| Ciocinta_Alexandru_1976 a întrebat:

Din ce cauza la București ii se mai spune Micul Paris?

9 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Din cauza arhitecturii din perioada interbelica... ii spunea, nu ii mai spune acum

| mentholinks a răspuns:

Ca este jegos ca unele cartiere din Paris.

| Zuzu1991 a răspuns:

Pui la prezent, un lucru care e la trecut, asa i se spunea inainte de comuisti, pentru ca aveam o fascinatie MARE fata de frantuzi, chiar in timpul comuismului au fost o tona care puneau franceza prima si se inebuneau dupa filme de actiune frantuze de ev mediu (care oricum erau cam singurele care treceau de cenzura comuista)

iar in ziua de azi Parisul a ajuns o GAURA, la fel ca restul, cu proteste semi-permanente ale diverselor sindicate, invazie de cersetori din Europa de Est, unii ar spune mai ales din rrrominica si cu emigranti de culoare pana la refuz, ca am ajuns sa ma cert cu unul ca i-am spus ca America e zona de razboi, rece, dar totusi razboi (pentru ca oricand un politist poate trage in tine daca suspecteaza macar vag ca ai putea scoate o arma, si se asteapta de la toti sa aiba arme) si ala mi-a dat peste nas ca s-a temut in Paris pentru siguranta lui mult mai mult decat ii e frica acasa in America

| RobertMoon a răspuns:

Pentru ca pe vremea cand s-a pus acest nickname (secolul 19) in oras se vorbea franceza pe la cafenelele din zonă și cam asta este, nu datorită faptului că avem o arhitectură extraordinară. (Da, avem Arcul de Triumf, dar asta nu înseamnă că orașul trebuie asociat cu Parisul).

| BloodyLips a răspuns:

Pentru ca intre anii 1890-1930 foarte multi arhitecti romani au studiat in Paris la Ecole des Beaux-Arts, cea mai prestigioasa scoala de arhitectura si arta din Europa in acea vreme, asa ca la intoarcerea in tara ei au aplicat stilul arhitectural pe care l-au invatat acolo (beaux-arts) care contine elemente clasice si Art Deco, ceea ce poti observa si astazi la cladirile din Bucuresti. Cei mai influenti arhitecti care au "modelat" Bucurestiul in stilul parizian au fost Horia Creanga si Marcel Iancu,. Un alt motiv sunt restructurarile Haussmanniene din Paris, practic orasul liberal cu stradute inguste, aglomerate si insalubre a fost inlocuit cu un plan mult mai clar intemeiat de Haussman, prin care marile bulevarde erau niste axe clare ce faceau legatura intre mai multe piete/ monumente.
https://uh.edu/engines/12symmetric-streets-placedeletoile.jpg
Uite, asa arata Parisul post- Haussmannian, nu iti aminteste foarte mult de planul din zona Arcului de Triumf de la noi?winking
Datorita arhitectilor care au vizitat Franta in acea perioada s-au preluat si la noi stilul haussmannian si multe alte legi si reglementari urbanistice din Franta. Practic, am copiat Parisul peste tot unde am putut, de asta i se spunea Bucurestiului "micul Paris", dar asta a fost o evolutie naturala datorata tipului de educatie primit de arhitectii vremii, pentru ca Romania nu le oferea accesul la educatia de care aveau nevoie, asa ca mai toti se vedeau nevoiti sa studieze in strainatate. S-a tot incercat gasirea unui stil national, insa tot ce aduceau "nou" arhitectii romani erau doar niste adaptari a ceea ce au vazut in Paris sau a viitorului stil numit "modernism" combinat cu elemete Art Deco.

| nicunicu3 a răspuns:

Cine nu a fost la Paris a venit măcar la București. Nu de alta, dar capitala României este supranumită „Micul Paris". Pe drept sau nu, nu este puțin lucru ca cel mai mare oraș din țara noastră să fie asemănat cu una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute capitale din lume. Totuși, de ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris?

În anul 1659, Bucureştiul a devenit în mod oficial capitala Ţării Româneşti, sub domnia lui Gheorghe Ghica. Începând cu anul 1900, București a început să fie numit „Micul Paris", datorită oamenilor, a locurilor și chiar a arhitecturii.

| Hurin a răspuns:

Pentru ca e plin de negri(ciosi) laughing
Jeg peste tot
Arc de triumf?

| Fashionista10 a răspuns:

Din cauza arcului de triumf