| HighFlyer a întrebat:

Ce face chipsetul de la placile de baza, ca NVIDIA® GeForce 7025
sau AMD 760G (780L)?

Răspuns Câştigător
| thecakeisalie a răspuns:

Da, cam asa ar fi normal.

3 răspunsuri:
| Azµre a răspuns:

Un chipset se referă la un grup de circuite integrate, sau cipuri, fabricate pentru a lucra împreună. În cele mai multe cazuri, acestea sunt fabricate într-un singur produs.
Pentru placa de bază, chipset-ul reprezintă componenta principală, influențând foarte mult performanța plăcii de bază. Este coordonatorul componentelor esențiale din sistem, prin urmare, performanțele chipset-ului plăcii de bază condiționează performanța configurației. Are două componente principale, northbridge și southbridge, ambele îndeplinind funcții distincte.

Conexiunea dintre aceste doua parti ale chipsetului (de dorit cat mai rapida) este implementata diferit de catre diversii producatori (de exemplu VIA a implementat tehnologia V-Link, SiS a implementat tehnologia MuTIOL etc.). In alegerea unui chipset, in afara de indicii de performanta evidenti cu care se prezinta fiecare, mai trebuie tinut cont si de facilitatile suplimentare oferite, de exemplu video sau sunet integrat, caz in care nu mai aveti nevoie de componente separate pentru subsistemul video sau audio.

Totuși, de reținut că soluțiile "integrate" în chipset, nu vor egala ca performanță componentele separate, "dedicate". Principalii producători de chipset-uri pentru plăci de bază sunt pentru platforma Intel: Intel, VIA, NVIDIA, ATi și SiS, iar pentru platforma AMD: NVIDIA, VIA, ATi, ALi și SiS.

| thecakeisalie a răspuns:

Chipsetul este un set de chip-uri care mediaza comunicarea intre procesor si periferice. Nu exista chipset-uri universale, ci fiecare este facut sa lucreze cu un model exact de microprocesor.

| HighFlyer explică (pentru thecakeisalie):

Eu vreau sa-mi fac un calculator pe piese si procesorul este amd, deci trebuie sa-mi iau o placa de baza cu chipset amd?

| thecakeisalie a răspuns (pentru HighFlyer):

Da, cam asa ar fi normal.