| sabin89 a întrebat:

Știu că sunt câțiva useri aici care iubesc istoria, chiar și pe cea antică. Deci, pentru ei:
Pe cilindrul de lut al lui Cyrus s-a găsit scris (în akkadiană): " Am intrat în Babilon în pace în mijlocul jubilării și al bucuriei. Marduk, marele domn, a încălzit inimile babilonienilor spre mine, în timp ce eu, de partea mea, m-am închinat până la pământ înaintea lui. Trupele mele au colindat în pace împrăștiate în tot Babilonul. În tot Sumerul și Akkadul nu am lăsat niciun om să-i fie frică. M-am concentrat cu afacerile interne ale Babilonului și ale celorlalte orașe. Locuitorii din Babilon...i-am eliberat de jugul care i-a apăsat. Le-am reparat casele, le-am îndepărtat durerile---Eu Cyrus, regele tuturor, marele rege, puternicul rege, rege al Babilonului, rege al Sumerului și Akkadului, rege al celor patru colțuri ale pământului..."
Ce ziceți despre asta? Se laudă el sau așa o fi fost? Mai există și alte dovezi care să susțină faptele, în afară de ce scrie pe acest cilindru?
Întreb, că mi se pare neverosimil. Nu așa se desfășurau războaiele în Orientul Antic. Ele se lăsau de regulă cu măcel, fum și palate sau temple rase de pe fața pământului.

Răspuns Câştigător
| gabicoo a răspuns:

Babilonul era un fel de Wall Street al Orientului antic, un centru al comerțului de atunci. Toată lumea dorea fie să ajungă acolo dacă era negustor, fie să-l stăpânească dacă era rege. Stăpânirea chaldeeană asupra Babilonului a fost tiranică, iar cucerirea sa de către perșii lui Cirus cel mare a venit că o eliberare. Un asediu a existat, distrugeri au fost, dar ordinea a fost restabilită rapid, stricăciunile reparate și comerțul reluat cât mai curând după cucerire.
Asta a vrut să zică.

O altă sursă istorică o reprezintă Vechiul testament din biblie.

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Cine a fost acest Cirus? S-a putut până la urmă discerne adevărul de legendă? Mă refer în special la nașterea și copilăria lui. La povestea cu Mandane, fiica lui Astyage.

| gabicoo a răspuns (pentru sabin89):

Posibil. Așa cum Heinrich Schliemann a crezut în cele afirmate de Homer în Iliada și a descoperit Troia poate se va găsi cineva să discearnă adevărul de legendă și aici.

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Sau în povestea omului cu masca de fier happy

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Când spune "cele patru colțuri ale pământului" crezi că folosește o metaforă? Sau așa se credea pe atunci, că pământul e pătrat și are patru colțuri?

| gabicoo a răspuns (pentru sabin89):

Păi atunci oamenii chiar credeau că pământul este plat, are formă pătrată, este așezat pe spatele a patru elefanți, care stau pe o țestoasă, ce înoată într-un ocean infinit. Asta justifică expresia "cele patru colțuri ale pământului".

Între timp a devenit metaforă. Sau nu? - Mă refer la numeroșii adepți ai teoriei pământului plat din Românica!winking

Revenind la întrebarea inițială: legendele omenirii au un fond comun. Titus Livius în "Ab Urbe Condita" ne vorbește despre Rhea Silvia care este nevoită să-și abandoneze gemenii (Romulus și Remus) într-un coș pe Tibru, aceștia sunt găsiți și alăptați de către o lupoaică, aceasta ucisă de un cioban care crește gemenii.

Biblia ne vorbește despre Moise abandonat tot într-un coș de papură pe Nil, iar legenda regelui Cirus (la care te referi tu) ne spune despre un vis (la fel ca in legenda despre Romulus și Remus), despre copilul abandonat în munți de ciobanul căruia i-a fost încredințat să-l ucidă, alăptat de o lupoaică, lupoaica ucisă de ciobanul cuprins de remușcări care a crescut copilul.

| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

Cilindrul de lut al lui Cirus a devenit unul dintre însemnele puterii șahului Reza Pahlavi care îl considera prima declarație a drepturilor omului din istorie. Cu toate că numai de drepturile omului nu i-a păsat lui.
Să fii iubit.

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

"Stăpânirea chaldeeană asupra Babilonului..." - Chaldeenii și babilonienii nu sunt unii și aceiași?

| gabicoo a răspuns (pentru sabin89):

Babilonul a fost stăpânit succesiv de mai multe popoare: amoriți, chaldeeni, etc. Termenul de babilonieni îi cuprinde pe toți aceștia.

| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

Îți recomand o carte mai veche: Sabatino Moscati "Vechi Imperii ale Orientului" apărută la editura Meridiane în 1982. Poate o găsești la anticariat.

12 răspunsuri:
| CuStimaSiRespect a răspuns:

Se pare că cilindrele de lut erau un fel de Antene 3 ale acelor vremuri.

| sabin89 explică (pentru CuStimaSiRespect):

Ce crezi, cronicarul biblic a știut de existența acestui cilindru? Pentru că la 2 Cronici 36:23 spune despre Cirus că Domnul Dumnezeul cerurilor i-a dat toate împărățiile pământului. Cam seamănă cu ultima frază de pe cilindru.

| CuStimaSiRespect a răspuns (pentru sabin89):

Bănuiesc că știa, titulatura unui împărat era cunoscută în tot imperiul, cu atât mai mult în rândul scribilor.
Oricum, nu contest că Cirus a fost unul dintre cei mai luminați împărați ai vremurilor antice, ca dovadă că nu a căutat să suprime spiritul național al popoarelor din imperiu și că a permis reîntoarcerea evreilor în țara natală.
În scrierile lui Platon putem observa o descriere interesantă a modului cum erau educați împărații persani.
Însă ca forță militară, nu putem crede că soldații lor au fost niște îngeri, chiar și în Biblie, imperiul persan este portretizat ca o fiară, ursul care stă într-o rână. Să credem tot ce scrie în cilindru este ca și cum am crede știrile din anii '90 că minerii au venit în București să facă ordine și să planteze panseluțe.
Cilindrul doar întărește faptul că Cirus era un împărat înțelept și că avea o echipă bună de PR, dacă a înțeles cât de importantă este narativa publică în administrarea unui imperiu.

Întrebări similare