| pitbullbulterier a întrebat:

Cine imi explica si mie cum sta treaba cu propozitiile subordonate subiective predicative atributive completive? Nu-mi dati linkuri explicati-mi voi ca nu inteleg Dau funda

3 răspunsuri:
| Androphyla a răspuns:

Propozitiile subordonate trebuie sa se contraga de obicei intr-o singura parte de vorbire, depinzand de felul propozitiei respective.
De exemplu: L-am intrebat daca stie ceva. L-am intrebat este propozitie principala pentru care eu pun intrebarea: CE l-am intrebat? si mi se raspunde cu cealalta propozitie, adica "daca stie ceva", punand intrebare CE, e clar ca avem de-a face cu o completiva. Aceasta propozitie se poate contrage, astfel vezi daca ai descoperit corect felul propozitiei. Ex.: L-am intrebat "ceva".
Apoi pentru propozitii atributive: Am cumparat cartea pe care mi-ai recomandat-o. CARE carte? pe care mi-ai recomandat-o. Mai simplu facand contragerea "cartea recomandata".
Pentru propozitii subiective: Este interzis sa fumezi. CINE este interzis? sa fumezi, adica este interzis fumatul (contragere).
Iar pentru cele predicative: Problema este ca nu vrea sa inteleaga. Se folosesc de obicei verbele copulative in propozitia principala pentru a urma o predicativa. Problema este nevrutul.
Sper ca ai inteles ceva si ca ti-am fost de ajutor! happy

| pitbullbulterier explică:

Dati-mi va rog si intrebarile la care raspund de obicei propozitiile subordonate.

| monaa910 a răspuns:

Propozitia care depinde de o alta propozitie se numeste subordonata, care corespunde unei parti de vorbire a regentei.De ex:te-am intrebat_propozitie principal, regenta propozitiei 2_unde ai pus cartile_propozitie subordonata, regenta a propozitiei 3(ceva, complement)_de care am nevoie_propozitie subordonata(necesare, atribut) nu stiu cum sa -ti explic altfel