| sabin89 a întrebat:

În „Etica nicomahică" Aristotel încearcă să dea lecţii despre cum se poate obţine binele suprem (poate pe vremea aia încă nu se ştia că acest lucru e imposibil). De la început Aristotel identifică acest bine suprem cu fericirea – fericirea omului, evident. Când nu trăieşte ca o plantă sau ca un animal – spune el – este omul pe deplin fericit, dar exersându-şi facultatea care îi este proprie şi constituie existenţa sa specifică. Raţiunea este acestă facultate proprie omului, iar virtutea constă în capacitatea de a produce acţiuni conforme cu raţiunea. Aşadar, viaţa virtuoasă este condiţia esenţială a fericirii.
Simplu, nu? Dacă aşa ar sta lucrurile, ce ne-ar împiedica să fim cu toţii fericiţi?

Răspuns Câştigător
| Simpatic a răspuns:

Nu toti avem virtute doar cei care ajung la un maxim al inteligentei, al culturii al cunoasterii si al trairii.
Sunt toate persoanele morale? nici daca ai fi perfect moral si ai a avea toate calitatile din lume nu cred ca poti fi deplin fericit, caci din punctul meu de vedere fericirea nu vine doar din virtuti si calitati mai are nevoie si de o latura materiala, doar traim intr-o lume materiala, nu ne hranim nici cu iluzii nici cu filosofie, ai nevoie de bani si de aici pleaca conditia saraca a muritorilor: invidia, dusmania, vanitatea.

5 răspunsuri:
| Drolja a răspuns:

Cu cât ești mai inteligent, cum tot precizează colegii mei, cu atât devii mai nefericit și îți dai seama cât de puține așteptări trebuie să ai în privința fericirii.
Însă ce ține de bine se poate obține prin cultivarea virtuților. Iar Etica Nicomahica conține un îndrumar de virtuți la media de aur dintre vicii. Exemplu: lașitate (lipsa virtuții) - > curaj (virtute) - > imprudență (excesul virtuții)

| sabin89 explică (pentru Drolja):

De obicei se recomandă să eviţi orice exces, să te situezi la mijlocul dintre excese contrare. Curajul, de exemplu, este la fel de departe de laşitate şi de îndrăzneală. Cum determini media într-o situaţie dată? De media aritmetică nu poate fi vorba. Să fii pe jumătate laş şi pe jumătate îndrăzneţ nu înseamnă a fi curajos.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Fiindcă lucrurile nu stau așa.

| siriusblack98 a răspuns:

Lipsa de cultura a unora ne impiedica pe toti sa fim fericiti.Asta daca lasam deoparte bolile, accidentele naturale sau cele create de om.Lipsa de cultura duce la lipsa de virtute, de ratiune, de moralitate.Cand un grup de oameni fara cultura ''ataca'' un grup de oameni virtuosi, acestia din urma au doua optiuni:
1.Sa se apere prin riposta, deci automat sa devina mai putin virtuosi.
2.Sa se izoleze de lume sau sa se sinucida.
Tu chiar nu observi ca noi ne facem viata grea unul altuia de mii de ani?! Sclavie, razboaie, tepe, violenta, hartuire.Toate din lipsa de cultura.Iar sistemul nu doreste sa construiasca oameni mai inteligenti, pentru ca atunci nu ar mai exista diferente mari de avere intre oameni ci toti am fi egali sau aproape egali. Unii reusesc sa se educe singuri dar majoritatea nu.Acei cativa care sunt diferiti fata de restul' vor fi mereu agresati de catre oi.Iar in acest caz incultii prin prisma prostiei si a lipsei de educatie si gandire sunt mai fericiti decat oamenii de cultura.

| sabin89 explică (pentru siriusblack98):

Termenul 'cultură' este destul de general. Ai putea fi ceva mai specific? La ce te referi? Să fi citit mult? Romane clasice, Balzac, Hugo etc? Să ştie multă matematică? Sau ce?