jurul pisicii, care tocmai îşi scutura blana. Îi întreabă pe părinţi ce este şi i se răspunde: electricitatea. Evident, nu a înţeles nimic atunci despre electricitate. Târziu în viaţă, când avea în jur de optzeci de ani, în timp ce i se lua un interviu povesteşte reporterului despre întâmplarea din copilărie şi spune: "Atunci nu am ştiut ce este electricitatea". Şi a adăugat: "Nici acum nu ştiu". Interesant, tocmai el să spună asta, care s-a ocupat atât de mult cu fenomenul şi a făcut atâtea invenţii folosindu-se de el! A trecut aproape un secol de la vremea lui Tesla. Credeţi că în lumea ştiinţifică se ştie mai bine acum ce este electricitatea? Se poate da o definiţie a ei fără a folosi termeni care să te trimită tot la electricitate (învârtire în cerc)? Ce este ea de fapt? Cum (de unde, de ce) au electronii acea sarcină electrică? Şi de fapt, ce e aia "sarcină electrică"?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Curentul electric e miscare ordonata a particulelor cu sarcina electrica.
Particulele cu sarcina electrica sunt particule ce "emit" constant in toate directiile spatiului alte particule purtatoare de forta. Interactiunea dintre aceste particule purtatoare de forta cauzand aparitia de forte repulsive sau atractive.
Iar campul, electromagnetic in acest caz, este zona din spatiu in care se emit particulele purtatoare de forta. (Bosoni) Distanta pe care ele o parcurg (particulele purtatoare de forta)depinde de masa lor. Pt electromagnetism bosonul purtator de forta e chiar fotonul, care are masa de repaus egala cu zero. De asta campul electrimagnetic se extinde la infinit in spatiu, intensitatea fortei scazand in adevar cu patratul distantei.
Alte particule genereaza bosoni ce au masa mare (forta tare de exemplu), distanta la care actioneaza aceste forte fiind limitata.

Nu se stie de ce electronul genereaz asemenea particule si de ce interactiunea ibtre ele s-ar concretiza prin fortele cunoscute. Asta e doar modul in care universul functioneaza.

Tot asa cum nu se poate explica de ce electronul are masa pe care o are. Sigur, motivul e interactiunea cu campul Higgs... Insa de ce interactioneaza in felul in care o face?

P.S. : Fizica clasica nu reuseste sa raspunda prea bine la intrebarile tale. Daca stai sa te gandesti pana si ideea de camp are o definitie nesatisfacatoare ca fiind o zona i spatiu in care se manifesta anumite forte. Insa nu spune de ce exista acele forte.

15 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Băi, fără linkuri nu sunteţi capabili să legaţi două vorbe. Spuneţi cu cuvintele voastre, dacă aţi înţeles. Ce este? Cum este?

| RAY a răspuns:

Sincer nici eu nu am inteles cum functioneaza electricitatea, interesanta poveste

| Darkmagic a răspuns:

Greu... big grin
Cand scriam acum niste ani, ca astia NU stiu ce este lumina sau cum le functioneaza telefonul se facea liniste...
Ce vrei tu e greu, implica mult prea multe explicatii tehnice, atomi, protoni, electroni, ioni, (La multi ani!) si formule, prinse intr-un raspuns de nescris pe TPU.
Si eu am o dilema... big grin
Lumea zice ca plasma ionizata este "cea mai cea' si are o conductibilitate infinita iar argintul este pe locul intai. (!)(?)
Eu am cabluri de aur si maimutoii de la Con Edison zice ca aurul e "the best", mai smecher ca argintul si cuprul, la un loc. big grin
Care are dreptate, "lumea" si wiki, sau Con Edison?
Ce-i drept, astia mi-au luat banii... laughing
Mai jos este un link pentru prietenul RAY, care vrea el dovezi pentru toate si orice, de-al naibii si d'ambitios ce e el! happy
https://imgur.com/MA5SgwJ
Era o gluma...
Cablul, nu e. big grin

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

În geometria lui Euclid teoremele se tot demonstrează până se ajunge la axiome. Acestea trebuie luate aşa cum sunt. Ele nu pot şi nici nu trebuie să fie demonstrate. Mă gândesc că ceva similar trebuie să fie şi în cazul ăsta. Unele proprietăţi ale materiei sunt "axiomatice", ele aşa sunt şi gata! Cum este şi gravitaţia. Nu putem şti de ce e aşa şi nici nu trebuie să încercăm să dăm o explicaţie. Ce zici?

| RAY a răspuns (pentru sabin89):

Nu putem şti de ce e aşa şi nici nu trebuie să încercăm să dăm o explicaţie. Ce zici?
nu ai de unde sa stii ca nu putem stii, asta e paradoxul scepticului, Atunci când scepticul global afirmă că oamenii nu știu nimic se naște paradoxul scepticismului: dacă într-adevăr oamenii nu știu nimic, atunci scepticul nu poate ști că oamenii nu știu nimic.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Scepticism

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

In proprietatile materiei eu nu as merge pe "axiomatic", si cred ca si altii, altfel nu "sapam" mai adanc de atom, postulat acum vreo... 2000 de ani.
Imi place Euclid, dar nu as ramane cu el. happy
Cred ca pot sa-ti definesc electricitatea, (si am sa o si fac odata), am nevoie doar de timp sa sintetizez un raspuns mai putin tehnic.

| NGheorghe a răspuns:

Definiția curentului electric: un câmp magnetic variabil produce un curent electric variabil. Bineanteles ca un curent electric va produce un câmp magnetic, dar un curent electric poate produce si un câmp electrostatic (intr-un condensator).
Curios dar adevarat este ca un câmp magnetic nu interactioneaza sub nicio forma cu un câmp electrostatic. Ca perspectiva sa fie completa: exista mai multe feluri de câmpuri electrostatice, deoarece produc efecte identice in materiale diferite dar unele câmpuri electrostatice nu interactioneaza între ele, altele da.
https://youtu.be/JSa7_pEVdpA

La treaba cu pisica, si blana ei electrizata, cercetătorii ai mai observat un fenomen: pisica înainte de a ataca, se lasă aproape de sol, face pași mici dar pe loc, balansând-se stânga-dreapta... cică așa s-ar încarcă electrostatic... după care rămâne nemișcată. In momentul in care atinge solul cu ghearele se produce descărcarea sub o forma de electrocutare a mușchilor ceea ce o face sa își dubleze detenta si, evident, sa își mărească viteza de atac. Nu doar atât, dacă reușește, dintr-o singura săritura, sa atingă si sa o răstoarne prada (de exemplu șoareci sau păsări), prada este paralizata sau se comporta ca si cum ar primi electroșocuri.

| sabin89 explică (pentru NGheorghe):

"Definiția curentului electric: un câmp magnetic variabil produce un curent electric variabil" - Vezi, tocmai ce spuneam: La o definiţie nu trebuie să te învârţi pe cerc, adică să foloseşti termeni înrudiţi cu obiectul de definit. Nu poţi să zici "electricitatea este ceva care produce electricitate". Tu ai dat o definiţie a curentului electric şi în ea apare din nou termenul "curent electric". Asta una. În plus, eu am cerut definiţia electricităţii, nu a curentului electric.

| NGheorghe a răspuns (pentru sabin89):

Poate îți este somn! ca eu nu ma învârt in cerc, pardon, nici definiția nu se învârte in cerc: magneții sunt magneti si cauza, iar curentul electric este efectul pe care îl produce un magnet intr-un conductor. Magneții nu sunt curent electric si nici curentul nu este magnet. Stai pe faza ca am sa mai precizez o data: "Definiția curentului electric: un curent electric variabil este produs de un câmp magnetic variabil " iarăși noțiunea de "curent electric" se repeta dar nu este vorba de o legatura de cauzalitate ci face parte din acele "forme de prezentare" (Definiția— cui— doua puncte —si urmează)
Dar poate ca nu îți este somn si intenționat te prefaci ca nu observi doar ca sa te întorci la limbajul de gradință si asta cu scopul de a împrăștia un subiect si un studiu foarte important ce se numește: Teoria Câmpului Unificat - in care se caută sa se stabilească toate metodele de influențare (sau chiar de "transformare in cerc" -din unul in celalalt ) a celor 3 "câmpuri" cunoscute : magnetic, electrostatic, gravitic.). La ce ți-ar folosi limbajul de grădiniță? Păi exact pentru a evita a se ajunge la detalieri, ca de exemplu: Din ce este alcătuit acel "curent electric"? Iar aici "lumea științifică" este cam obligată sa se declare "nestiutoare" deoarece încă nu se știe, minunea este ca stie altceva, știe metode de a schimba sensul declarațiilor. Logica ar fi foarte simpla: trece curentul si din bec iasă lumina, concluzia foarte simpla este: câmpul magnetic este alcătuit din fotoni, curentul electric este alcătuit din fotoni si din bec iasă... fotoni! Ei bine, a apărut încă un câmp: " higss fild"; au apărut si "bosoni" care nu au nicio legatura cu fotonii ce iasă din bec, ba nici cu magneții— dar ei explica tot fenomenul, evident ca inginerii nu mai pricep nimic — deoarece ei sunt acei proști, iar "lumea științifică" întotdeauna " știe".
Apoi tu ai cerut definiția "electricitatii", dacă asta se poate numi o definiție!?! Iat-o: Electricitatea este un capitol in cartea de fizica in care se studiază producerea, transportul, distribuția curentului electric, cât si efectele pe care acesta le produce.
Curentul electric este un fenomen... electricitatea ba.(ne încurcăm in cuvinte?)

| Inferno a răspuns (pentru NGheorghe):

Sunt patru forte, nu trei.
Iar campul electric si magnetic sunt de fapt u singur camp denumit electrimagnetic si cauzat de un singur tip de forta.
Deci nu ai mentionat decat doua din cele patru forte: forta tare, slaba, electrimagnetica si gravitatia.

Si ideea de unificare a campurilor se refera la faptul ca si gravitatia are un mod de producere similar cu celelalte trei forte. Adica particulele cu masa emit bosoni purtatori de forta (gravitoni). Ceea ce nu s-a demonstrat pana acum. De fapt teoria relativitatii se bate cap in cap cu ideea asta: ea spune ca gravitatia nici nu e o forta reala ci o consecinta a curburii spatiu-timp.

Tu privesti subiectul dintr-o perspectiva inginereasca, nimic mai gresit. Profesoara mea de instalatii electrice din anul 4 spunea ca nici ea nu stie ce e curentul electric si ca nimeni nu stie. (Apropo de intrebare) Evident ca nu avea si cunostinte de fizica cuantica, asa ca se limita doar la o viziune pragmatica a subiectului.
Renunta la ideea de bec, circuit sau bobina.
Analizeaza doar ce se intampla la nivelul unui singur electron. Apoi mai adaugi un alt electron in scenariu si vezi toate modurile in care cei doi interactioneaza.
Asta face fizica cuantica. Teoria QED.

| NGheorghe a răspuns (pentru Inferno):

Dar tu esti mama lui Sabin, de-i vi in ajutor? sau stra străbunica cea fiziciana? Trebuie sa îți faci niște update-uri ca s-au schimbat multe din secolul XVIII. Ca de exemplu:
- sunt trei... spre zece forțe, nicidecum patru. Nu știu de ce zici ca eu am zis ca sunt 3 forțe, de vreme ce eu vorbeam de câmpuri? Ai invatat sa citești printre rânduri? Ei bine mai trebuie sa inveti sa citești printre coloane.
- "Iar campul electric si magnetic sunt de fapt u singur camp denumit electrimagnetic". Eu prima data am bănuit ca tu ai invatat fizica la școala lui Ion Creangă, dar tu esti singurul de pe lume care știe egalitatea asta.
- "Deci nu ai mentionat decat doua din cele patru forte" - eu nu am menționat niciuna. Buna dimineața!
- "Si ideea... ca si gravitatia are un mod de producere similar cu celelalte trei forte" — in TEORIE.
- "Adica", in TEORIE, " particulele cu masa emit bosoni purtatori de forta (gravitoni).
- "Ceea ce nu s-a demonstrat pana acum. " — si concluzia este: de aceea se numește TEORIE!
- " De fapt teoria relativitatii se bate " — hai ca ai sărit calul. Campul electric si cel magnetic nu interactioneaza între ele si tu habar nu ai; polaritatile primului se notează cu "nord si sud" iar la celalalt cu "plus si minus" exact ca sa nu se facă niciodata vreo confuzie iar tu chiar le confunzi, ba mai mult nici nu exista ceva gen "câmp electromagnetic" si tu habar nu ai! Ba îl prezinți ca si cum dintotdeauna ar fi existat... ca la urma sa te apuci sa vorbești de "teoria relativității"? Încearcă-ți norocul la grădinița din cartier... poate acolo te crede careva.
"Profesoara mea de instalatii electrice din anul 4"; Fi mai clar: anul 4 iHr sau anul 4 dHr?

| Inferno a răspuns (pentru NGheorghe):

Ha ha. Primul tau raspuns a reusit sa ma pacaleasca, recunosc...
Ignora-ma, sunt doar un biet muritor lipsit de prea multa inteligenta si cu care nu are sens sa iti bati capul. Salut!

| Inferno a răspuns (pentru NGheorghe):

Esti un fel de Darkmagic dar in stadiu terminal. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fenomen produs in urma miscarii/interactiunii particulelor de electroni.

Răspuns utilizator avertizat
Întrebări similare