anonim_4396
Întrebare recomandată | anonim_4396 a întrebat:

Este lumea modernă propice fericirii?
Azi auzeam la radio ceva despre economie și am avut o revelație, mi-am dat seama că societatea de consum și fericirea sunt incompatibile, fiindcă dacă ai fi fericit, ar însemna că ai tot ce-ți trebuie și nu-ți dorești nimic. Dacă nu-ți dorești nimic, nu cumperi mare lucru și economia se duce de râpă.
Societatea trebuie să te convingă că ai nevoie de mașină, de mașină de spălat, de calculator, de tabletă, de smartphone, de internet, deși oamenii au trăit mii de ani fără toate astea și mă îndoiesc că erau mai nefericiți decât noi.
Apropo de asta, crezi că oamenii erau mai nefericiți cu mii de ani în urmă?
Am o bănuială că oamenii nu erau la fel de stresați în vremuri imemoriale. În ziua de azi oamenii vor cât mai mult și nimic nu îi poate satisface vreodată și nici nu pot fi fericiți așa. Când un om foarte bogat fusese întrebat: "câți bani ar fi de ajuns?", el a răspuns: "puțin mai mulți".

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Aceasta este strategie de marketing: mai întâi să te convingă că ai nevoie de ceea ce au ei de oferit (poate fi doar o simplă iluzie) sau să-ţi creeze această nevoie (prin sabotaj), iar apoi să-ţi vândă acel ceva (dându-ţi o satisfacţie amăgitoare că ai obţinut ceea ce ţi-ai dorit = ceea ce-ţi trebuie).

Trăim într-o societate de consum, în care se crează forţat, dar voalat cerere pentru ofertă.

Aşa procedează de la reprezentanţii cultelor religioase (care vând o minciună, un nimic) până la simpli comercianţi (cu tot felul de şmecherii publicitare).

Îţi recomand filmul The Wolf of Wall Street (2013). O să găseşti acolo o fază interesantă cu "vinde-mi acest pix!", care conturează în linii simple şi clare această politică.

Cât despre fericire, nu ştiu, nu cred că se poate generaliza. Poate părem pe undeva mai nefericiţi decât predecesor noştri, din pur subiectivism, dezinformare şi de prea mult bine (relativ), prea mult timp liber pentru a ne frământa şi intra în depresii, dar şi din cauza miilor de necesităţi iluzorii create de societate, pe care nu putem să ni le satisfacem (pe moment sau deloc), astfel dând în frustrări degeaba.

16 răspunsuri:
| whatevernvm a răspuns:

Oamenii care au trait mii de ani fara tehnologia din ziua de azi nici nu visau si nici nu isi imaginau ca exista sau ca va exista asa ceva. In ziua de azi cand ai totul pe tava ca o "ispita" e greu sa traiesti fara, de aici dorinta de mai mult.

| sabin89 a răspuns:

Cred ca oamenii erau mult mai nefericiti cu mult timp in urma. Pana sa ajung la timpuri imemoriale, la lumea antica, ma uit la timpuri ceva mai recente. Cum era pe taramurile noastre, de exemplu, pe vremea cand eram hartuiti de popoare barbare - hunii, tatarii, slavii, avarii si care mai erau? Cred ca deloc bine. Plus saracia aia, arau cu plugul cu boi, truda pana la epuizare pentru a-si asigura o bucata de paine sau o coaja de mamaliga. Daca ma duc mai in urma, ce viata gasesc pe timpul romanilor, de exemplu? Cum traiau gladiatorii, sau prinsii de razboi, in general? Dar chiar si cetateanul roman era intr-un continuu stres, mereu pe picior de razboi. Cum or fi dus-o oamenii aia sub comanda lui Cezar, cat au stat in Galia, ani multi departe de familii si prinsi in conflicte armate aproape zilnic? Am dat doar niste exemple, dar toata lumea antica era intr-o stare de permanent conflict. Si ce razboaie! Crude, brutale, corp la corp, cu sulita si cu sabia (vezi asirienii si toti cei din vremea lor). Posibil ca au fost si perioade de prosperitate, nu zic nu, poate Grecia in epoca clasica, sec. V si IV, mai ales in vremea lui Pericle. Au fost civilizatii chiar si mai vechi (miceniana, minoica...), dar stim prea putin despre alea.
E doar o parere personala. Sa vedem ce mai zic si altii.

| EarsOfAFox a răspuns:

Da...tocmai ce ți-am citit întrebarea, am apucat o secure, am dărâmat centrala termică din apartament și am instalat o sobă. Și acum îți scriu de la un internet cafe(deși nu știu cum de mai există așa ceva). Sunt mult mai fericit acum. Mi-ai deschis ochii. Mulțumesc, îți spun cu inima în mână!

Incompatibilitatea asta...ț-ț-ț-ț-ț

| Netrider a răspuns:

cred ca erau mai fericiti. ai dreptate legat de faptul ca fericirea si societatea de consum sunt incompatibile.

| mgtow a răspuns:

Acuma vrei ceva dupa un timp te saturi si tot asa, exista modificari, extensii si alte minuni ca acele obiecte cum ar fi masina, consola, casa sa adaugi extrasuri si sa te mentina pe linia de favorabil. Omul poate fi fericit avand tehnologie moderna in casa pentru ca daca nu are macar un pc de pentru a juca jocuri de ultima generatie pe el sar plictisi de viata, sau sa aiba un hoby cu animale, natura, etc. Mie imi place cum e lumea acum chiar daca nu exista prietenie e solutie avand un animal de companie, o consola in casa un tv, formula 1 de vazut filme smechere si femei care ofera sex pe bani laughing mai mult nu se poate

| oprescudorin11 a răspuns:

Nu cred ca fericirea depinde de epoca. Daca de asta vorbim. Fericirea depinde de persoana care o cauta, de mentalitatea ei, nu are legatura decat incidentala cu exteriorul. Am vazut oameni fericiti, care nu au nimic, oameni nenorociti, care aveau totul, material si acces la un spiritual pe care nu-l intelegeau. Lumea din jur, care sa ajute la fericirea noastra, o interpretam ca o proiectie asupra a ceea ce intelegem. Spre exemplu :sunt oameni care se simt fericiti doar daca admira o floare sau sunt oameni nefericiti si cu 1000Kg. de aur in portbagaj.
Starea de fericire este absolut subiectiva.

| doctorandus a răspuns:

Bun, da tu exemplu, renunta la internet si calculator.

| a3e6u9 a răspuns (pentru doctorandus):

Dacă aș renunța la calculator și internet, cum aș putea să mai citesc răspunsurile tale profunde?

| Cortex a răspuns:

E ceva foarte mare pus la cale de niste persoane din umbra sa le zic asa.Ei sunt cei ce ne otravesc mancarea(pentru ca nu stiu un aliment de pe piata fara sa fi trecut prin niste procese fara chimicale sau adausuri si majoritatea alimentelor te fac sa tot mai vrei sa cumperi si sa tot cumperi),sunt cei ce ne fac sa fim atenti la vietile altora decat de ale noastre prin TV(vedete,prostii de emisiuni needucative),cum ai zis tu ei controleaza si tehnologia tot timpul va aparea ceva nou si omul e obisnuit "cu cat mai nou cu atat mai la moda si cu cat mai la moda cu atat mai bine pentru mine" in loc de "am ce-mi trebuie,de ce sa dau banii pe aceleasi lucruri in alta varianta?" ei ne baga si invatamantul pe gat pentru a ascunde adevarata omenirii,niciodata sa nu crezi porcariile ce ti le zic la ora de istorie,mi-au zis multe persoane varstice ca e o minciuna,mai demult altceva se zicea in "manuale",eu am o teorie cum ca si aceste jocuri violente sau de orice gen sunt facute sa te dezechilibreze mintal pentru ca tot te joci si la un momendat tot dai peste unu care sa te faca sa-ti iesi din minti nu? si sunt o gramada de exemple din astea, ce e cert e ca sa zic asa exista niste pastori ce controleaza turma de oi, intelegi? noi suntem oile, iar pastorii sunt cei ce ne fac toate lucrurile astea facandu-ne sa uitam de fundamentul vietii, eu tot ma gandesc si cred ca oamenii aveau un raspuns simplu la intrebarea de ce ne-am nascut sau care e scopul nostru? si ei au facut sa vedem absolut totul in ceata.Sunt niste persoane foarte inteligente si fac ce fac pentru ca pot si pentru ca lumea le permite pur si simplu.Sa-ti raspund si la intrebare,mai demult exista doar natura,hrana naturala,joaca naturala,iubire naturala, medicina naturala, absolut totul era natural acum parca totul e artificial si fortat. Existau multe potiuni care se foloseau pentru tratarea a multor boli, se spune ca oamenii din trecut traiau mult mai mult ca noi pai asa e, pentru ca aveau alt stil de viata.Gandeste-te la razboi, acei oameni imbracau armuri de peste 50 kg si se miscau normal, noua ne-ar fi greu sa ne miscam cu 20 kg in plus pe noi.Sunt atatea si atatea de discutat, ei ne fac sa credem ca lumea e a noastra cand de fapt e a lor.Pana la urma ce e bine de facut e sa incercam cat putem sa schimbam mentalitatea de turma a oamenilor,sa-i facem sa creada ca nu au nevoie de toate rahaturile ce le dau pe tava, iar daca nu reusim, macar noi sa nu punem botu si sa traim cat se poate de natural, eu asta zic ca e fundamentul vietii, pace si armonie

| horia2012 a răspuns:

Fericirea depinde in primul rand de noi (de fiecare in parte), si in 2-lea rand de scietate. Depinde de cat de tare te lasi influentat de ce se intampla in jurul tau, de cat de tare constientizezi rolul tau in lume, cat de mult intelegi din ce se intampla in jurul tau. In schimb e o legatura intre dezvoltarea constiintei umane si epoca in care traiesti. Cei din trecut nu au fost mai fericiti sau nu fata de noi. La fel si pentru cei din viitor. Atata timp cat constiinta umana ramane in urma dezvoltarii tehnologice, depinde mai mult mai mult de noi sa fim ferciti.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu vreau sa scap de telefonul meu si tu chiar crezi ca toti vrem cat mai mult? Uite, daca ai putina rabdare, de la minutul 4:40 este un senator care are un vis http://www.youtube.com/watch?v=Ti9LsS8o3yA nu dureaza mult
e om cu principii. Tu vorbesti despre oameni fara principii, sunt superficiali mediocri care sunt asa fara sa le spuna societatea neaparat, ai un tel care te va face fericit in functie de cat de inteligent esti. Ce fericire pot gasi oamenii astia in posesia a catorva device-uri, cand ele au rolul de a-ti face nevoile mai practice si nimic mai mult. De asta viata multora se invart in jurul unei tablete si smartphone-ului, fiindca se multumesc cu putinul.
Nu cred ca erau mai nefericiti, era mai multa opresiune si din motive politice.
Omul ala bogat gandeste bine, cand vrei sa ai succes, mereu trebuie sa iti doresti sa atingi perfectiunea si succesul nu consta mereu intr-un imperiu de bani, altfel, pari ca lupti sa supravietuiesti.

| Vizitiul a răspuns:

Asta-i o intrebare care nu ajuta. Eu te-as intreba daca stii ce anume te-ar face fericita? Stii? Atunci actioneaza! Hai sa nu mai bagam la inaintare strategiile de marketing sau mai stiu eu ce bazaconii. E limpede ca atata timp cat iti satisfaci capriciile, iar nevoile tale de baza raman pe dinafara, sa se instaleze nefericirea. Asta-i moda in zilele noastre. Sa ai iphone si freza cat mai deochiata, pentru ca mai apoi sa ne victimizam din cauza altora, nicidecum a noastra si a decizilor noastre.
P.S.- daca nu te duce mintea n-ai sa descoperi niciodata unde anume ai gresit si cum anume poti remedia prin a actiona (degeaba stai si astepti rezolvarea).

| Sashavalentine a răspuns:

Sa ai tot ce vrei nu inseamna sa fii fericit. Fericire poti gasi oriunde daca cauti adanc. Nu e mare lucru sa privesti partea plina a paharului, nu? Bucura-te de ce ai.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da, este propice fericirii. Depinde de fiecare sa fie fericit.

| RAY a răspuns:

Nimeni nu te obliga sa le cumperi, masina de spalat haine ai nevoie de ea pentru termina mai rapid o spalare si mai rapid daca nu vrei speli cu mana
la fel ca toate tehnologia ajuta omul, acuma ca uni abuseaza de ea ce vina are ea aiurea dam vina pe stiinta in loc sa dam vina pe noi asta e campanie anti stiinta sau ce?
datorita stiintei avem medicamente si atatea vieti salvate, ba suntem mai fericiti ca inainte eu cred asta una e sa muncesti la pamant sa manci o mamaliga si alta e sa muncesti 8 ore si sa manci carne, pshiologic stresu are legatura mult cu mentalitatea omului si cu mediu mereu au fost oamenii stresati

| ciocolocomoco a răspuns:

Din cauza banilor si a averilor nu mai poti fi fericit in ziua de azi asta este chiar trist