| sabin89 a întrebat:

O întrebare ce ţine de istorie. La şcoală am învăţat că istoria Moldovei începe cu Bogdan cel Bătrân, mai exact cu descălecatul din 1359. Pe de altă parte, ni se spune că înainte de venirea lui Bogdan, era deja pe aici un voievodat românesc (ţara Şipeniţului) condus de românul Ştefan. Atunci n-ar trebui să spunem că istoria Moldovei începe cu acest Ştefan?

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

Intodeauna miturile originii sunt inventate, in asa fel incat sa serveasca niste pretentii ale populatiei respective. De regula, o dinastie isi are originea in alta tara. La noi cele doua descalecari, polonezii si cehii se trag din doi frati veniti din est, romanii din Enea, venit din Troia, si tot asa. De ce asta? Pentru ca aristocratia locala nu poate exista de cand lumea, trebuie sa se traga din cineva. Din cine? Din taranii locali? Inseamna ca nu e autentica, daca se trage din ''misei'', din ''mojici''. Si atunci se trage dintr-o aristocratie straina. O alta tehnica e sa te tragi dintr-un teritoriu in disputa. Daca te tragi de acolo, e clar ca e al tau. De asta sarbii spun ca se trag din Kosovo, care de fapt a fost teritoriu disputat cam tot timpul. Iar Tara Sipenitului, de unde s-ar trage Musatinii, este in Camenita, teritoriu in disputa intre Moldova si Polonia.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Da, acum observ şi eu că Ţara Şipeniţului era undeva mai sus, prin jurul Cernăuţilor. Încurcate sunt căile...istoriei. Cred că o să mă las păgubaş şi o să "spânzur lira-n cui". happy Matematica parcă nu e aşa încurcată laughing Vorba ta, cu istoria poţi să te duci până în paleolitic. Am citit recent în ziarul Adevărul un articol intitulat "Când şi unde s-a format poporul român". Mare încâlceală şi acolo. Chiar autorul foloseşte termenul "mister" şi pe bună dreptate. Încă înainte de retragerea romanilor au venit aici colonişti din toate părţile, apoi după retragere au năvălit o grămadă de popoare, fiecare cu limbile vorbite de ei (goţi, huni, slavi, avari, bulgari, maghiari etc) - cum de totuşi s-a putut forma, în aceste condiţii, un popor cu o limbă latină - şi aşa de inteligent happy - e foarte greu de spus. Şi Moldova săraca, prin câte a trecut şi ea, sub tăvălugul tătarilor în special, sau după 1812. Măcar de acum încolo să trăim bine, vorba unui fost preşedinte.

| LoneGunman a răspuns (pentru sabin89):

Simplu, romanii au venit dupa acele popoare enumerate mai sus, prin ~1100~ din pen Balcanica, (Vlachii) iar prin 1200 vin Cumanii, amestecandu-se cu Vlahi, atat in Oltenia dar in special in Moldova, dupa invazia mongola Moldova ramane sub teroarea Mongoliilor pana in 1345 cand Regele Ungariei lanseaza o expeditie in Moldova alungand Mongolii. in 1346 i-a nastere oficial Moldova.
cititi despre "Cumani" si preferabil pe engleza, deoarece pe wikipedia am gasit informatii care difereau in functie de ce limba citeai. big grin

| LoneGunman a răspuns (pentru sabin89):

"cum de totuşi s-a putut forma, în aceste condiţii, un popor cu o limbă latină "
A avut cineva curiozitatea de a naviga pe net sau wikipedia, sau i s-a parut ciudat de ce Romania(oltenia) se numea Valachia pana in 1877, iar romanii erau numiti mai demult vlachi/ termenu de "Romani " a fost creeat prin 1500 parca
Iar vlachi era de asemenea un termen pentru a defini un popor vorbitor de limba LATINA, care se ocupa cu cresterea de animale (ciobania) la numai cateva sute de km(2-300km) la sud? chiar nu v-a sarit conexiunea in ochi? vlachii din Peninsula balcanica dispar iar la scurt timp I-a nastere Valachia

| sabin89 explică (pentru LoneGunman):

Stii cumva originea termenului "vlah"?

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este vorba de intreaga Moldova si nu numai de o mica parte a ei. Altfel au mai existat mici formatiuni, cum sunt brodnicii si bolohovenii, posibil si altele.

| sabin89 explică (pentru Ioandelasal):

Bogdan nu a întemeiat întreaga Moldovă, a întemeiat doar un voievodat. Şi lângă voievodatul ăsta, deci vecin cu el, era deja un voievodat existent, al lui Stefan. Bogdan a avut un fiu, care la rândul lui nu a mai avut urmaşi de parte bărbătească, aşa că urmaţii lui Ştefan au preluat frâiele, au unit cele două voievodate şi au continuat extinderea (vezi Petru Muşat). Deci Stefan are întâietatea, el a pus primul piciorul pe acest tărâm şi urmaşii lui au continuat opera de extindere.

| minrest a răspuns:

Intodeauna periodizarea este o conventie. Caci de periodizare e vorba, istoria Moldovei se studiaza de cand exista date stiintifice, din Paleolitic. S-ar putea foarte bine incepe cu descalecarea lui Dragos. Important este ca despre Tara Sipenitului nu sunt destule date, ca si despre Barladnici, despre Bolohoveni, si altii. Istoria lucreaza cu date, cand nu are date, nu le inventeaza. Istoria isi propune sa inteleaga de ce lucrurile s-au petrecut intr-un anumit fel, iar ca sa faci asta iti trebuie o anumita cantitate de date sigure.

| Uxellodunon a răspuns:

Pentru ca atunci a intemeiat statul numit Moldova, Stefan poate sa se duca undeva laughing)

| sabin89 explică (pentru Uxellodunon):

Faptul că el a avut ideea să îi dea numele Moldova e mai puţin important. E vorba că celălalt, nu celălant happy a "descălecat" primul şi urmaşii lui au desăvârşit opera de formare a Moldovei. Vezi comentariul de mai sus.

| Uxellodunon a răspuns:

A zis ca acolo e pamantul lui si ca o sa ii zica "moldova"