| sabin89 a întrebat:

Întrucât unii useri aduc elogii spiritualităţii păgânilor din antichitate - vezi, de exemplu, un comentariu pe topicul meu "Termenul virtute" - aş propune o mică dezbatere pe această temă. Până la urmă, faptele vorbesc; ele sunt oglinda spiritualităţii. După faptele unui individ sau ale unui popor poţi face o apreciere asupra calităţii spiritualităţii acelui individ sau a acelui popor. Am ales, pentru discuţie, o pagină de istorie dintr-o carte scrisă de Iohanna Şarambei, în care este vorba despre asirieni, deci un popor păgân din antichitate. În prim plan aici este un rege al lor care a domnit cu câteva secole î.Hr. Citez:
"Crud până la demenţă, fără precedent chiar şi în cronica regilor sângeroşi ai Asiriei, Assurnasirpal al II-lea...a trecut prin foc întreaga Mesopotamie şi Siria. Printre popoarele îngrozite din Orientul Apropiat era semn că leul însetat de sânge al Asiriei s-a trezit. Asupra lor veneau focul, jaful şi atrocităţile de neînchipuit ale tăvălugului asirian. ---asirienii exterminau pe locuitorii ţinuturilor care manifestau o cât de mică împotrivire cuceritorilor. Rămăşiţele populaţiei erau luate în captivitate. Cea mai activă parte şi toţi cei care aveau vreo legătură cu puterea anterioară, indiferent de atitudinea lor faţă de cucerire, erau ucişi în chinuri abominabile. Oamenii erau mutilaţi, traşi în ţeapă, jupuiţi de vii, decapitaţi, clădiţi în piramide şi arşi de vii...".
Cum comentaţi?

22 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Nu stiu exact ce intelegi prin "spiritualitate", dar daca te referi la moralitate atunci se cunoaste faptul ca aceasta a "evoluat"in timp. Cred ca nu exista nelamuriri in acest sens.

| Emazio a răspuns:

Oarecum reflecta si nu spiritualitatea unui popor, asta pana duce la fanatism. Si in cazul religilor corupte (crestinismul si Iudeii) putem vorbi despre atrocitati, masacrele din africa, cruciadele, apartheidul si terorismul statului Israel. Deci asta ar trebui sa ne sugereze ca aceste religii sunt profund rele? Cred ca religile sunt bune in teorie pana nu duc la fanatism.

| sabin89 explică (pentru Emazio):

Nu spun că celelate religii nu au făcut atrocităţi. Nu mi-am propus să fac o comparaţie între religii în privinţa asta. Am vrut doar să le dau un motiv de gândit celor care recomandau întoarcerea la spiritualitatea - şi deci implicit la religiile - din antichitate.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Cine comentează astfel, care istoric?
Cine îi numește păgâni pe păgâni?
După care criterii de umanitate judeci?
Fără să vreau să deviez discuția, Ștefan cel Mare și Sfănt a tras în țeapî mai mulți dușmani ca Vlad Țepes. și așa mai departe.
Am citit ce scrie Josef Flavius despre cum se comportau evreii în războari.
Dacă vrei să te îngrozească cruzimi citește. Conexiunea dtale dintre spiritualitate
și comportamentul la război este problematică.

| sabin89 explică (pentru sadrian46):

Eşti mai nou pe site şi nu ştii că de-a lungul timpului s-au ridicat deseori "voci" care au elogiat "spiritualitatea păgânilor" (exact aşa s-au xprimat) de dinainte de era noastră. Deci nu e vorba de vreun istoric, ci de useri de pe acest site.

| sadrian46 a răspuns (pentru sabin89):

Dacă spiritualitatea pentru tine înseamnă ceea ce ai învățat de la doctrina creștină, știi prea puțin despre lumea aceasta și judeci cu englezescul - bias- cu îndoiala balanței răsturnate lateral de către o vedere îngustă asupra evenimentelor.
Trăind în locul vostru strâmt,
Norocul vă petrece...

| sabin89 explică (pentru sadrian46):

"Dacă spiritualitatea pentru tine înseamnă ceea ce ai învățat de la doctrina creștină, știi prea puțin despre lumea aceasta și judeci cu englezescul - bias- cu îndoiala balanței răsturnate lateral de către o vedere îngustă asupra evenimentelor.
Trăind în locul vostru strâmt,
Norocul vă petrece..."
Hodoronc-tronc! sadrian, ce-i cu tine? Arunci cuvinte ca din topor. Lumea îţi vorbeşte frumos, iar tu dai cu biciul. Păi de unde rezulză, mă, că eu am învăţat doctrina creştină? Auzi la el - "trăiţi în locul vostru strâmt...".

| sadrian46 a răspuns (pentru sabin89):

De acum te las.

| Wr3nch a răspuns:

Ca omul avea o strategie foarte bine pusa la punct, din moment ce tinta lui era sa domine complet orice cucerea. Faptul ca ii omora pe cei care erau la putere intainte era smart move. Daca ii inchidea puteau fi inspiratie pentru rebeli. Daca isi tradeau conducatorii anteriori era clar ca l-ar fi tradat si pe el. Era crud dar din ce vad pe wiki a si cucerit lejer cam tot ce a vrut.

| sabin89 explică (pentru Wr3nch):

Eu voiam o dezbatere pe tema calităţii spiritualităţii acelor popoare, nu despre cât de buni strategi erau conducătorii lor în războaie. Te poţi aştepta ca nişte măcelari ca ăia să fie pătrunşi de o spiritualitate superioară? Cu câteva secole mai înainte de Assurnasirpal a fost unul Tukulti Ninurta I, tot la asirieni. În aceeaşi carte, la capitolul despre Tukulti Ninurta I se spune: "Unicul scop al cuceririi erau jaful, distrugerea, incendiul, omorul".

| Wr3nch a răspuns (pentru sabin89):

Aveau zei si spiritualitatea lor. Dar nu e pacifistalaughing Daca ramaneam cu Dumenezeul vechiului testament, care cerea sacrifcii si respect, lumea crestina probabil arata mult mai diferit.

| StrongHeart a răspuns:

Recomand un videoclip:
https://www.youtube.com/watch?v=RST8VOlT9H8
E foarte explicativ si se vorbeste printre altele de similaritatile intre civilizatiile din trecut(asirieni,sumerieni,babilonieni) si lumea moderna,un exemplu bun este inchinarea la idoli care inca se practica, dar sub o forma diferita-actorii, muzicienii de la Hollywood care sunt vazuti ca niste zei.
Avem adanc in subconstient indradacinate niste trasaturi de care nu mereu suntem constienti, printre care se afla si o cruzime de neimaginat.
Suntem capabili de lucruri groaznice, avem trasaturile astea transmise din generatie in generatie inca de pe vremea asirienilor si chiar mai inainte de asta.
Nimeni nu este perfect. Daca ne amintim bine si IIsus a avut pe cruce momentele lui de deznadejde si frustrare.Suntem fiinte umane si suntem predispusi la a comite atrocitati de tot felul, in mare parte este ca un cerc vicios. Daca vorbim de violenta domestica de exemplu, tu esti mai predispus sa fii violent daca in arborele tau genealogic au existat persoane violente.Nu inseamna ca trebuie sa devi asta,si de fapt asta poate fi o motivatie extraordinara,sa iti doresti sa fii mai bun decat cei dinaintea ta.
Cine scrie realitatea? Suntem cine credem ca suntem sau suntem aproape mereu inconstienti si ignoranti si preferam sa ocolim adevarul despre noi insine,oricare ar fi acela.
Ei,adevarul este ca nu suntem perfecti,ba chiar suntem capabili de orice.
Asta nu inseamna ca nu putem sa tindem spre perfectiune,e un ideal imposibil de atins,dar un ideal si un exemplu bun de urmat,sa iti doresti sa fii bun,sa ajuti,sa ierti.
Cred ca cel mai bine e sa fii mereu sincer cu tine,sa te vezi asa cum esti,cu toate calitatile si defectele tale si sa iti doresti sa scapi de defecte,si sa iei actiuni in sensul ala,sa realizezi ca perfectiunea e doar un ideal si intr-o zi o sa murim toti si poate o sa conteze mai mult daca am dus un pahar de apa cuiva cand ii era sete decat daca am acumulat nu stiu ce bogatie.
Asta nu inseamna ca e rau sa iti doresti si lucruri materiale,e normal,dar ideea principala pe care vreau s-o spun e ca e bine sa depinzi cat mai putin de lucruri materiale,sa te axezi pe ce virtuti ai,daca nu ai,incearca sa iti dezvolti virtuti noi,sa evoluezi mereu,sa faci bine,atat cat poti,sa nu suferi si sa regreti la nesfarsit si sa te bati in cap ca puteai sa faci mai bine.
Cum suntem capabili de lucruri ingrozitoare,suntem capabili si de lucruri minunate. Putem sa nu facem nimic,dar e mai bine sa facem ceva.
Deci eu nu cred ca trebuie sa ne uitam la astfel de fapte istorice cu groaza si sa spunem ca noi nu suntem asa si nu ne imaginam,pentru ca fiinta umana e foarte complexa,si sub anumite circumstante si in functie de situatie oricine e capabil de orice.
Deci putem sa ne gandim la astfel de fapte istorice,precum si cele mult mai apropiate din punct de vedere cronologic,razboaiele mondiale,ca la o lectie.
Daca nu invatam nimic din istorie,s-ar putea sa se repete.
Avem puterea sa schimbam viitorul nostru si al celor ce vor trai pe planeta asta dupa ce noi nu vom mai fi, pe asta ar trebui sa ne concentram, cum sa facem fiecare din noi lumea mai buna.
Suna frumos dar e ceva extrem de greu si adevarul e ca toti suntem prinsi in incercarile vietii dar nu trebuie sa ne dam batuti niciodata, indiferent de circumstante, sa avem incredere ca vom reusi.

| Inferno a răspuns (pentru StrongHeart):

"muzicienii de la Hollywood care sunt vazuti ca niste zei."

Vorbim de lucruri complet diferite.
Termenul "zeu" are doua definitii distincte:
1. Divinitate păgână; idol.
2. Om cu putere, cu influență (politică); șef

Sa consideri aceste definitii identice este tot atat de absurd ca a spune ca broasca de la usa si broasca de pe lac sunt una si aceeasi chestie.

| StrongHeart a răspuns (pentru Inferno):

Am zis ca sunt vazuti ca niste zei,nu am spus ca sunt una si acelasi lucru,am spus doar cum sunt vazuti de unii oameni,da. poate nu se inchina la propriu la ei,dar oamenii care sunt fanatici inraiti ai unor astfel de superstaruri vor sa stie tot despre ei,ce mananca,cum au trait,cu cine si ce au facut in dormitor,ce culoare au la sosete in fiecare zi,plus ca ii copiaza in comportamente,unele bune,altele rele,nu ai vazut fani care se bat aproape si ce reactii au cateodata cand isi intalnesc idolii? Plus ca multi din acesti artisti se autodeclara zei,de exemplu "eminem-rap god","kanye west-i am a god","power",sau un exemplu bun este "kety perry-dark horse",unde este depictata ca o zeita din Egiptul antic.
Nu ma intelege gresit, si eu apreciez arta lor, dar daca vorbim de idolatrie, exista multe similaritati cu cei din antichitate, poate intr-un mod mai upgradat, dar in esenta e acelasi efect.

| Inferno a răspuns (pentru StrongHeart):

Cred ca avea mai mult sens sa compari ceea ce se intampla astazi cu modul in care in antichitate erau apoteozati anumiti conducatori sau eroi.

| Teffan a răspuns:

E buna intrebarea, nu cred ca te superi daca raspunsul meu va fi nitel mai lung decat de obicei happy
Oricum, s-ar putea sa te mire concluzia.

Toata lumea antica a fost foarte violenta, precum si lumea crestina din Evul mediu.De abia acum cateva decenii am inceput sa cladim o societate "pacifista".In timpurile stravechi, atrocitatile erau cat se poate de normale.Toata lumea le practica.Si grecii, care erau civilizati, au dat dovada de o cruzime extraordinara in Razboiul Peloponesiac.(atrocitati dintre cele mai oribile)

Pe mine nu ma mira si nu ma impresioneaza foarte mult citatul pe care l-ai dat.Cine citeste astfel de istorie cunoaste ca spiritualitatea nu se reflecta automat in violenta exacerbata manifestata in cuceriri.Astea erau vremurile pana la disolutia ultimelor mari imperii.Nu e prea mare diferenta intre ce faceau asirienii si comportamentul musulmanilor lui Mehmed 2, la cucerirea si pradarea Constantinopolului din 1453...
Nici intre asirieni si Inchizitia catolica.Cruzimea e aceeasi.

Dar vreau sa intru in subiectul principal, anume "spiritualitatea pagana" si oglindirea acesteia in comportamentul popoarelor pagane.
Facand abstractie de cucerire si pradare, paganii erau destul de cunoscuti pentru comportamentul lor, care astazi ni s-ar parea putin sarit de pe fix.Sacrificiile umane sunt un fapt cunoscut,oricat de mult s-ar stradui anumiti apologeti ai paganismului sa le discrediteze valoarea istorica(printre care si eu,in trecut).Se observa calitatea spiritualitatii acestor popoare cand le observi institutiile,relatiile familiale si relatia cu zeii. Spiritualitatea pagana este superficiala,caci ei credeau ca prin sacrificiul uman fie se reimprospateaza ciclul cosmic, salvand astfel lumea de la disparitie(spre exemplu aztecii, cunoscuti pentru sadismul lor fara precedent, sacrificau oameni deoarece credeau ca, in lipsa acestui sacrificiu, soarele nu ar mai rasari).fie pentru stavilirea sau prevenirea maniei nu stiu carui zeu.

Este de asemenea cunoscuta depravarea in care traiau romanii si grecii.Practica pederastiei(relatiile homosexuale pedofile) era promovata,considerata normala si extrasa din miturile grecesti,dupa modelul Zeus si Ganymede.
Virtutea pagana rezida in curajul si taria de caracter, necesara pentru razboiele interminabile, care au caracterizat umanitatea timp de mii de ani.
In contrast cu aceasta spiritualitate superficiala(si voi explica mai departe de ce anume e superficiala)care promova violenta si o gasea drept virtute, religiile indiene si abrahamice sunt cunoscute pentru conceptul de "salvare". Salvarea de suferinta, in primul caz, salvarea de pacat(implicit de suferinta) in cel de-al doilea caz.Se cheama ca aceste religii(Iudaism,Crestinism,Islam,Hinduism,Budism,Jainism) contin soteriologii,sisteme prin care omul poate fi salvat de ceva anume,sisteme care aduc dupa sine virtuti precum:pace interioara,altruism,bunatate,condamnand in mod direct abominatiile specifice lumii pagane.
Totusi,pana si hinduismul brahmanic era cunoscut pentru (putinele) sacrificii umane,brahmanism din care a luat nastere epoca filosofica/introspectiva upanishadica.

Singura religie din Orientul apropiat care condamna sacrificiile umane si spiritualitatea superificiala de la acea vreme(idolii,credinte populare stupide lipsite de spiritualitate)este aceea care va da nastere iudaismului si crestinismului:religia vechilor israeliti; care a produs cea mai impresionanta revolutie religioasa(trecerea de la politeismul nerevelationar,creat de om,la monoteismul nascut prin revelatia directa--ma refer dpdv teologic,nu intru in discutia cu privire la autenticitatea povestilor biblice)
In Vechiul Testament gasim virtuti precum:bunatatea,iubirea,respectul fata de apropele,gasim moralitate; dar,de asemenea regasim si o clara tematica razboinica, caci Dumnezeu, in Vechiul Testament pedepsea cu moartea, in stil dictatorial, pe cine nu i se supunea, DAR, interesant este ca Dumnezeu pedepsea DOAR imoralitatea paganilor si a evreilor care se dadeau dupa popoarele inconjuratoare.Vechiul Testament spune clar:"Sa se interzica sacrificiile umane, caci ele sunt o uraciune practicata de neamuri".
Paganismul este superficial pentru ca e, in primul rand, foarte materialist.Paganismul exalta sinele,in timp ce "religiile lumii" incearca sa il subordoneze divinitatii,in vederea propriului nostru bine.

Ascensiunea crestinismului in spatiul european implica o schimbare substantiala si aproape de neinchipuit a intregii societati pagane,care dainuia de milenii,din timpuri imemoriale.
Noul Testament este plin de intelepciune si de o atitudine antidepravare,anti imoralitatea practicata de catre Greci si Romani,specific pagana.
In momentul in care crestinismul a castigat Europa,putem vorbi despre constructia lenta a intregii civilizatii Occidentale,incepute mai devreme de catre greci.
Putem cadea de acord ca fara crestinism,lumea noastra nu s-ar fi dezis de la sacrificiile umane,NU ar fi progresat stiinta,NU am fi cunoscut Natura asa cum o cunoastem astazi, si NU am fi avut moralitatea noastra bazata pe buna intelegere, altruism, iubire, mila si chiar omenie, sau nu la ACEST nivel.Crestinismul a facut foarte multe pentru cladirea societatii noastre, asa cum o cunoastem astazi.Chiar daca au existat atrocitati facute in numele crestinismului,ele s-au datorat aproape in exclusivitate Bisericii Catolice,care reprezinta cea mai oribila pata neagra pe istoria omenirii.Dar filosofic vorbind,crestinismul creat de catre Isus s-a impotrivit imoralitatii,violentei,razboielor,sabiilor si promova o ideologie bazata pe mila fata de sarac,fata de asuprit,fata de omul chinuit, ceva ce nu s-a mai pomenit pana atunci.

Atata timp cat cunoastem ca zeii nu se afla nici in Soare(am descoperit asta datorita Stiintei), nici in Natura(tot datorita stiintei, nu poate fi vorba despre panteism), practicarea paganismului in secolul 21, asa cum se practica in antichitate, este lipsita de functie religioasa, iar mentalitatea noastra nu se mai armonizeaza cu cea pagana.

Suntem profund influentati de crestinism, fara sa ne dam seama.

Deci nu mai promovez niciun fel de paganism, iar orice tendinta de intoarcere la acel trecut este o nebunie.

| sabin89 explică (pentru Teffan):

Să înţeleg că ai făcut o cotitură de mentalitate în mai puţin de două luni? happy

| Teffan a răspuns (pentru sabin89):

Cam asa.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Teffan):

Bine ați venit in randul celor "fanatici" chiar daca nu oficial. Doar observator. V-ați pus rău cu toți useri atei. Sunt curioasa daca vreun ateu va va contrazice.

| JulyDreams a răspuns:

Nu toate civilizatiile stravechi au fost exaltate dpdv spiritual.
Civilizatiile ultimelor mii de ani apartin perioadei kali yuga, epoca de fier. In kali yuga ritualurile si obiectele aferente isi pierd din sacralitate, cad in barbarie, predomina decaderea morala.
Cred ca ultima civilizatie spirituala a fost la inceputul Egiptului Antic, in urma cu vreo 5 mii de ani (probabil erau in epoca de bronz atunci). Apoi au decazut si ei.

| doctorandus a răspuns (pentru JulyDreams):

Scenariul e mitologic si n-are nicio legatura cu istoria care se preda la facultate.

| blackno1 a răspuns:

Bleah. Noroc de crestinism