|

Informații despre complexul de la Bălteni (Scroviștea) (fostul palat regal)? Mă interesează istoria și o descriere cât mai amănunțită- ce clădiri sunt, când s-au construit, cum au fost și sunt folosite etc. Am găsit doar câteva mențiuni prin articole de pe net; cunoașteți cumva vreun site, vreo carte sau orice altă sursă despre subiect? Mersi (ps. am pus la Turism, dar de fapt e intrebare de istorie/arhitectura)

2 Raportează Evaluează
2 răspunsuri:
| a răspuns:

Da o fuga pana acolo, faci niste poze si cumperi un pliant sau o carte de acolo

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Palatul Scroviștea este o construcție de pe teritoriul comunei Periș, din județul Ilfov. Această construcție princiară impresionează prin arhitectura sa, având o structură impunătoare. Pentru o perioadă de timp, palatul a aparținut Casei Regale a României și a fost locuit de membri dinastiei de Hohenzolern. Acest fapt a făcut ca numele palatului să fie legat de istoria țării. În perioada comunistă, soarta Palatului Scroviștea a fostaceeași cu soarta multor alte locații istorice importante. A fost naționalizat, deci confiscat și transformat într-o reședință a familiei Ceaușescu. De aceea, clădirea dar și obiectele de artă plastică și decorativă aflate în interiorul acesteia au fost întreținute și păstrate în mod exemplar. Aspectul și opulența palatului a fost într-un contrast izbitor cu alte monumente arhitecturale la fel de importante dar care nu au suscitat interesul dictatorului și care au fost devalizate, ajungând în paragină. În prezent, palatul face parte din patrimoniul de protocol al României fiind chiar deschis, pentru o perioadă de timp, turiștilor interesați să admire arhitectura deosebită dar și fantastica opulență în care trăia familia Ceaușescu în Palatul Scroviștea.
La sfîraitul veacului al XVI-lea, mosia Greci era stapînita de o jupînita Neaga, sotia marelui vornic Mitrea, "vlastelin si primul sfetnic" al lui Mihnea Turcitul. Ramînînd vaduva în 1597, Neaga vurniceasa daruieste mosia mînastirii Snagov, dar în 1625 un descendent al neamului, Papa mare vornic, rascumpara a treia parte din mosie, inclusiv curtea boiereasca din veacul al XVI-lea, cu biserica necropola ce staruie si azi în satul Maximeni (comuna Gradistea) si cu o casa ale carei ruine mai puteau fi vazute, la nord de biserica, pîna în anul 1856. În casa stramoseasca au vietuit si s-au înmultit fiii, nepotii si stranepotii lui Papa Grecianu timp de o suta de ani, exploatînd în devalmasie cele 7000 hectare...2005 - 2186 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează