anonim_4396
| Anonim întreabă:

Se pricepe cineva la chimie?
Am o bucată de zinc si as vrea sa o protejez pentru câteva zile pentru coroziune oxidare.
Cum se poate să o în așa fel în cât să oxideze cât mai puțin cu putință!?

Nici nu vreau sa o contaminez cu alte substanțe chimice pentru ca o folosesc sa etalonez cu ajutorul ei alte echipamente si instrumente de laborator.

Așa că acum am două posibilități
Prima ar fi o las la păstrat pur si simplu în aer.
Iar cealaltă posibilitate ar fi să o scufund in apă distilată.

Cum credeți că ar oxida mai lent?

Răspuns Câştigător
| DracuIa a răspuns:

Desigur, daca elementul se afla intr-o stare bruta(minereu), cel mai recomandat ar fi sa fie pastrat la o temperatura cat mai scazuta si intr-o incapere cu cat mai putin fara oxigen( in aer este 78% azot, 21% oxigen).
Deci daca va sta intr-o punga pe care vei sigila, va rezista mult mai bine decat in simplu aer pe vreo masa.
Dar aici totul depinde si de timp.
Depinde cat timp ai nevoie si pentru ce este folosit.

| RxTx a răspuns (pentru DracuIa):

Am ceva bucăți care as dori sa le gasesc mâine dimineață aproape cum le-am lăsat.
Nu e minere este purificat la maxim si turnat in formă de cilindru

Doresc ca o bucata sa o păstrez sa zicem o săptămână si o bucata chiar și 10 ani

Pt bucata pe care vreau sa o păstrez 10 ani ma gândesc sa i scufund in alcool izopropilic apoi daca chiar o sa am nevoie de ea o sa o prelucrez prin așchiere la o freza raboteza strung ceva care o sa așchiere câțiva microni din piesa ca sa fiu sigur ca nu are impurități

| MasterMishu a răspuns (pentru RxTx):

Dar de curiozitate, se poate sa spui ce anume incerci să faci? Pare un proiect interesant. Dacă se poate…

| relian a răspuns (pentru DracuIa):

Zincul nu exista natural,deci minereul ala sta mult si bine asa cum este,nu pateste nimic,zincul in minereu este combinat,deci in compusi.

Zicul este obtinut din minereu,deci se elimina restul de elemente si ramane zinc curat,care este f reactiv.
Pt ca este f reactiv,il poate pastra in vacum, stiu si eu sa ia pungi din alea si aparat de vacum, au oamenii care isi pun acasa produse alimentare in felul asta.
Asa ar evita reactiile Zi cu O din aer, aburi nu-s acolo, acizi nu-s, asa ca sar pastra f bine.
In punga daca o sigileaza proportia de oxigen este tot aia adica va avea in aerul din punga 78 cu 21, eu asa zic happy
Deci nu ar oxida daca ar fi in vacuum unde nu mai ai nimic.Scuze ca ma bagai in disicutie, dar stiu ca zincul nu il gasesti pur in natura, ca de altfel nici fierul si multe alte metale de genul asta.Aurul da il gasim in natura pentru ca este f nereactiv, nu reactioneaza mai cu nimic, de aia aurul este aur laughing

9 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Ce faci incerci sa vezi ce stiu unia pe aici? Ori ai descoperit si tu acum America si vrei sa arati si la altii laughing

| MasterMishu a răspuns:

Păi și în apă se oxidează. Poți să videzi recipientul/punga/cutia in care vei tine zincul? Sau să îl înfășori încât să fie în atmosferă săracă în oxigen?

| MasterMishu a răspuns:

Wow, deci ai experiență vastă. Deși deviem de la subiectul întrebării inițiale, m-ai făcut curios în legătură cu exorcizarea. Ai folosit "exorcizarea" ca metaforă? Dacă ai folosit cuvântul în sensul propriu, chiar e posibil ca un obiect neînsuflețit să fie posedat? La oameni exorcizarea e făcută de preoți, dar daca se exorcizează și obiecte, mă gândesc ca asta se face prin anume procedee tehnice/tehnologice, ar fi interesant dacă poți explica mai mult. Mersi

| REMiXPaLTaLK a răspuns:

Bucata de zinc trebuie ca suprafata intai degresata si stearsa de impuritati si ori o tii scufundata in ulei de masline, sau in ulei foarte bun pentru masini - ulei te tip CASTROL, sau o dai cu un lac incolor care apoi se poate indeparta prin decojire, ori cu silicon din acela de etansare ce se pune ca sa nu patrunda apa - dar sa fie silicon alb incolor ca exista si variante colorate si mate in special alb mat si verzui. Insa, uleiul de masline este cel mai bun - ungi bine placa de zinc, o pui apoi intr-o punga sau in mai multe pungi ca sa stea etansa si o pui undeva la soare ca sa stea calda si sa nu prinda umezeala sa oxideze in contact cu aerul sau apa ca umezeala din aer.

| RxTx a răspuns (pentru REMiXPaLTaLK):

Daca o atinge uleiul sau pielea omului pot sa o dau la gunoi

| RxTx a răspuns (pentru REMiXPaLTaLK):

Daca se atinge de orice organic gata e compromis.