| Supremejordannike2004 a întrebat:

Este greu sa asamblez un PC daca nu am mai asamblat?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

1. Daca coolerul de pe procesor are pasta termica preaplicata, e floare la ureche. (si daca trebuie sa aplici tu pasta dintr-un tub e floare la ureche, insa trebuie sa stii exact cata sa aplici si sa ai grija sa o intinzi intr-un strat adecvat- nici prea subtire, nici prea gros:
--daca exista zone foarte mici in care nu ajunge pasta, in acea zona transferul de caldura intre heatspreader-ul procesorului si talpa coolerului NU se va realiza, si iti va creste temperatura procesorului.
--daca aplici prea multa pasta si stratul rezultat va fi gros: din nou - transferul de caldura NU se va realiza in mod optim).

Mai trebuie sa fii atent doar la prinderea lui, sa il strangi corespunzator (nu trebuie nici sa fie lejer, dar nici sa strangi pana se distruge filetul in backplate).

2. La ce trebuie sa acorzi din nou atentie: firele de la panoul frontal al carcasei, (cel cu butonul de pornire, USB, uri, LED-uri de stare, jack audio, etc), ce vin introduse in conectorii placii de baza (de obicei conectorii sunt situati in marea majoritatea a cazurilor in partea din dreapta jos pe placa de baza).

Daca cumperi piesele, o sa ai un manual al placii de baza ce vine in cutia acesteia.
Daca eventual e SH sau din anumite motive nu ai manual in format hartie, mergi pe site-ul producatorului placii de baza, cauti placa ta, si la rubrica Download sau Support, o sa gasesti manualele (de multe ori si in limba romana, daca nu, in engleza.)

In manual vei gasi pozitia conectorilor carcasei pe placa de baza, la fel si pozitionarea conectorilor pentru ventilatoare (ventilatorul coolerului de pe procesor e notat de regula cu CPU_FAN, celelalte cu FAN_HEADER_1, FAN_HEADER_2, sau ceva asemanator).

3. inclusiv daca esti cazut din cer, in manualul placii de baza se prezinta toate componentele interne ce necesita conectare in placa de baza, cum ar fi placa video sau RAM-ul, asezarea procesorului in socket, etc

Trebuie doar sa citesti tot cu atentie si de asemenea, sa lucrezi cu atentie.

PS: daca placa de baza are 4 sloturi pentru RAM, si tu cumperi doar 2 placute, pentru ca RAM-ul sa lucreze in Dual Channel trebuie introdus in anumite sloturi, gasesti aceasta ordine tot in manual (in Dual Channel RAM-ul lucreaza cu viteza de pana la 30-35% mai mare).

5 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Pentru tine, da.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Nop. De aia exista mii de tutoriale excelente pe YT si nu numai. Putina rabdare, atentie, si nu ai ce sa gresesti. Mare atentie la ordinea operatiilor. De exemplu, ai putea monta placa de baza si apoi sa iti dai seama ca trebuia sa pui procesorul pe ea si coolegul mai intii. La fel si cu cablurile de la sursa - unele operatii e mult mai comod sa le faci inainte de a fixa placa de baza in carcasa.

| Catrice a răspuns:

Poate da, poate nu... depinde dacă vrei sa îl ai ca și decor sau sa fie funcțional.

| Frank51 a răspuns:

Cea mai grea parte mi se pare conectarea front pannel-ului, daca nu ai manual la placa de baza, dar gasesti pe net schita, in rest fiecare cablu intra doar in locul lui.

Asamblatul propriu zis mi se pare simplu, oricine poate sa o faca fara sa aiba experienta, e nevoie de cunostinte fundamentale de pc.

| xilef123 a răspuns:

Da