| AnonimFaraPereche a întrebat:

Care sunt pașii pe care trebuie sa-i urmez in aeroport? Ce trebuie sa fac, unde trebuie sa ma duc cu bagajul etc

2 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Pentru plecări interne:
- intri în aeroport și mergi spre „Plecări";
- te uiți pe panourile informative și vezi la ce ghișee se face check-in la zborul tău;
- dacă ai făcut check-in online și nu ai bagaj de cală, mergi direct la controlul antitero (cu actul de identitate și foaia de check-in în mână);
- dacă fie ai și bagaj de cală, fie ai nevoie să faci check-in pentru că nu ai avut posibilitatea să-l faci online - mergi la ghișeul indicat pe panourile de afișaj. Acolo predai valiza (dacă ai) și fci check-in (dacă e necesar). Pe urmă mergi spre zona de control antitero;
- aici pui ntr-o tavă de plastic tot ce ai prin buzunare, telefoane, tabletă, laptop, aparat foto etc. E bine să te și descalți (teoretic trebuie să fie o cutie cu șosete de unică folosință pe acolo pentru astfel de cazuri) și să scoți cureaua de la brâu. Împingi tava și bagajul de mână pe banda pentru examinare cu raze și aștepți să fii chemat/ă de personalul de securitate pentru controlul corporal. ATENȚIE! acolo nu ai voie cu: mai mult de 1000 ml de lichid dar în sticle nu mai mari de 100 ml fiecare / cuțite, bricege, foarfeci, pile de unghii, alte arme. Nu lăsa electronice în bagaj, te vor pune să le scoți pentru control. Fie ele și jucării.
- mergi apoi la poarta de îmbarcare pe care o găsești scrisă pe panourile de afișare;
- la fiecare poartă e afișat zborul care va pleca de acolo. Urmărește anunțurile de la difuzoare - uneori apar anunțuri cu modificări de ultimă oră.
- când se deschide poarta, te prezinți la personalul care o deservește cu actul de identitate și foaia de check-in, apoi treci spre avion (prin tunel sau cu autobuzul ori pe jos, depinde).
- în vion urmezi instrucțiunile însoțitorilor de zbor.
===
- pentru zboruri externe, între faza cu controlul de securitate și porta de plecare, mai trebuie să treci mai întâi pe la biroul vamal (dacă ai ceva de declarat), apoi pe la punctul de control de frontieră (cu actele de identitate și foaia de check-in). Eventual mai pierzi ceva vreme (dar cu ochii pe ceas, ecrane și cu urechile la difuzoare) prin zona de shoping duty-free. În rest e la fel.

| christall a răspuns:

1. Intri pe poarta unde scrie Plecari
2. Odata intrat cauti compania aeriana cu care pleci pentru check-in. De obicei scrie si destinatia unde pleaca. Daca nu te descurci, exista birou de informatii. La checkin arati biletul, ti se cantaresc si ti se eticheteaza bagajele. Predai bagajul de cala aici.
3. Cu bagajul de mana si biletul in mana te indrepti spre intrarea catre porti. ( e un coridor spre controlul vamal (faci si tu ce fac altii)
4. Acolo se ia o cutie de plastic si se pun in ea obiectele din metal (bani, curea, telefon). Daca ai metal la incaltaminte scoti incaltamintea si o pui in cutie. Se pun astea impreuna cu bagajul de mana pe o banda rulanta.
5. Tu treci pe langa pe sub un detector. Ai grija sa nu uiti metale pe tine ca o sa piuie.
5. Dupa ce treci iti iei lucrurile si te indrepti ( ia-te dupa lume) catre al doilea control, cel de buletin/pasaport.
6. Dupa ce-ai trecut de controale te uiti pe bilet( poti intreba si cand faci checkinul) la ce poarta trebuie sa ajungi. Sunt indicatoare pe sus.
7. Odata ajuns la nr. X intrebi oamenii care mai asteapta, ca sa fii sigur, daca de acolo pleaca avionul spre destinatia X.
8. Acolo astepti sa se deschida poarta( ora scrisa pe bilet).
9. Odata urcat in avion te uiti pe bilet ce loc ai si cred ca de-aici te descurci.
10. Drum bun!