| dorina02 a întrebat:

Ce traditii sau superstiti stiti despre sau in legatura cu sarbatorile, revelionul, in special cele care le asteptati cu nerabdare?

Răspuns Câştigător
| Deea a răspuns:

Niste superstitii:
- Acel obiect pe care il tii in mana de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mana imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine.
- La miezul noptii, pune-ti o dorinta. Sunt mari sanse ca ea sa se implineasca, asa incat... ai grija ce-ti doresti!
- Aduce ghinion sa intri in noul an fara nici un ban in buzunar. E bine sa aveti bani in fiecare portofel;
- Primul om care va trece pragul in prima zi din noul an va influenta tot anul. Persoanele blonde sau roscate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc;
- Nu trebuie sa aruncati nimic din casa in prima zi de an nou, nici macar gunoiul. E bine ca ceva sau cineva sa va intre in casa in prima zi din anul nou, nu sa iasa;
- Imbracati ceva nou si ceva rosu pe 1 ianuarie;
- Nu plangeti in prima zi a noului an
- Faceti mult zgomot la miezul noptii, pentru a alunga spiritele rele (clopotei, petarde etc);
-Nu imprumutati bani si nu va indatorati pe 1 ianuarie;
- E semn rau sa spargi ceva in noaptea de Anul Nou;
- E semn rau daca stranuti in noaptea de Anul Nou;
- Nu injurati si nu folositi cuvinte urate in ajun de An Nou;
- Lasati usa, geamul, dulapurile deschise in noaptea de Anul Nou.
Asta e tot ce stiu.
Sper ca ti-am putut fi de foloswinking
Un an nou fericit!

8 răspunsuri:
| cretzufinish a răspuns:

La revelion: sa purtam lenjerie rosie :X si sa avem bani in buzunar... daca ne mai raman pana atunci laughing

| JoJo a răspuns:

Eu stiam de purtatul chilotilor rosii in noaptea de revelion ca sa ai noroc in dragostehee hee

| NomberOne a răspuns:

Pai rochia care o imbraci de revelion trebuie sa fie rosie si neaparat noua, daca prima persoana care iti calca pragul este un barbat inalt si brunetvei avea noroc, daca pui solzi de peste in portofel o sa ai bani, nu imprumuta bani si sa nu faci datorii, sa nu plangi in prima zi de anul nou si in prima zi din noul an sa avem bani in buzunar

| ElFenomen a răspuns:

Sa porti lenjerie ROSIElove strucklove strucklove strucklove struck...

| BlacK EyeS LoVE BRoWn EyEs a răspuns:

Eu le-am adunat pe toate de pe net sunt din fiecare tara si acum sunt fericita stiu ca e mult:
Olanda
Potrivit legendei, Sfantul Nicolae sau Sinterklass soseste in portul de la Amsterdam in noiembrie impreuna cu ajutorul sau, Black Pete, pe o barca ce vine din Spania. In Ajunul Sinterklass-ului, pe 5 decembrie, copiii isi umplu incaltarile cu fan si zahar pentru renii lui Sinterklass, iar a doua zi le gasesc pline cu nuci si dulciuri.
Cuba
In Cuba, cea mai importanta perioada este Ajunul Craciunului, denumita "nochebuena" ("Noaptea cea buna"). Pe masa se pun friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale (Yuca), sub forma de piure. De asemenea, se mai obisnuieste sa fie prajit un porc intreg intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier.
Jamaica
În Jamaica, toate colindele sunt cântate pe ritm de raggae, chiar şi cele clasice sunt adaptate stilului jamaican. În loc de cină, cea mai importantă masă de Crăciun este cea de prânz, ocazie cu care se pregătesc mâncăruri din carne de pui, bou şi capră, orez şi legume. Bautura traditionala este preparata din macris uscat, chimen, zahar, coaja de portocala si rom.
Mexic
In 23 decembrie are loc Festivalui Ridichilor, care precede sarbatoarea Nasterii domnului. Ridichile uriase sunt sculptate, din ele fiind facute figuri bibice si din mitologia azteca, care sunt expuse apoi. Oamenii costumati in ingeri se duc din casa in casa purtand lumanari si cantand cantece in timp ce Maria si iosif bat la usa si intreaba daca pot fi gazduiti. Fiecare casa ii refuza. Dupa procesiune, participantii danseaza, canta si mananca un meniu divers. Copii legati la ochi incearca sa rupa cu niste bete o figurina „pinata", de hartie sau din material casabil, umpluta cu dulciuri si cu mici cadouri. De asemenea, unii copii mexicani spera la o vizita a lui Mos Craciun, iar altii asteapta daruri de la „Quetzalcoatl", conducator legendar al Mexicului.
Noua Zeelanda
Copacul impodobit de Craciun se humeste "Pohntokawa". Masa este similara cu a englezilor, astfel ca din farfurii nu lipsesc curcanul, budinca de stafide si salatele reci. Prajitura "Pavlova" - preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca – este nelipsita.
Grecia
Perioada sarbatorilor tine de pe 25 decembrie (Craciun) pana pe 6 ianuarie (Inchinarea Magilor). O practica ciudata, cadourile sunt asezate sub bradul de Craciun, insa sunt deschise abia de Anul Nou. Asta din cauza ca Mos Craciun se numeste pentru greci Basil (Vasile), si el este cel care imparte daruri. Masa include preparate din miel si porc, precum si dulciuri specifice. Un membru al familiei binecuvinteaza casa cu apa sfintita pentru a-i alunga pe Killantzaroi – creaturi asemanatoare cu spiridusii, care patrund in casa prin horn si creaza haos, stingand focul, legand cozile cailor si acrind laptele. Pentru a se proteja, oameni ard tamaie sau lasa pe ici pe colo cadouri care sa-i imbuneze pe spiridusi. De asemenea mai au un obiceti: tin in casa un bol cu apa in care scufunda o cruciulita de lemn decorata cu busuioc. Apa astfel sfintita, se imprastie in fiecare colt al casei pentru a alunga spiritele rele.
Islanda
In Islanda exista 13 Mosi si fiecare dintre ei lasa cate un dar copiilor cuminti. Ei coboara din munti unul cate unul incepind din 12 decembrie si au nume ciudate precum Cel care linge linguri, Cel care miroase pe la usi si Carligul de Carne. Se spune ca, doi oameni nevinovati au fost osanditi la moarte la Gyfyord. Li s-au taiat capetele, dar din sangele lor a rasarit un pom in ale carui ramuri, in noaptea fiecarui solstitiu de iarna, se aprindeau mii de lumini. Vantul se izbra de acele limbi de foc dar nu putea sa le stinga. Pastorii au alergat din mari departari sa vada pomul de foc si sa se inchine.
Anglia
In seara de 24 decembrie, englezii merg la biserica, iar a doua zi se aduna intreaga familie in fata unui curcan, traditia fiind importata in Marea Britanie din Germania, in perioada victoriana, gratie printului Albert, sotul reginei Victoria. De la englezi vine insa obiceiul trimiterii de felicitari, acesta fiind initiat de catre Sir Henry Cole. Ideea a aparut in anul 1843, cand prima felicitare a fost conceputa de catre J.C.Horsley. S-au vandut 1.000 de copii in Londra. Un artist englez, William Egley, a produs o felicitare populara in 1849. Copiii din Anglia nu isi primesc cadoul in termen de 24 decembrie, ci in 25.
Scrisorile pentru Mos Craciun, care are numele de Santa Claus sau Father Christmas, in ajunul Craciunului sunt puse in hornul semineului, pe semineu sau in geam, introduse in sosetute speciale, in asa fel incat sa fie umplute cu surprize a doua zi dimineata.
In 25 decembrie familia engleza se strange la masa festiva si consuma traditionala masa de celebra: curcanul cu castane, rata coapta la cuptor si binecunoscuta budinca de prune.
Mult timp in ajunul Craciunului se consuma doar rata la cuptor. Conform legendei, cu ocazia Craciunului din anul 1588, Elisabeta I servea rata la cuptor cand a primit vestea ca armata engleza a invins Armata Spaniola.
Tot traditiei Craciunului englezesc ii apartine si pachetelul surpriza numit cracker, care este impartit la servirea budincii de Craciun.
Ungaria Maghiarii mananca de Craciun peste prajit si supa de peste, iar la desert "Beiglie", un fel de rulada cu seminte de mac si nuci. Potrivit traditiei, daca in timpul slujbei de Craciun te urci pe un scaun poti vedea care din persoanele prezente sunt vrajitoare. In ajunul Craciunului, crestinii respectau cateva traditii. In aceasta zi era interzisa munca in paduri sau pe pasuni; se lucra doar in jurul casei. Era interzisa cererea sau darea de imprumuturi.Nu era bine nici ca femeile sa coasa, sa teasa sau sa spele vase, pentru ca altfel le pastea o nenorocire.
Daca animalele se culcau pe partea stanga, insemna ca iarna va fi lunga si geroasa. Fetele tinere se uitau in fantana pentru a-si vedea viitorul sot, la baterea clopotelor seara.
Tinerii nu aveau voie sa manance mancaruri grase, pentru ca nu cumva viitoarele sotii sa le fie urate.Daca de post cocosul canta in amiaza mare se spunea ca cineva va deceda din imobil.
Daca cineva murea de Craciun, era considerat norocos, pentru ca i se iertau pacatele.
Masa festiva de Craciun era completa doar daca continea traditionala carne de porc prajita, curcanul copt la cuptor, maiosul si cozonacul cu nuci.Pomul de Craciun era impodobit cu fructe, prajituri, dulciuri si lumanari.
Germania Cadourile de Craciun (Bescherung) se dau in seara de Ajun, iar traditia a inceput cu Martin Luther si conotatia data obiceiului este celebrarea darului facut de Dumnezeu prin Fiul Sau. Cadourile se pun sub brad, tatal familiei aprinde lumanarile si suna dintr-un clopotel, dupa care copii pot sa intre in camera in care se afla Pomul de Craciun. Se canta colinde si se trece la masa. Masa de Ajunul Craciunului consta in carne de purcel de lapte, caltabos si salata de macaroane. In prima zi de Craciun se serveste gasca la cuptor, Stollen – o prajitura traditionala, un fel de cozonac cu fructe, martipan si ghimbir. Tot din Germania vine si obiceiul Calendarului de Advent, perioada premergatoare Craciunului. Este, pentru copii, un calendar de hartie cu cate o fereastra pentru fiecare zi, indaratul careia se afla cate o jucarie sau o bomboana. In spatele ferestruicilor se mai afla cate o imagine sau o bucata din istoria Nasterii.
FrantaPère Noel (Mos Craciun) este cel care aduce daruri in ziua de Craciun, acesta luandu-i locul lui Mos Nicolae, sfantul recunoscut pentru marinimia sa si despre care se spune ca aduce daruri copiilor in 6 decembrie. In unele zone ale Frantei, "puterea" lui Mos Nicolae e mai mare, cele mai multe cadouri fiind oferite in prima saptamana a lunii decembrie, insa Craciunul este sarbatorit cu fast la o masa traditionala, unde se serveste "Bûche de Noel", o prajitura de ciocolata prezentata la masa sub forma de buturuga.
Cehia Bradul de Craciun nu se impodobeste inainte de seara de Ajun, cand toata familia se aduna in jurul unei mese cu supa de peste, oua si crap. Potrivit traditiei, numarul de persoane asezate la masa trebuie sa fie par, in caz contrar cel lipsit de partener va muri in anul care urmeaza.
Italia
Cina de Craciun poate avea pana la sapte feluri si dureaza patru ore sau chiar mai mult. Cadourile sunt aduse de La Befana, un fel de vrajitoare pe o matura, varianta feminina a lui Mos Craciun. Aceasta este cunoscuta si sub numele de Santa Claussete. Legenda spune ca La Befana s-a consultat cu trei regi astrologi pentru a-l gasi pe copilul Iisus si pentru a-i oferi acestuia adapost. In Italia exista o vorba care spune "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" ("Craciunul cu ai tai, Pastele cu cine vrei"), care arata cat de importanta este reuniunea familei cu ocazia acestei sarbatori. Cina de Ajun este bogata in retete care au ca ingredient principal pestele, in general baccalà (merluciu sarat ) sau stoccafisso (merluciu uscat) si fructele de mare. In Italia, nu lipseste traditia amenajarii unei iesle in miniatura, in care pruncul Iisus este asezat numai in noaptea 24-25 decembrie de cel mai tanar membru in familie. Obiceiul s-a raspandit dupa 1200, odata cu San Francesco, insa are origini etrusce sau romane si legaturi cu cinstirea mortilor si a zeilor casei "larii". O importanta traditie italieneasca este cea a cantaretilor. An de an cei care serbeaza nasterea lui Iisus asculta colinde si cantece cantate la un instrument specific Scotiei, anume cimpoiul. Din pacate aceasta traditie este pe cale de disparitie deoarece nu mai este respectata cum era odinioara. Traditia scenetelor are loc in ajunul Craciunului, moment in care sunt organizate scenete si piese de teatru cu scenarii inspirate din cartile sfinte.
Rusia Dacă până acum 20 de ani Crăciunul nu era recunoscut de comunişti, în ultima vreme, ruşii au început să înlocuiască concertele religioase de Sărbători cu un Festival al Iernii, într-un stil mai modern, pe placul tinerilor. Au rămas însă şi obiceiuri păstrate atât în Moscova, cât în special, în zonele rurale. Aici, creştinii postesc până pe 6 ianuarie, întrucât majoritatea urmeaza calendarul creştin-ortodox vechi.
După cele 39 de zile în care au spus rugăciuni şi nu au mâncat produse lactate sau provenite de la animale, începe un festin, în care se pregătesc 12 feluri de mâncare, în cinstea fiecărui apostol, din peşte, borş, cârnaţi sau fructe uscate. În prima zi de Crăciun, lumea merge la biserici, decorate cu flori şi instalaţii luminoase. In zilele URSS-ului Craciunul nu prea era sarbatorit. Pomul de Craciun se numeste yolka si a fost importat din Occident de Petru cel Mare, iar darurile sunt oferite si de Anul Nou, de Ded Moroz (Mosul Inghetat, un fel de Mos Gerila) si de Fecioara de Zapada, Snegurochka. De fapt, sania trasa de reni a Snegurochka pare ca a inspirat imaginea internationala a mosului.
Portugalia În dimineaţa zilei de Crăciun, la masă se pun farfurii şi tacâmuri suplimentare, pentru sufletele persoanelor decedate din familie. Se pun porţii de mâncare pentru acestea, astfel încât să aducă binecuvantare şi noroc pentru anul următor.
Pe 24 decembrie, copiii aşează încăltămintea lângă şemineu, în care pun morcovi. Scopul lor este de a-l atrage pe calul Bătrânului Înţelept care le va aduce, peste noapte, cadouri şi dulciuri. În noaptea de Crăciun familiile merg la Biserică pentru o slujbă specială, ce poartă numele de "Missa do galo".
Slovacia Brazii se împodobesc, de obicei, în Ajunul Crăciunului. Se merge la biserică, iar după slujbă se serveşte şi tradiţionala cină. Felurile de mâncare consistă în două feluri principale: supă şi salată de cartofi şi peşte.
Ca desert se serveşte "Lok'e", un desert pregătit din orez, stafide şi mac. După masa de Crăciun se împart şi cadourile.
DanemarcaAjunul Craciunului, sau "Julaften", este cea mai importanta sarbatoare in Danmarca. Masa de Craciun este servita la miezul noptii, iar mancarea traditionala este budinca preparata din orez.
O singura aluna este ascunsa in budinca, asa ca, se considera, ca cel care o gaseste va avea noroc in anul urmator. Danezii lasa, de asemenea, un bol cu budinca elfilor, numiti Nisse, care vor cauza ghinioane daca nu sunt tratati corespunzator in noaptea Ajunului de Craciun.
SuediaConform legendei, Sfanta Lucia ducea mancare crestinilor persecutati, folosind lumanari pentru a-i "deschide" calea.Generozitatea ei este rememorata in fiecare dimineata a zilei de 13 decembrie, cand cea mai mare fiica din fiecare familie de suedezi isi trezeste familia cantandu-le si servindu-i cu prajitura cu sofran.
FinlandaUn lucru este sigur: in Finlanda sunt mai multi reni decat oameni.
Localnicii, care de secole cresc si dreseaza renii imbracati in costume festive, ii invata pe turistii care viziteaza tara in perioada Craciunului sa prinda renii cu frangii, precum in vestul salbatic. De asemenea, turistii pot opta pentru diferite tururi in sanii trase de reni. In bisericile finlandeze nu se canta niciodata imnul national. In 24 decembrie, exact la ora 12, de pe balconul primariei, un reprezentant al orasului proclama "pacea de Craciun". Aceasta inseamna ca de la timpul proclamarii pacii si pana la Boboteaza celor care tulbura pacea li se aplica pedepse severe. Printre mancarurile servite de Craciun se numara: sunca sau curcanul, cartofii, morcovul, pateul de ficat, orezul care contine exclusiv migdala. Persoana care mananca migdala se va casatori in anul ce urmeaza.
Tara galilorIn sudul Tarii Galilor se pastreaza inca un obicei pre-crestin, inrudit cu Halloween-ul. Traditia cere sa fie ales un localnic in fiecare oras, care sa fie "Mari llwyd".
Acest personaj se plimba prin oras imbracat in alb, merge pe la fiecare casa si-i provoaca pe localnici la un concurs de recitat poezii si cere mancare si bautura.
PoloniaCuvantul "Wigilia" inseamna in limba Latina "a masura timpul". In Polonia, masa de Craciun nu incepe pana cand nu se zareste prima stea pe cer, care este un simbol pentru steaua de la Betleem.Oaspetii incep atunci cina, lamuresc toate neintelegerile din anul care a trecut si se gandesc la dorintele pentru anul viitor. Se face schimb de daruri, iar zilele urmatoare sunt folosite pentru vizite intre rude. Mesele sunt imbelsugate si bogat decorate. Cadourile sunt aduse de Swiety Mikolaj (Sfantul Nicolae), dar nu de Craciun.
HawaiFestivalul Luminilor din Honolulu este o adevarata sarbatoare caracterizata prin parade in centrul orasului, iar momentul culminant este reprezentat de aparitia lui Mos Craciun si a sotiei sale, Tutu Mele.Tot in aceasta seara, este luminat bradul de craciun precum si toate strazile din centrul orasului.
ScotiaBlack Bun este o prajitura cu multe fructe, condimente si whisky, o reteta veche de secole si foarte populara, fiind inspirata de vechile Sun Cakes, prajituri ale Soarelui, o mostenire scandinava. Acestea erau de forma rotunda, cu o gaura in mijloc si linii simetrice, care aminteau de razele Soarelui.
Potrivit unei traditii ancestrale, roiurile de albine ies din stupi in dimineata de Craciun, calatoresc putin prin imprejurimi, pentru a reveni la scurt timp dupa aceea. Chiar daca nici un scotian nu a oferit vreo explicatie solida, se spune ca albinele vin sa se bucure de sarbatoare si sa vada cum petrec oamenii cu aceasta ocazie speciala, pentru a reveni ulterior in casutele lor.
Dar Craciunul este si un moment bun pentru ghicirea viitorului, chiar daca aceste traditii nu sunt prea bine vazute de Biserica, fiind inspirate de practicile pagane. Cea mai simpla metoda este examinarea taciunilor si cenusii ramase in vatra, dupa ziua de Craciun. Daca apare un picior ce pare a pasi spre casa va veni cineva nou sau in anul urmator se va naste un nou membru al familiei. Alt obicei este arderea Iernii Vechi, numita popular Cailleach. O bucata de lemn, aleasa sau sculptata pentru a reprezenta, fie si grosolan, chipul unei femei batrane, este arsa intr-un foc zdravan, intreaga familie adunandu-se in jur. Astfel este ars tot ghinionul anului care se incheie, precum si certurile si dusmaniile, pentru a incepe un an nou si fericit.
Se mai pastreaza si traditia Candlemas Bull, potrivit careia in dimineata zilei de 2 februarie, cand se sarbatoreste Candlemas, un bivol strabate cerul, sub forma unui nor. In functie de dimensiunile, culoarea si directia in care acesta se misca, se poate afla cum va fi anul care vine. Daca norul merge spre rasarit va fi un an bun, dar daca merge spre sud recolta va fi saraca.
La fel ca in Irlanda si in intreaga cultura celtica, s-a pastrat si in Scotia traditia de a aprinde de Craciun o lumanare pentru a ajuta un strain sa isi gaseasca drumul. Tot in Scotia se sarbatoreste si Oidche Choinnle, sau Noaptea Lumanarilor, cand la ferestre se pun mai multe lumanari, pentru Sfanta Familie. Negustorii obisnuiesc sa daruiasca lumanari traditionale cumparatorilor, ca un simbol al norocului si pacii.
Se spune si ca este bine ca in dimineata Anului Nou un strain sa intre in casa, pentru ca aduce noroc, cu o conditie - sa nu aiba parul deschis la culoare. Sau, daca il are, sa poarte numele de Andrew, sfantul patron al Scotiei. In trecut se considera de rau augur daca primul intrat in casa, in anul nou, era o femeie. Oaspetele trebuie sa faca un dar, de la bautura si mancare la lemn pentru foc, care trebuie impartit intre cei prezenti. Lemnele sunt puse pe foc in prezenta oaspetelui, gest insotit de urari. Astazi in locul lemnului de foc se aduce o bucatica de carbune sau lemn lacuit, pastrat ca ornament tot anul.
SUA In America pregatirile de Craciun incep foarte devreme.
Prima zi importanta este penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day (Ziua Recunostintei). De la sfarsitul lunii noiembrie deja se simte spiritul festiv de Craciun.
In binecunoscutul Rockefeller Center, langa patinoar se impodobesc deja brazi de zeci de metri inaltime.In centrele comerciale apar zilnic noi ornamente de celebra, alaturi de Mos Craciun pe sania sa cu reni si de spiridusi. De peste tot se simte mirosul de brad, si se aude colinda "Santa Claus is coming to town..."
Un magazin apartinand lantului Hallmark vinde pe durata intregului an ornamente de Craciun.
Inainte de Craciun copiii il asteapta pe Santa Claus, la fel ca si in tarile europene. Fiecare membru al familiei primeste obligatoriu cate un bat din zahar, dar datoria mosului nu se termina aici. Tot el raspunde si de cadourile de Craciun, pe care le lasa sub brad, conform scrisorilor pe care le-a primit de la copii, in functie de cat de cuminti au fost pe parcursul anului.
Africa Deoarece Africanii nu sunt creştini, sărbătorirea Crăciunului se face în grupuri restrânse, obiceiurile fiind împrumutate din Vest. În Etiopia, Crăciunul se sărbătoreşte pe 6 ianuarie, în conformitate cu vechiul calendar roman
Bulgaria Craciunul se numeste Koleda sau Rozhdestvo Hristovo, si este celebrat pe stil nou. Obiceiul colindatului se numeste koleduvane, iar colindatorii, cel mai adesea baieti, merg pe la casele vecinilor, incepand cu miezul noptii de Ajun, si le fac diferite urari. Un alt obicei este coacerea unor paini rotunde, numite pita. Mos Craciun se numeste Dyado Koleda, (Bunicul Craciun).
Ucraina Sviata Vechera (Cina Sfanta) este celebrata in seara de Ajun. Pe fata de masa sunt brodate manunchiuri de paie, in amintirea ieslei din Betleem. Sarbatoarea incepe atunci cand se vad primele stele. Se spune o rugaciune, dupa care tatal familiei ureaza tuturor Chrystos rodyvsya! (Christos s-a nascut!) iar familia raspunde "Slavite Yoho!" (Sa fie slavit!) . La sfarsitul mesei se canta colinde de Craciun. Despre daruri se spune ca sunt asezate de ingeri sub Pomul de Craciun.
Georgia Nasterea Domnului e celebrata pe 7 ianuarie. Obiceiul de Craciun se numeste Alilo, probabil de la Aleluia, si presupune o plimbare colectiva pe strazi, in timpul careia oamenii se felicita unii pe altii. Copiii care participa la acest obicei primesc dulciuri si canta cantece specifice. Varianta locala a Pomului de Craciun se numeste Chichilaki, si este facuta dintr-un material moale din lana, uneori in forma Pomului Vietii. Mos Craciun se numeste Tovlis Papa (Bunicul de Zapada).
Norvegia Craciunul incepe pe 24 decembrie, de la ora 16, cand suna clopotele bisericilor. In multe familii se citeste istoria nasterii lui Iisus, din Evenghelia dupa Luca din vechea Biblie a familiei. Masa de Ajun cuprinde diferite feluri de miel sau de oaie, dar si peste, mai ales in zonele litorale. Se mai gateste porridge, un fel de terci de ovaz, si se pun farfurii pline pentru Julenissen, un fel de Mos Craciun local.


| jjijnbbhfsrt a răspuns:

Eu stiam ca e bine sa spargi ceva de anul nou pentru ca alungi spiritele rele si ce faci in prima zi a noului an faci tot anul

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu ce traditi au sau ce superstiti au

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De revelion trebuie sa purtam solzi de peste in buzunar ca sa avem bani tot anul si sa ne imbracam in rosu sa fim iubite tot anul