| AirSensei a întrebat:

Salut. As dori niste pareri de la cat mai multe persoane dispuse sa ajute. Eu am in prezent un telefon Redmi Note 13 Pro Plus(varianta cu 512gb si 12gb ram) si as vrea sa fac un upgrade la altceva(ori Samsung, ori Apple). Ma gandeam in cazul Apple la un 14-15 Pro/Pro Max sau chiar 16-16 Pro(variante de 256gb sau 512gb), iar la Samsung la un S23-S24 sau chiar S25(tot asa, variantele cu 256gb sau 512gb). Vreau pareri cu plusuri si minusuri va rog.

11 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

IPhone-urile sunt importante pentru privacy. Apple apara privacy din toate puterile. Dar decizii legale recente pot distruge afacerea centrata pe privacy.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Oamenii care se tem de Google folosesc iPhone. Si bineinteles ca securitate informatica iPhone-urile sunt superioare Android-elor. Ceea ce are efectul paradoxal ca iPhone-urile sunt mai vanate de hackeri, deoarece e mai mult de sparlit decat de la calicii care folosesc Android. Plus ca sunt folosite de persoane mai importante, deci mai interesante pentru agentiile de spionaj. Iar Android are mai multe brese de securitate, dar sunt mult mai dificil de exploatat decat cele pentru iPhone.

| AirSensei explică (pentru doctorandus):

Dar spre exemplu la un iPhone nu ai cum sa treci de securitate chiar daca ii dai resetare din fabrica, iar acesta are contul iCloud al proprietarului pe el. La un android din ce stiu, ii dai resetare din fabrica si bafta tot ce ai pe el. Eu asa stiu, daca gresesc, corectati-ma.

| doctorandus a răspuns (pentru AirSensei):

Inca o data: nu e vorba de accesat telefonul pe cai normale, ci este hackuit prin brese de securitate. Bresele de securitate noi sunt vandute pe piata neagra pentru sute de mii de Euro. Le cumpara agentiile de spionaj, firmele de fabricat soft de supraveghere informatica si grupurile de hackeri.

| AirSensei explică (pentru doctorandus):

Am inteles, deci tu ce mi-ai putea recomanda si de ce?

| doctorandus a răspuns (pentru AirSensei):

Nu stiu, nu cunosc suficient nici produsele Apple, nici telefoanele de la Samsung.

| Hyperion7 a răspuns:

Pai pentru ce îți trebuie atâta opulenta? Nu vreau sa fiu rău,dar aceste telefoane sunt destul de scumpe și nu oferă neapărat ceva nemaivăzut.
Ba din contra, pe alocuri au mici downgrade-uri fata de versiuni mai vechi, asta la Samsung.
Daca vrei totuși ceva opulent și ai banii pregătiți, ia-ți un iPhone.
Tine mult, primești update-uri și nu ai probleme cu el.
Bafta!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Hyperion7):

Pai nu e nimic opulent la aifoane. Doar snobeala, atita tot. Si daca stai sa te gindesti, Vivo sau Oppo au device-uri top-of-the-line peste Apple. Nici nu mai zic de Huawei.

| AirSensei explică (pentru Hyperion7):

Salut. Nu e vorba de opulenta sau ceva de genu, e pur si simplu faptul ca as vrea sa fac un upgrade. Am avut in ultimii 4-5 ani numai redmi sau Samsung. Am avut un Redmi Note 10 Pro, un Samsung A53(mare gunoi de telefon), un Redmi Note 12 Pro, iar acum il am pe asta. Din ce am observat, toate astea au inceput sa aiba asa-numitele "Burn"-uri pe ecran din cauza aplicatiilor pe care stau mult(spre exemplu tiktok) si nu am chef sa stau sa dau milioane pentru un display, plus ca am si un dezavantaj la el, acesta fiind faptul ca ecranul este curbat si prin urmare, nu pot pune pe el folie de sticla, doar silicon, iar in cazul unui impact, nu stiu cat de mult protejeaza folia aia.

| Hyperion7 a răspuns (pentru AirSensei):

Legat de chestia cu burn-inul, toate telefoanele fac la un moment dat.
Asta se întâmplă în momentul în care telefonul e suprasolicitat, căldura ducând la imprimarea pixelilor, respectiv burn-in.
Acum, ce anume cauți la un telefon? Poate îți pot recomanda ceva mai ok ca buget

| AirSensei explică (pentru Hyperion7):

Pai initial, telefonul asta l-am luat pentru a ma juca pe el si pentru memoria multa(asa cum am si precizat, are 512gb interna cu 12gb ram). Eu l-am cumparat cand eram clasa a12a, acum sunt anul 1 la facultate si nu mai am asa mult timp, chef si inclusiv persoane cu care sa ma joc pe el, deci pe parte de gaming este aproape 80% inutil acum. In rest, il folosesc pe post de telefon, sa fac poze, clipuri, mai stau pe insta, tt, whatsapp si mai bag un joc din cand in cand ca sa imi ocup timpul.