| 4lifeenjoy a întrebat:

Buna seara tpu.Am nevoie de un sfat
. acum cateva luni am facut un contract pe 2 ani la net,la Vodafone.mi-au dat chiar si un telefon, pe care oricum nu l-am folosit.E 60 de lei pe luna, dar acum as dori sa renunt.Trebuie sa reziliez contractul? ce se intampla daca
pur si simplu nu mai platesc? De exemplu, factura a venit pe data de 1
0, iar in in data de 11, netul nu mai mergea.

Răspuns Câştigător
| Purec a răspuns:

Daca pur si simplu nu mai platesti, te da in judecata si te pune sa platesti, te obliga happy

Trebuie sa denunti unilateral contractul ( o sa fie nevoie sa platesti totusi banii pe telefon ( mai exact reducerea aplicata la telefonul respectiv, sau sa dai telefoul inapoi )

Cum faci asta? In contract ai o clauza, care prevede ca in cazul renuntarii la contract, trebuie sa platesti o suma catre operatorul de telefonie mobila. Clauza este una abuziva.

n conformitate cu prevederile punctului r din Anexa la Legea nr. 193/2000 (anexă ce cuprinde lista clauzelor considerate ca fiind abuzive), „sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care (…) permit profesionistului obţinerea unor sume de bani de la consumator, în cazul neexecutării sau finalizării contractului de către acesta din urmă, fără a prevedea existenţa compensaţiilor în sumă echivalentă şi pentru consumator, în cazul neexecutării contractului de către profesionist".

Potrivit art. 4 alin. 1 din Legea nr. 193/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, "o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor".


Ce trebuie sa faci concret? platesti ultima factura, apoi.


Pentru a denunţa unilateral un contract de telefonie mobilă fără a plăti "taxa de reziliere", un consumator, persoană fizică, trebuie să formuleze o notificare de denunţare unilaterală a contractului de telefonie mobilă, respectând un termen de preaviz (de regulă de 30 de zile), iar apoi să trimită notificarea respectivă operatorului de telefonie mobilă fie prin intermediul unui executor judecătoresc, fie printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire şi conţinut declarat.

Dacă, în urma primirii notificării consumatorului, operatorul de telefonie mobilă refuză să ia act de denunţarea contractului, după expirarea termenului de preaviz pe care consumatorul l-a acordat în notificare, consumatorul persoană fizică poate sesiza instanţa de judecată cu o cerere de constatare a încetării contractului. De asemenea, consumatorul poate alege să denunţe clauza abuzivă formulând o sesizare organelor de control.

5 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca nu platesti te vor da in judecata si tot vor obtine banii. Daca vrei sa reziliezi contractul va trebui sa platesti o taxa care e aproape echivalentul cu plata in avans a abonamentului

| 4lifeenjoy explică:

Deci trebuie sa platesc ultima factura, si tot atunci ma duc cu notificarea, si mai exact ce scriu in ea? as putea de ex sa trimit pe cineva in numele meu, sau trebuie sa ma duc eu?

| 4lifeenjoy explică:

Pai din moment ce nu mai folosesc netul, trebuie sa platesc 12 milioane ca sa renunt la abonament?

| 4lifeenjoy explică:

Chestia e ca in contract nu e nici o clauza care sa spuna ceva despre renuntarea la abonament.deci? cand am facut contractul doamna de acolo a zis ca daca nu il voi plati, pur si simplu nu voi avea net.deci cum fac? ma duc si platesc ultima factura si tot in acel moment depun instiintarea?

| Purec a răspuns (pentru 4lifeenjoy):

Da platesti, si depui instiintaqrea. Daca nu ai o clauza de reziliere ( daca ai citit si nu exista ), atunci este si mai simplu, platesti si reziliezi fara notificare.


Notificarea este doar o instintare ca renunti la abonament. Scrii exact acest lucru, ca renunti la abonament happy Si in 30 de zile trebuie sa i-a ei act de decizia ta, dar cum spuneam, daca in contract nu se prevede op clazua de reziliere, scapi mult mai usor de el happy