| enverhoxha a întrebat:

Principiul clasic al fabricării conservelor este închiderea alimentului într-o cutie etanşă (din tablă) şi sterilizarea prin fierbere. Ideea a apărut acum vreo două secole.

Atunci de ce conservele de carne vândute azi în magazine conţin toate conservanţi şi antioxidanţi? Se pricepe cineva la chimie alimentară?

3 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Spre a rezista mai mult timp.

| yhsay a răspuns:

Ca sa reziste mai mult, n-ai vazut ca toate au termen foarte mare de valabilitate? Pe vremuri faceau conserve pentru un sezon si le depozitau in niste pivnite pentru ca era temperatura constanta.

| julius a răspuns:

Metoda sterilizarii prin pasteurizare (tratament termic) nu asigura distrugerea tuturor bacteriilor, si acestea s-au mai schimbat in ultimele zeci de ani in sensul rezistentei. Amestecarea cu stabilizatori si conservanti ( in special nitrit de sodiu = otrava) prelungesc termenul de valabilitate si imbunatatesc enorm aspectul. De exemplu mezelurile care nu ar contine nitriti, ar fi de culoare gri-maroniu si nu le-ar mai cumpara nimeni, altfel la culoarea roz-aprins toata lumea pofteste, desi culoarea e data de otrava in cantitati mici.