| Vizitiul a întrebat:

Zgarcenia, denota rautate sufleteasca?

8 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Nu,zgarcenia nu are nicio legatura nici cu bunatatea,nici cu rautatea,sau are cu amandoua in egala masura, asa cum se intampla si cu opusul ei, care nu e generozitatea ci risipa.Comparand aceste doua tipuri de comportament uman ne dam seama ca ele nu reprezinta acte de vointa,nu sunt niste alegeri pe care cineva le poate face,ci sunt niste trasaturi de personalitate cu care te nasti; poate ca exista si o influenta a mediului in care persoana zgarcita sau risipitoare se naste,dar eu cred ca in cea mai mare parte ea e un dat. Zgarcitul are un intens simt al proprietatii si o mare dorinta,irepresibila, de a acumula:bani, bunuri materiale.Este atat de legat de acestea incat orice instrainare il face sa sufere cumplit; ca sa vorbim in termenii propusi de tine,zgarcitul e rau cu el insusi:umbla in zdrente ca sa nu cheltuiasca bani pe haine,mananca ce se intampla,din acelasi motiv. Zgarcitul e un om nefericit; preocupat sa adune intr-una nu se bucura de viata, nu-si ofera nicio placere, traieste intr-o sobrietate care se apropie de saracie, e suspicios si vede in fiecare ruda poposita la usa sa un eventual atentator la banii sau bunurile sale.Nu e rau; daca face rau cuiva o face prin neparticipare la necazul aceluia; poate sa aiba momente in care isi daa seama ca ar trebui sa ajute,dar ii este imposibil s-o faca, iar daca totusi da ceva mainile ii tremura, glasul ii piere si e ca si cum si-ar rupe din sine ceva.Asa cum spuneam, daca e rau cu cineva, zgarcitul e rau cu el insusi.

| harciog a răspuns:

Zgircenia denota in primul rind un trai in copilarie in saracie si neajunsuri, denota in al doilea rind un om care s-a ridicat singur pe propriile lui puteri fara nici un ajutor de nicaieri si cite nu mai denota...Problema este ca noi ceilanti care asteptam sa ne cada ceva de sus,eventual o para malaiata, o catalogam drept rautate iar pe el il catalogam drept omul dreaku, adeca plin de rautate.

| DianaScorpio a răspuns:

Depinde la ce te referi cand spui zgarcenie. Poate foarte bine sa insemne si ca esti constient de munca ta si ca nu ai de ce sa muncesti si pentru altu. Insa depinde de situatie.

| miradoniz a răspuns:

Exact,April...răutatea sufletească este atunci când vrei sa faci rău altui om.

| fabiola a răspuns:

Un om econom nu poate fi confundat cu un om zgarcit, poate fi totusi rautate sufleteasca atunci cand primeste de la altii, dar el nu ofera niciodata nimic!

| YoYoLicious a răspuns:

Nu,fra'. denota inteligenta...sa ai pentru mai tarziu, ca nu se sitie niciodata in ce **** intri

| snowflake a răspuns:

Nu. nu cred ca denota rautate. insa cum spunea cineva mai sus, depinde la ce ne referim cand spunem zgarcenie.

| InStYle a răspuns:

La uni oameni esti zgarcit sa nu le dai atunci chiar e rautate sufleteasca.Dar uni care le dai mereu si te-ai saturat sa nu le mai dai ceva nu e rautate si nu esti zgarcit

Întrebări similare