| Cosminovici18 a întrebat:

Am cateva intrebari:
1.De ce cand ploua zapada se topeste mai usor?
2.De ce cand incepe sa ninga temperatura atmosferica creste?
3.Pe timpul iernii in zilele geroase arborii trosnesc puternic
4.De ce la iesirea din apa ne este tot timpul frig chiar daca afara este cald?
5.De ce pe timpul iernii rufele desi ingheata totusi se usuca?
6.De ce in jurul unei cladiri aflate in constructie se pastreaza o temperatura scazuta chiar si in zilele calduroase
7.De ce caldura zilelor toride de vara o suportam mai usor cand aerul este mai uscat decat atunci cand aerul este umed?

2 răspunsuri:
| relian a răspuns:

1-Se topeste mai usor pentru ca apa are o temp mai ridicata decit zapada si vine in contact direct cu ea.
2-Temperatura creste pentru ca pentru a ninge sint nevoie de nori, ca urmare nori actioneaza ca o patura care tine caldura intre ei si pamint.In zilele senine este foarte ger tocmai pentru ca lipsesc norii si caldura generate la suprafata pamintului se ridica rapid spre sraturile superioare ale atm.
3-Nu am auzit arbori troznind iarna. Daca s-ar intimpla asa ceva sa inghete apa in ei ar muri. Celule au apa iar apa odata inghetata formeaza cristale care ar sparge celula si deci ar muri.Ca urmare daca cumva ai auzit trosnind ceva or fi fost ramuri care sau rupt datorita greutati(zapada, chiciura etc).
4-Simtim asta cind temp aerului este mai scazuta ca cea a apei.
5-Rufele se usuca pentru ca apa din ele se evapora. Daca este frig asta nu inseamna ca apa nu se evapora.Chiar si iarna apa se evapora.De fapt se evapora la temp imediat peste zero. Putin dar se intimpla.
6In jurul cladirilor nu se pastreaza temp scazute in zilele calduroase.Acolo fiind umbra aerul are pemperatura citita de termometre.Cind la meteo se spune ca afara sint X grade de fapt este pemperatura aerului nu temperatura pe care o simt oamenii.Atunci cind stai in bataia soarelui normal ca te incalzesti f mult, insa aerul are o alta temperatura.
7-Se suporta mai usor pentru ca aerul mai uscat asigura confort corpului.La o anumita tempt daca adaugi si un alt factor de sters cum ar fi umiditatea simti discomfort.Organismul functioneaza optim in anumite conditii.

| a3e6u9 a răspuns:

1. Apa trebuie să aibă temperaturi pozitive ca să fie lichidă, deci în contact cu gheața, o topește.

2. Ca să ningă e nevoie de mase de aer cald și umed, aerul se răcește, vaporii de apă se condensează și eventual îngheață; când apa trece din vapori în lichid apoi îngheață degajă căldură, se cheamă căldură latentă.

3. Bănuiesc că apa din interiorul copacului îngheață și se dilată și copacul pocnește din cauza presiunii.

4. Când se evaporă, apa preia energie din mediul înconjurător, în cazul de față din pielea ta și o răcește, are treabă cu căldura latentă de care vorbeam mai sus.

5. Până îngheață, bănuiesc că se scurg cât de cât.

6. O clădire normală se încinge vara din cauza efectului de seră, fiindcă are geamuri. O glădire în construcție nu are geamuri sau uși și aerul circulă fără probleme.

7. Când aerul e uscat transpirația se poate evapora și asta răcește pielea. Când aerul e umed, transpirația nu se poate evapora și nu poate răci pielea.