| RAY a întrebat:

La inceputul vietii a unui om toate celule sunt indentice intre ele,ma refer in starea embrionala,apoi acele celule reusesc sa se grupeze formand organe, testuri etc

intrebarea e daca acele celule sunt indentice cum reusesc sa creeze organe diferite?

17 răspunsuri:
| Zenithf a răspuns:

Pai acolo la mijloc este lucrarea divina, nu ai cum sa intelegi cum se formeaza un om, pentru ca nu crezi. laughing
Bine, lasand gluma la o parte, omul nu este doar celule, diferentiate sau nu. Cresterea este dirijata de anumite substante, precum hormonii, si datorita acestor substante celulele "stiu" ce trebuie sa faca. Cand astfel de substante necesare cresterii nu sunt in cantitate suficienta, apar cazuri ca "sirena", cu picioarele unite, cand sunt in cantitate prea mare, apar alte cazuri, cum ar fi indivizi cu mai multe degete la picioare sau maini, cu trei picioare, etc.
Revenind la celule, nu toate celulele formeaza organismul cel nou, o parte din acestea vor forma placenta (impreuna cu celule din organismul mama). O parte din celulele fetale migreaza in organismul mama si raman acolo. Si nu sunt atacate de sistemul imunitar, la fel cum nu sunt atacate organele transplantate.

| Kaℓi a răspuns:

Cred ca te referi la specializarea celulara, o proprietate a celulelor de a indeplini o anumita functie. Depinde in ce zona (organ, tesut) a corpului se afla... sincer, habar n-am, dar ma gandesc ca intrauterin are loc un proces de evolutie prin care celulele se diferentiaza, se specializeaza si formeaza impreuna organele cu functiile respective, tesutul osos, cel muscular etc.

| relian a răspuns:

Se pare ca nu este nimeni sa poata da o explicatie asa simpla pe inteles.Chiar si cei care cred ca stiu doar asa o spun ca stiu, cred sa para ceva mai interesanti.Chestia tine de diferentiere, iar in cazul sa luam un organism deja format am putea spune ca acea celula ia informatia de la restul de celule unde se afla.Ma refer la o celula stem aia daca e pusa hai sa teoretizam nitel la baza uni dinte va primi acea spcializare, daca este pusa stiu si eu la un rinichi se va face rinichi.Acum cine ii da comanda? Probabil ceva substante care vin catre acel organ, uite ca nici asta nu stiu sigur si nu stiu daca stie cineva clar.Ma refer din cei de pe aici.Dar o sa ma documentez din ceva carti si revin.Acum celulele embrionare sint la fel dar cineva le da o specializare la un moment dat este foarte adevarat.Dar cine si cum asta era de fapt intrebarea ta.Da este o intrebare interesanta si eu o sa revin atunci cind aflu.Adica chiar o sa caut ceva carti si sa ma lamuresc si doar dupa ce am o informatie clara si o pot explica aici foarte simplu si pe inteles atunci revin.Pt cei care deja stiu le pot spune sa mai citeasca si sa o lase mai usor cu aerele astea de cunoscatori.

| WhatheWow a răspuns:

E grea știința asta, nu Ray?! Păi tu de ce crezi că sunt atâția care au îmbrățișat religia și teoria creaționistă? Decât să studieze atât și să mai și înțeleagă, mai bine citesc Geneza și nu-și mai bat capul...și cu patru clase dau peste nas unora care au două, trei facultăți. E tare nu?! laughing
Și acum să-ți răspund la întrebarea ta :
Fiecare celulă e programată să îndeplinească un anumit rol în procesul de formare a unei ființe. Cum? Păi prin intermediul codurilor genetice din lanțurile de ADN. Cum pot fi programate? Prin intermediul substanțelor chimice. Ce e interesant, nu e doar că aceste celule pot să construiască organe ci chiar și trăsăturile părinților. Dacă ai nelămuriri am să-ți mai dau explicații.

| Kaℓi a răspuns (pentru WhatheWow):

Ray?

| WhatheWow a răspuns (pentru Kaℓi):

Da draga mea, e Ray! Nu știai? laughing

| Kaℓi a răspuns (pentru WhatheWow):

Nu stiam happy ma deruteaza schimbarile astea de nume... poate ca ar trebui sa mi-l schimb si eu, daca asta e trendul!

| WhatheWow a răspuns (pentru Kaℓi):

De ce să-l schimbi? E frumos și poate te reprezintă. happy
Oricum dacă ești hotărâtă să ți-l schimbi și nu ești inspirată, apelează la mine că te ajut! laughing ...ca " muz " vreau să zic.

| Kaℓi a răspuns (pentru WhatheWow):

Chiar as fi curioasa ce sugestie mi-ai face... laughing

| WhatheWow a răspuns (pentru Kaℓi):

Da?! surprise

| Kaℓi a răspuns (pentru WhatheWow):

Pai da! dar am inteles, ma ajuti doar ca "muz"... deci tot pe mine pica greul, tu doar inspiri laughing

| WhatheWow a răspuns (pentru Kaℓi):

Nu draga mea dar știi, dacă mai continuăm aici s-ar putea să ajutăm relansarea fabricilor de etichete ....virtuale laughing

| RAY explică (pentru WhatheWow):

Filozofia mea de viata e asa, prefer sa mor si sa ma indoiesc de toate decat sa mor crezand ca stiu totul dar de fapt sa nu stiu nimic de aia imi pun intrebari

| WhatheWow a răspuns (pentru RAY):

Îmi place, Ray! O bună filosofie pentru minte dar dacă exagerezi cu ea îţi întristezi sufletul.

| iasicumpara a răspuns:

Prin recombinare genetica, dictata de ADN - adica este tendinta naturala a celulelor de a forma structuri complexe - tesuturi si organe prin modificari si recombinari conform unui cod ADN. Cel putin asa e teoria.

| RAY explică (pentru iasicumpara):

Dar nu toate celule foarmeaza organe, testuri, oase etc restul ce ocupatie au? virusi ataca organele?

| relian a răspuns (pentru RAY):

Marea majoritate a celulelor vor forma organe si ce avem prin corp, iar intr-adevar altele vor ramine asa fara nici o specializare.Acestea sint celulele nediferentiate si noi le numim celule stem.La baza fiecarui organ avem astfel de celule, insa se pare ca ramin inactive multe dintre ele.Probabil cindva undeva aceste celule in momentul cind acel organism pierdea ceva ele reuseau sa refaca acel organ pierdut.Un ex ar fi sopirlele, cind isi pierd coada celule stem de la baza cozii devin active primesc informatia care le da specializare si astfel apare o noua coada.Acum cine le da acea comanda si cum uite nu stiu recunosc.Naspa se vede ca de fapt stim foarte putin, desi nu ar fi asa de complicat sa aflam.