| XSuperGamerHD a întrebat:

Un procesor i7 9700k (fara overclock) are aceeasi performanta ca un i7 9700? Si ar merita sa fac overclock la un procesor i7 9700k in cazul in care am un fan cooler? Opinia mea e ca nu merita +15 grade la cpu pentru +6 fpsuri

8 răspunsuri:
| Salontanul a răspuns:

CPU Boss te ajuta la comparatii: http://cpuboss.com/

| NLS a răspuns:

Nu sunt chiar la fel, dar nu din cauza K-ului din coada unuia.
Sa presupunem ca nu te intereseaza OC, si nu ai de gand sa faci.

https://ark.intel.com/......0-ghz.html

https://ark.intel.com/......0-ghz.html

Diferentele intre ele:
Primul are frecventa standard de 3.00 GHz,
si cu Turbo ajunge la 4. 7GHz.

al doilea are frecventa standard de 3. 6GHz
si cu Turbo ajunge la 4. 9GHz.

Chiar si fara OC, cel cu K in denumire e mai rapid.
Frecventa de boost (4.7, respectiv 4.9) se atinge la procesoarele Intel pentru intervale FOARTE scurte de timp; odata atinsa, scade din nou la frecventa de baza, apoi tot urca, atata timp cat exista incarcare.

(La procesoarele AMD, incepand cu seria 3000 dar mai ales la seria noua 5000, frecventa maxima odata atinsa, se pastreaza pentru intervale mai lungi.)

DACA doresti si OK pentru cel cu K, poti face, atata timp cat ai un cooler decent pe aer.
Singurul cu care as indrazni eu sa fac ar fi Noctua D15, si poate BeQuiet Dark Rock Pro 4.

Cu coolere slabe nu o castigi 15 grade in conditii de siguranta, pentru folosire constanta.

| SpiridusulTuca a răspuns:

Cele cu k sunt cipuri mai bune, adica sunt iesite cu mai putine defecte. Oc'ul ala merita atunci cand procesoru e aproape de 80 90% in jocuri.

| Bernardus a răspuns:

Well, 9700K prinde 4, 9 ghz turbo si 3, 6 ghz normal, in timp ce 9700 prinde 4, 7 ghz turbo si 3 ghz normal (apropo, daca vrei sa te uiti dupa specificatii la procesoare Intel intra pe https://ark.intel.com. E site-ul celor de la Intel si are acolo tot ce vrei).
Daca ai cooler bun si planuiesti sa faci OC poate fi bun, dar daca nu vrei sa iti bati capul, si tot ce faci e gaming parerea mea e ca e mai bine sa iti iei normal (daca nu prinzi k la reducere sau ceva)

| InOrOut a răspuns:

La ce te ajuta sa faci overclock la procesor? La jocuri? La fps? Acolo conteaza 90% doar placa video. Mai bine intrebi de overclock la placa video, ca aia conteaza. Chiar si viteza ramilor conteaza enorm. De exemplu in programe cad viteza ramilor e sfanta, asa se simte daca frecventa e 1800 mhz sau 2400 mhz sau peste 3000mhz.

| Whitesnake99 a răspuns:

Nu sunt la fel. K inseamna ca e deblocat, are turbo boost (face singur OC cativa 0. x GHz si suport mult mai usor OC manual. Iar la partea cu fan-ul, depinde...nu prea...racirea lichida e baza pentru OC.

| XSuperGamerHD explică (pentru Whitesnake99):

Adica un 9700k fara overclock e mai bun decat un 9700?