| Malphas a întrebat:

Sa incepem cu niste statistici, mai mult sau mai putin exacte, nu ma intereseaza. In Romania, la momentul actual, sunt 18300 de biserici, 4700 de scoli generale si 425 de spitale.
Bine, eu inteleg ca suntem un popor credincios, ce acadelele mele, dar din asta ar rezulta ca suntem si un popor auto-didact?
Intr-adevar, de ce am mai avea nevoie de carti si clisme cand avem atatia preoti care sa ne lumineze calea si sa se roage pentru sanatatea colonului nostru?
Si totusi, ia spuneti, voi, geniilor, care e cea mai putin frecventata institutie din astea 3? Coreeect! Biserica. Pe cand spitalele refuleaza, in biserici bate vantu'.
Acum spuneti tot voi, geniilor, ce parerea aveti de paradoxul asta?

Răspuns Câştigător
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Din alea 425 de spitale mai taie-le pe alea proaspăt închise de domnu' Cseke.
Oricum, la anul vom schimba statisticile: 20000 de biserici, 4300 de şcoli generale şi 380 de spitale.
E interesant însă că habotnicii creştinopaţi dornici de dezbateri fug ca potârnichile de la întrebările astea care prezintă realitatea în cifre.
Lor nu le plac cifrele decât alea care indică versete din comunicatul ăla de presă de-i zic ei biblie.

25 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

A fost o perioada cand se demola bisericile si se construiau scoli si spitale, acum procesul este invers si cat de paradoxal pare problema asta demonstreaza ca ne încadram perfect in concluzia unu-i alt geniu, "În natura nimic nu se pierde nimic nu se castiga ci totul se transforma".

| Alphawolf a răspuns:

Problema este ca toata situatia asta anormala are suportul unor speculatii, nimic concret! Tinand cont de asta, unde ne duce gandul? Rationam, suntem normali? Noi incurajam anormalul! Daca noi incurajam anormalul, daca suntem fricosi, daca nu rationam, daca suntem inconstienti, de ce ne plangem? Religia, Biserica are la baza vorbe, frumoase adevarat, dar vorbele raman vorbe. Suntem manipulati, prostiti, suntem invatati sa gandim cum vor ei, iar noi fiind inconstienti ii sustinem, le oferim putere, in deficienta noastra. Daca suntem inconstienti si fricosi platim.

Cineva aici ne vorbeste de spiritualitate, dar eu nu prea inteleg ce-i aia sau cum sa o caut. Biserica, sau mai bine zis invataturile ei, produce spiritualitate? Spiriualitatea inseamna realism, sau inteligenta? Ce draq este spiritualitatea asta? Vorbe in vant! Putem fi inteligenti si realisti si fara spiritualitate, chiar e indicat daca vrem sa avem o gandire limpede!

| cristi202 a răspuns:

"38% dintre romani merg la Biserica o data pe luna, 20% la cateva luni, 33% o data sau de doua ori pe an, si restul deloc." OK. Asta cu privire la intregul numar al romanilor. Dar ai fost realmente intr-o biserica, oricare, intr-o duminica dimineata, cind e slujba? Te asigur ca in multe din ele nu ai loc sa stai lejer, stai la inghesuiala. Daca nu crezi, nu e greu sa te convingi. E mai greu sa iti scoli funduletul din pat duminica dimineata si sa mergi la biserica sa vezi care e realitatea. Da, comparativ cu toti romanii, e putin, dar asta nu inseamna ca biserica nu e frecventata. Chiar si Hristos a spus ca putini sunt cei ce afla calea adevarului, calea catre Dumnezeu, asa ca, care e problema?

| cristi202 a răspuns:

"38% dintre romani merg la Biserica o data pe luna, 20% la cateva luni, 33% o data sau de doua ori pe an, si restul deloc". Of, matematica asta! Suntem aproximativ 23 de milioane de romani, ceea ce 10% inseamna 2300000. Daca doar 10% merg la biserica in fiecare duminica, si e de crezut, daca 38% merg lunar, desi eu cred ca procentul e mult mai mare de 10% (am sa iti spun de ce), facind un calcul simplu, impartind acei 10%, care sunt vreo 2300000 de oameni, la 18300 biserici, fiecarei biserci ii revine binisor undeva peste 100 de oameni, care frecventeaza biserica in fiecare duminica. Mai mult, statistic, sunt 2 milioane de neoprotestanti. Aceia nu se joaca cu mersul la biserica. Majoritatea sunt duminica acolo, cel putin dimineata (ei au slujbe si dupa-amiaza). La ei procentul de frecventare saptaminal e si mai mare, undeva la 80 -90%. Asta inseamna ca numai la ei cel putin 1 milion si jumatate merg la biserica regulat saptaminal. Acum, daca e sa gindesti bine, 100 de oameni e suficient de mutl incit o biserica sa nu fie goala. Mai ales ca multe biserici sunt micute, si 30-50 de oameni le-ar umple. Desigur ca mai sunt si cele mari, unde incap lejer si 200. Dar media, 100, arata ca bisericile sunt pline in fiecare duminica dimineata, cind e cea mai importanta slujba. Si daca vrei sa vezi aceasta demonstratie matematica in realitate, mergi in orice biserica - acolo vei descoperi ca aproximativ acesta e numarul de persoane care le vei gasi in fiecare duminica dimineata - undeva intre 30 si 200. Asta in fiecare biserica, in fiecare duminica dimineata. Dar nu aveai nevoie de aceasta demonstratie matematica daca doar mergeai intr-o duminica sa vezi. Si ca incheiere, am sa aduc in discutie biserica mea de suflet, biserica manastirii Stavropoleos, situata in plin centrul Bucurestiului. E o biserica micuta, nu incap in ea lejer mai mult de 50 de persoane. Daca ai putea ajunge acolo in vreo duminica, oricare, ai vedea ca nu prea ai loc sa intri in biserica de plina ce e. In plus, si curtea manastirii e plina cu oameni. Si mai e ceva: daca te vei uita atenta la acei oameni, vei recunoaste medici, artisti, actori, oameni importanti ai Bucurestiului. Doar vizitind acea biserica poate vei inceta sa spui ca bisericile sunt goale.

| Angel0 a răspuns:

Nu este nevoie sa fii un geniu, sa observi finantarea absurda a bisericii de catre politicienii dornici de voturi.
Nu religia este de vina, ci modul in care este folosita.

| Skylar a răspuns:

Pai, sa faca.Eu unul nu am cerut biserica cand m-am nascut.

| carpediem a răspuns:

M-ai lasat masca.

| Kosuchin a răspuns:

@costis stii ce, salariul tau e nesemnificativ, in comparatie cu fondurile de rezerva ale Romaniei; d.
http://bit.ly/m3zkKo

| Malphas explică:

Ca niste cifre in plus, care sa-i sperie potarnichile lui Kongeriket:
38% dintre romani merg la Biserica o data pe luna, 20% la cateva luni, 33% o data sau de doua ori pe an, si restul deloc.
Daaar, cam 95% din populatie are gimnaziul in spate, si toti am trecut prin sptal macar o data.
De asemenea, alt paradox cretin, peste 90% din populatie crede ca biserica e cea mai de incredere institutie, in ciudata faptului ca duminica, in biserici gasesti doar cate o baba lingand icoane. De ce atata ipocrizie, fratilor?

| Malphas explică:

@ceaschi Vorbesti numai in dodii. Sa inteleg ca ar trebui sa fie cate o biserica pentru fiecare locuitor in parte, scoli pentru nici jumatate din ei, si spitale pentru nici atat?
Am inteles, tu esti unul din aia care scapa de constipatie, rugandu-se la sfanta parascheva.

| Malphas explică:

@luana1 Eu cred, si stii de ce? Pentru ca asa a fost intotdeauna. Cu totii au impresia ca biserica este un loc sfant, de pe urma caruia nu se obtine profit, ci doar curatire sufleteasca, mantuire, alte bazaconii. Chiar si cu atat de putine scoli, probabil multi stiu de luterism, de asa-zisele "indulgente" ale bisericii catolice, si probabil cred ca asa ceva nu exista in minunatul an 2011 in care suntem. Ignoranta. Si toate astea din cauza ca asculta ca oile de sintagma "Crede si nu cerceta". Dupa parerea mea, e una din cele mai stupide lucruri in istoria omenirii. Crede si nu cerceta? Adica, fiti prosti si umpleti buzunarele clericilor, pe romaneste. Cand te gandesti ca unii o iau de buna...

| Malphas explică:

@costis Parerea ta nu are nicio relevanta. Ce am intrebat eu si ce imi spui tu? Din banii tai, poti face ce vrei, nu dai bani din buzunarele mele. Daca tu alegi sa umplii buzunarele deja pline ale clericilor, si sa lasi sa moara copii si batrani, e problema ta. Eu ma intrebam doar de ce, intr-o societate civilizata, chipurile inteligenta, rasar atea biserici, si se inchid atatea scoli si spitale. Tu doneaza cui ai tu chef. Totusi, apreciez incercarea.

| Malphas explică:

@filip Cum am mai spus. Cu totii au o incredere oarba in biserica, deci doneaza in prostie, si nu vad ca banii aia ar ajuta mult mai mult in alte locuri. Si cu colonul, nu, nu am probleme. Sunt sanatoasa tun. Poate doar pe plan nervos sa am ceva, dar si asta e putin probabil.

| luana1 a răspuns:

Banuiesc ca nu ai nimic cu credinta in sine care nu se traduce in mersul la biserica.Eu nu cred ca atata lume are incredere in institutia bisericii.Chiar nu cred.Biserica este o afacere, bine pusa la punct si asta nu se intampla numai la noi in tara.Profitul este la vedere.

| costis a răspuns:

Raspund cu o mica intrebare: daca eu vreau ca din salariul meu, impozitat, sa dau 100, 200, 500 Bisericii care ar fi problema ta? Pe mine ma freaca ce faci tu cu banii tai? Si cred ca nu sponsorizezi scolile nici spitalele.

| costis a răspuns:

Mi s-a parut ca incerci sa induci ideea ca din cauza banilor "scursi" in cele 18000 biserici, bugetul a ramas gol pentu scoli si spitale. Cel putin asta ar reiesi din statistica ta. Si am raspuns ca bisericile sunt construite in principal din donatii. Acum vad ca ai dat-o pe alta panta: din cauza bisericilor mor copilasii si batranii de foame. Si a doua: intr-o societate civilizata nu ar trebui sa existe biserici. Uite ca exista si atata lume nu are nevoie de emblema ta de "civilizat". Cat priveste copilasii si batranii, as fi curios daca toate donatiile tale pentru ei trec de 100 de lei. Problema e alta, in viziunea ta nu ar trebui sa mai existe institutia bisericii si nici credinta in Dumnezeu si o sa te varcolesti mult si bine purjand argumente aici si aiurea. Insa pentru satisfactia ta o sa-ti spun ca dupa 1920 in Petersburg au ramas din 800 de biserici 8, si in toata Rusia au ramas 4 episcopi. Restul in lagare. Biserica a fost rasa. Si ce lume buna au construit... Un fan al tau s-a numit Hrusciov: el s-a laudat ca o sa il arate la televizor pe ultimul popa. Deci nu trebuie sa iti para rau, ai avut multi "vizionari" inainte, de la Diocletian pana la Stalin si Beria.

| Edd_4925 a răspuns:

Aparent institutiile astea au o oarecare legatura intre ele. Eu personal nu cred in biserici si biblie si nimic legat de chestiile astea, dar deocamdata traim intr-o tara disperata, indoctrinata pana la refuz. Daca acesti oameni inca nu se folosesc de ratiune, degeaba. Totul se rezuma la credinta si tu ca persoana rationala a.ca.a ateu nu poti sa ii influentezi in vreun fel, la fel cum nici ei nu te pot influenta pe tine. Tot ce avem de facut e sa ignoram si sa ne vedem de treburile noastre.

| Filip23 a răspuns:

Ai uitat sa mentionezi ca intr-o biserica sunt platite de la buget 2-3 persoane si ca investitiile se fac in principal cu donatii. Numarul nu reflecta si cotele din buget, si cred ca nici nu te-a interesat asta. Pe urma, in biserici nu bate vantu, numai ca trebuie sa intri Duminica intre 10 si 12, daca te duci la trei dupa amiaza nu-ti face slujba doar tie. In sfarsit, nu te lumineaza nici un preot cu sila, nici nu se roaga pentru sanatatea colonului tau, asa cum ai subliniat. Apropo, ai probleme cu el?

| ceaschi a răspuns:

Poi e simplu, si ca sa fie si mai simplu iti explic matematic:
Se nasc 18300 de copii : toti botezati intr-o biserica diferita.
Dintre care 4700 frecventeaza scolile.(alti nu apuca, fug, fura etc.)
Iar 425 o sa aiba norocul inainte sa moara sa intre intr-un spital(care pana la urma se duc si ei.)
Iar toti la final trec pe la biserica.
Deci in viata avem nevoie de biserica la start & finish.

| Tigrilă a răspuns:

Asta e Romania ce sa ii faci? Pe toti ii doare in cur de tara asta,nu vezi ca suntem de rasul Europei? Nu putem compara nici cu cea mai josnica tara cand romanul inloc sa isi ceara drepturile,Construieste biserici si se roaga la dumnezeu,bunici nostri au nevoie de spitale,nu imi spune tu mie ca daca te lovesti grav sau te imbolavesti te duci la cea mai apropiata biserica si te rogi pana iti trece,ma enerveaza manacatori astia de **** care cred ca credinta este TOTUL,o obiectie am,Daca Dumnezeu si alti Zei nu exista si te rogi la efectiv Nimic? Chiar nu e treaba mea sa luminez prosti, Nu cred in Dumnezeu sau in ce nu vad pentru ca nu cred ca o cineva ATOTPUTERNIC ar permite sa moara un copil de foame la fiecare secunda si cu asta am incheiat,Romanul e cea mai manipulata rasa de pe planeta asta,,si e manipulat usor

E amuzant cum useri ca @ ceaschi sau cristi nu inteleg ca daca Mama lor le spunea sa se inchine lui Batman acum aveau icoane cu el la care se rugau inloc de Jesus, Voi ramaneti cu zei vostri, Eu cred in soare, pentru ca il vad zi de zi pe cer

| seby005 a răspuns:

Hmmm spitalele nu produc numai consuma.

| radumuntean a răspuns:

Well, nici nu stiam de statisticile astea. Interesant. Traim intr-o tara care e plina de oameni credinciosi.care cred ca totul in viata este legat de Dumnezeu si de biserica. Si in plus, multi dintre ei sunt doar niste ipocriti si merg la biserica de paste sa isi compare hainele. Daca ar gandi firesc mai multa lume, ar putea sa traiasca un pic in realitate si nu in lumea fictiunii, si anume biserica. De altfel, cum se face in toata europa occidentala. In fine, nu vreau sa vorbesc despre ce e sau nu biserica. Oricum, un fapt concret e ca se fac cei mai multi bani in religie, bisericile nu platesc taxe, si rasar ca ramele dupa ploaie. Eu locuiesc in Satu Mare si sunt circa 20 de biserici, iar langa podul peste somes, pe o parte e o biserica, pe cealalta parte acum se construieste alta. Iar spitalele sunt in paragina. E trist, dar adevarat. - Stiinta duce oamenii pe luna, credinta ii duce la biserica -

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Desi aparent nu au legatura una cu alta dar exista o legatura extrem de puternica.Probabil ca refuleaza spitalele e o consecinta tragica a lipsei oamenilor din biserica.Organismul nostru este rezultatul a ceea ce "bagam"in el iar biserica,daca urmaresti posturile toate,intodeauna a invatat omul sa manince sanatos conform oricarui anotimp."Mincarea nu te face spiritual, insa daca esti spiritual, obiceiurile culinare ti se vor schimba".

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai aveam de adaugat ca omul se rupe de spirit ceea ce inseamna ca se rupe in jumatate raminind unul singur in loc sa urmareasca dualitatea.Asta se transmite automat in slabiciunea corpului.Asa a facut si Nietzsche pentru ca a innebunit distrugindu-si fundamentul propriei gindiri a propriei sale filozofii cind a afirmat;"Dumnezeu a murit".

| holywaster a răspuns:

Vreau să încep prin a spune că niciodată nu mi-a păsat de religia celui de lângă mine, de sexualitatea lui, de culoarea pielii etc. Am un profund respect pentru oricine, atât timp cât respectă legile scrise şi nescrise ale societăţii în care convieţuim.
În ultimii ani, călătorind destul de des prin ţară, am remarcat numărul în plină creştere a bisericiilor din România, precum şi starea celorlalte instituţii menţionate în întrebare, precum spitale şi şcoli.
Am fost profund mirat când zăream mănăstire lângă mănăstire, adevărate catedrale ridicate în cătune şi sate cu mai puţin de 100 locuitori precum şi diverse bisericuţe "de cartier" ce răsar între fiecare două-trei blocuri. Şi în timp ce încercam a le găsi un rost cât de cât nobil, adesea îmi apărea în câmpul vizual fie o scoală în condiţii dubioase de funcţionare, fie vreun om bătrân fără adăpost, fie vreun spital arhiplin cu rufele puse la uscat, agăţate de ferestre, fie nişte case dărăpănate şi exemplele pot continua. Aşa că se naşte fireasca întrebare: de ce într-o societate care doreşte, aparent, să se modernizeze apar aceste non-sensuri? Oare nu ar fi fost mai bine dacă am lua o mare parte din suma alocată bisericii şi am construi şcoli, spitale, am mări salarii, pensii ori alocaţii, am investi în infrastructura sau în orice altceva cu adevărat folositor? Astfel România ar avea o şansă, destul de mare, de a evolua.
Dar până când vom fi în stare să luăm deciziile potrivite şi vom avea şi capacitatea de a le pune în aplicare, vom muri încet în această societate neperformantă şi mult prea politizată.