|

Ce reprezinta impedanta la casti? Stiu ca se masoara rezistenta la trecerea curentului, ca am cunostinte generale despre fizica.Dar cu ce ajuta? Adica multe casti au 30-40 ohmi rezistenta si au sunet bun.Totusi nu observ nici o diferenta la niste casti cu 60 ohm impedanta.Care casti sunt mai bune? Cu impedanta mai mare sau mai mica?

3 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Din fizica s-a invatat (?):
P=U^2/Z
Deci, puterea este in raport direct cu tensiunea data (de amplificator) si invers proportionala cu impedanta (castilor).
Ca urmare, daca conectezi la iesirea unui amplificator o casca sau difuzor de o anumita impedanta (la cat a fost proiectat de fabrica) atunci vei avea un volum de sunet. Daca conectezi impedanta dubla, atunci volumul va fi de jumatate, iar daca conectezi doar jumatate din impedanta nominala, atunci poate se va auzi mai tare, dar distorsionat.
Explicatia este simpla: legea lui Ohm
U=I*Z sau I=U/Z
Se vede ca, in cazul scaderii impedantei, la aceeasi tensiune curentul se mareste.
Iar amplificatoarele serioase sunt prevazute cu circuit de limitare a curentului si acesta duce la mentinerea sau chiar scaderea puterii.

In concluzie: este recomandat sa respectam impedanta recomandata de producator, mai ales in cazul difuzoarelor!
Folosirea unei impedante mai mari duce la micsorarea volumului sunetului, iar folosirea unei impedante mai mici poate duce la distorsionarea sunetului sau chiar si la arderea amplificatorului de sunet!

Si, a propos de difuzoare:
Puterea scrisa pe un difuzor este cea de varf, la care rezista timp de 5 secunde, fara a se arde.
Puterea maxima a amplificatorului nu are voie sa fie mai mult decat JUMATATEA din puterea scrisa pe difuzor /boxa, pentru maxim 30 secunde!
Puterea nominala recomandata pentru uz continuu sa fie SUB un SFERT din puterea nominala scrisa pe difuzor!

Cu cat este mai mic volumul, cu atat claritatea sunetului redat este mai buna!

Sa nu uitam: castile sunt niste difuzoare in miniatura.

2 răspunsuri:
| a răspuns:

Impedanta mai mare, dar odata ce creste impedanta, trebuie si o scula in stare "sa le miste" cum trebuie. Cu scule audio de doi bani, cele cu impedanta mare se vor auzi mai incet ca unele cu impedanta mica. Depinde de ce casti de 60 discutam si la ce le-ai conectat. Eu am casti de 60 (Koss Porta Pro) si daca le conectez la un telefon ca lumea sau la sculele mele portabile (SanDisk Sansa e250 si Fiio X3 II) se aud de te darima. Daca le conectez la telefon (ZTE Open C), abia le auzi, iar sunetul e mizerabil de plat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Castile cu impendanta mare tind sa se auda mai clar, dar se poate auzi mai incet decat a una cu impendanta mai mica. Este logic, impendata joaca rolul unei rezistete, iar puterea disipata pe ea creste daca rezistenta opusa este mai mica. S-ar putea ca dispozitivul ce genereaza semnalul (pc, mp3, telefon, etc) sa "simta" aceasta impendata si sa regleze automat semnalul.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează