| a3e6u9 a întrebat:

Suntem DOAR niște mașinării complexe? happy
Sunt interesat mai mult de părerea ateilor, fiindcă teiștii cred în fantoma din mașinărie.
Deși ateii nu cred în suflet, unii atei au senzația că suntem ceva mai mult decât mașinării. Dacă suntem mai mult decât niște mașinării complexe, ce e acel ceva în plus?

Răspuns Câştigător
Apache
| Apache a răspuns:

Da...practic tot ce tine biologia omului poate fi explicat de stiinta.

De la impulsurile neurologice pana la sentimente.

Suntem o masina a naibii de complexa creata de natura care nu este posibil sa fie replicata cu tehnologia actuala.

27 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

La un anumit grad al complexistatii o masinarie complexa devine ceea ce, in biologie, numim viata.

| sabin89 a răspuns:

Cred ca suntem niste masinarii. Piciorul a fost facut pe strung, coastele pe freza, urechea pe bohrwerk...Hai ma, ce altceva sa fie? E vorba de complexitate uimitoare; nu poate fi descrisa in cuvinte. Dar nu numai noi. Chiar si o celula este un santier de produs proteine extrem de complex, caruia niciodata n-o sa-i putem da de cap. Nu vezi ca si in atom tot facem sapaturi si nu ajungem la un numar finit de particule. Bâjbâim și noi.

| BeyondTheDarkSun a răspuns:

Am fi doar nişte maşinării complexe în cazul în care am fi fost programaţi să urmăm un anumit sistem de principii morale obiective.Asta ar fi fost ceva! Dar nu,noi,oamenii,suntem capabili de prea multe greşeli ca să putem fi numiţi maşinării.
Când spui că oamenii sunt maşinării,oricât de complexe ar fi,te referi,de fapt, la întreaga omenire ca fiind o maşinărie. Poate Omenirea să fie o Unitate? Nu. Numai maşinăriile pot. Fiecare om deţine un raţionament după care se ghidează.Dar ce, raţionamentul crezi că provine din nimic, din cunoaştere? Nu. Iniţial, instinctul stă la baza devenirii raţionamentului.Creându-se umanoizi pe bază artificială,da, atunci aceştia se pot considera maşinării, dar omul nu poate fi vreodată maşinărie.
Vorbind de atei, ca fiinţe fără suflet...păi, eu cred că există atei "fără suflet" care sunt mai spirituali decât anumiţi creştini.Amen.

| RAY a răspuns:

Suntem ca orice alta specie de pe planeta cu diferenta ca avem constinta i rest nu vad diferente din contra multe ne intrec cultural, fizic, cateodata ma intreb de ce suntem asa prosti daca tot avem habar de existenta noastra, masinarie biologica desigur sunt animale mai complexe ca noi

| Lizzu a răspuns:

Eu tind sa cred in ceva mai mult.
Ca exista in noi ceva mai profund.

Nu suntem masinarii. Bine, poate intr-o anume masura, suntem. In felul cum functioneaza organismul si toate rotitele.
-Nu stiu ce ma face sa cred ca e ceva mai mult. Pur si simplu mereu am crezut. Nu stiu din ce motiv si nu stiu sa explic.
--Poate complexitatea de sentimente si stari pe care le avem si prin care trecem, e capabila o masinarie de sentimente atat de pure si profunde de iubire ca omul? -nu cred.

"Dacă suntem mai mult decât niște mașinării complexe, ce e acel ceva în plus?"
-- as vrea sa stiu. Cred ca asta e raspunsul pe care il doresc cel mai mult.

| ErrorFound a răspuns:

Sincer, nu stiu.
Poate "sufletul" este doar un alt tip de energie interpretat gresit.
In rest, noi functionam pe baza de bio-electricitate.

| MultPreaInteleptulTractorist a răspuns:

Desi sunt agonostic am impresia ca cel mai aproape de adevar sunt budistii. Imagineaza-ti universul asta ca pe un ocean foarte mare, care tinde spre infinit. Fiecare vietate reprezinta o picatura din acel ocean. Cand trecem in nefiinta picatura se intoarce inapoi exact ca circuitul apei in natura. Si pleaca iar cand rasare soarele, dar sub o alta forma si in alta parte.

| JucărieLEGO a răspuns:

Nu, esti un organism biologic inteligent. O masinarie functioneaza dupa un mecanism. Oamenii nu functioneaza dupa un mecanism. Nu face nimeni aceleasi lucruri. Omul de astazi nu e "proiectat" ca sa faca anumite lucruri/sarcini specifice.
Complex o fi omul, dar masinarie nu. Insa el face masinarii pentru a-si usura viata.

| a3e6u9 explică (pentru JucărieLEGO):

Încerci să zici că, corpul uman nu e o mașinărie care funcționează după un "mecanism"? Din câte știu, se cunoaște relativ bine modul de funcționare al corpului uman.

| JucărieLEGO a răspuns (pentru a3e6u9):

Cum functioneaza organismul uman in totalitate inca e un mister. Pana la urma nu e vorba de cum functioneaza organismul in intrebarea ta, ci de ceea ce poate face, iar eu asta am inteles. Sky is the limit.

| a3e6u9 explică (pentru JucărieLEGO):

Normal că nu cunoaștem totul despre corpul uman, dar e vreun motiv să crezi că suntem mai mult decât niște mașinării complexe? Bănuiesc că nu încerci să zici că după următorul colț s-ar putea să dăm peste fantoma din mașinărie, sindromul "here be dragons".

| JucărieLEGO a răspuns (pentru a3e6u9):

Nu ma bazez pe credinte in cazul de fata. Tocmai am afirmat ca omul nu functioneaza dupa un mecanism...iar eu cred ca nu e necesara o demonstratie, iar una in contradictoriu ar fi ilara. Eu inteleg ca faci apel la raspunsuri date doar de ateisti, dar supozitia ta nici nu are baza stiintifica! Asa cum am spus, organisme complexe om fi, dar nu masinarii. Eticheta asta e invalida.

| a3e6u9 explică (pentru JucărieLEGO):

Când zic mașinărie, mă refer la faptul că suntem formați din componente (organe) cu funcții specifice și că totul funcționează după legile fizicii, avem nevoie de combustibil (mâncare), etc.

Într-adevăr, încerc să zic că suntem un fel de roboței biologici care funcționează doar după legile fizicii și nimic altceva, că suntem ceea ce suntem datorită eredității și mediului în care trăim. happy

Chiar te rog să mă contrazici, cu argumente dacă se poate. Eu chiar aș vrea demonstrații, e de-a dreptul iritant să am dreptate.

| JucărieLEGO a răspuns (pentru a3e6u9):

Daca am fi masinarii, toti am fi la fel, ne-am plictisi de cat de bine ne-am intelege "mecanismele". Atunci explica-mi tu dintr-un punct de vedere macar umanistic, nu stiintific, de ce e tot mai grea viata in societate. Daca tot suntem masinarii, de ce iti e tie greu sa-ti gasesti o pereche, ca te vaitai mai ieri in legatura cu asta?

| a3e6u9 explică (pentru JucărieLEGO):

Nu toate mașinăriile sunt la fel. Nu suntem clone ca să fim la fel.

Mie mi-e greu să-mi găsesc pereche fiindcă celelalte mașinării au alte preferințe. happy Apropo de mașinării, eu nu am ales să mă simt singur. Sunt programat natural să-mi caut parteneră sau partenere și să mă reproduc. Nu am ales vreodată asta.

| JucărieLEGO a răspuns (pentru a3e6u9):

Da, tu inca rulezi sub MS-DOS laughing
Stiam eu ca explicatia ta va fi ilara. Una in care te dai de gol. Ai libertate de decizie. Ia te uita, masinaria are libertate...

| a3e6u9 explică (pentru JucărieLEGO):

Nu știu cum decizi tu, dar deciziile mele au cauze, deci funcționez după cauză și efect. Bun, am iluzia că de fapt eu aleg, ceea ce e nostim. happy

| JucărieLEGO a răspuns (pentru a3e6u9):

Te-ai gandit oare ca oamenii creeaza mai mult sau mai putin direct masinarii care fac ce oamenii nu pot sa fie? happy

| a3e6u9 explică (pentru JucărieLEGO):

Bănuiesc că depinde de părerea fiecăruia, unii sunt de părere că există ceva fundamental diferit în viața biologică și că roboții artificiali nu vor ajunge vreodată să fie conștienți, să aibă sentimente, etc. Încă nu am văzut un argument pertinent pentru asta.

Părerea mea e că nu există nimic fundamental diferit și că va veni o vreme în care roboții artificiali vor fi la fel de complecși ca oamenii, dacă nu ne autodistrugem până atunci.

| JucărieLEGO a răspuns (pentru a3e6u9):

Hmm...iti propun pentru (re)vizionare filmele The Bicentennial Man(1999) si A.I. (2001)

| JucărieLEGO a răspuns:

Se pare ca tie iti place sa schimbi opinii de plictiseala pe TPU. Tot la gandirea ta te limitezi. Te-as ruga sa (re)vizionezi cu atentie cele 2 filme recomandate de mine. Atunci vei avea, hopefully, o viziune mai clara.
Ce ti-a spus Apache e "de belea".hee hee

| a3e6u9 explică (pentru JucărieLEGO):

Problema e că nimeni nu a reușit să dovedească că suntem mai mult decât mașinării complexe. Eu sunt deschis la argumente și dovezi, dar încă nu am văzut nimic interesant.

Filmele sunt ficțiune, nu mă vor convinge de nimic. Nu am văzut bicentennial man, poate îl voi vedea.

Mi se pare ciudat că ateii cred că suntem mai mult decât mașinării complexe, ca și cum ar fi ceva supranatural în noi.

| KiraOfficial a răspuns:

Suntem doar niste masinarii simple pentru cosmos, complexe pentru Terra. Ateii care au aceea senzatie se datoreaza informatiilor insuficiente. Cand devii ateu renegi fortele divine (metafizica), deci prin urmare renegi o forta superioara tie, iar daca nu incepi a te documenta despre univers ideile de superioritate absoluta ti se implementeaza involuntar in creier, unii realizeaza, altii nu si de aceea incep sa creada ca suntem mai mult de atat. Toate sentimentele si toate lucrurile pe care le considera unii specific sufletului sunt doar niste impulsuri datorate anumitor clauze. Subiectul este prea lung sa fie discutat pe un asemenea site daca chiar vreti un schimb de opinii Kira Blondu pe facebook sau kiraofficialym pe mess.

| a3e6u9 explică (pentru KiraOfficial):

Cunoști mașinării mai complexe prin cosmos? Zi-mi și mie câteva, sunt curios.

| KiraOfficial a răspuns (pentru a3e6u9):

In imensitatea cosmosului (necunoscuta de noi) este practic absurd si foarte egoist sa te consideri ce-a mai superioara forta. Citeste de inca 3 ori primul meu raspuns si dupa ce il intelegi adauga-mi alta intrebare.

| a3e6u9 explică (pentru KiraOfficial):

Nu am zis nicăieri că suntem "cea mai superioară forță", am zis doar că suntem mașinării complexe. Tu m-ai contrazis și n-ai argumentat, asta e tot.