| Soelzis a întrebat:

Care sunt cauzele durerilor menstruale?

Răspuns Câştigător
| AnonimaOk a răspuns:

Ciclul menstrual dureros sau dismenoreea reprezinta o problema lunara ce sta in calea bunei dispozitii a femeilor de toate varstele. Majoritatea femeilor au, cel putin ocazional, dureri la menstruatie. Aproximativ 7% dintre femei prezinta dureri menstruale atat de intense incat sunt nevoite sa intrerupa activitatile zilnice si li se indica repaus la pat.
Durerile apar cu o zi inaintea menstruatiei sau in primele zile ale acesteia (cel mai frecvent). Deseori sunt insotite si de alte simptome cum ar fi: greata si varsaturi, diaree sau constipatie, crampe abdominale, dureri de spate, iradierea durerii in membrele inferioare, stare generala alterata, nervozitate si instabilitate emotionala, cefalee, dureri ale sanilor (care pot face parte din sindromul premenstrual si care se remit odata cu menstruatia).
Care sunt factorii care predispun la dureri menstruale? Menstruatie abundenta;
Stari de depresie sau anxietate;
Varsta mai mica de 20 de ani;
Aparitia menstruatiei la o varsta frageda, sub 11 ani;
Cura de slabire la fetele cu varste cuprinse între 14 si 20 de ani;
Fumatul.
De ce apar aceste dureri?
Cauzele care provoaca durerile menstruale pot fi legate de procesele fiziologice care au loc in timpul menstruatiei (contractii uterine intense care dau acele dureri ca niste crampe, eliberarea unor substante chimice care provoaca durere, scaderea circulatiei uterine datorita contractiilor muschiului uterin care compreseaza vasele locale, iradierea pe nervi etc.). Aceste cauze fiziologice stau la baza dismenoreei primare, insa exista si dismenoree secundara determinata de anumite afectiuni clar definite.
Dismenoreea primara (spastica)
Aceasta este specifica adolescentelor si femeilor sub 30 de ani. Aceasta nu inseamna ca doamnele trecute de aceasta varsta nu vor mai acuza dureri menstruale, insa frecventa aparitiei acestora este mai mica. De obicei aceste dureri apar lunar in timpul primului an de menstruatie, ca mai apoi sa apara intermitent.
Aceste dureri au caracter de crampa si se datoreaza contractiilor muschiului uterin (miometru) ce sunt necesare indepartarii mucoasei uterine pentru a face loc regenerarii alteia care sa aiba caracteristicile necesare fertilitatii. Aceste contractii cresc presiunea intrauterina iar vasele care iriga uterul sunt comprimate, la celule ajung in cantitati mai mici oxigen si nutrienti si astfel este intensificata durerea.
Durerile mai pot fi cauzate si datorita secretiei locale a unor substante chimice, cum ar fi prostaglandinele. Acestea au fost gasite in cantitati crescute la nivel uterin si printre rolurile lor se numara si acela de a intensifica contractiile uterine, concomitent intensificand durerea. Cantitatea intrauterina a prostaglandinelor este mai mare la femeile cu dismenoree decat la cele fara dureri. Sunt insa si alte substante implicate in producerea durerilor menstruale.
Dismenoreea secundara
Aceasta se datoreaza existentei unor patologii ce atrag dupa ele aparitia sau intensificarea durerilor menstruale. Iata cateva exemple de astfel de patologii:
Anomaliile congenitale – sunt defecte de structura si functionalitate ale uterului cu care fetita se naste (deci nu sunt dobandite in timpul vietii). Daca scurgerile sanguine sunt blocate intr-un fel anume (stenoza cervicala spre exemplu – stramtarea colului uterin), atunci uterul se va contracta mai mult pentru a crea o presiune suficient de mare ca sa invinga obstacolul. Astfel durerea va fi intensificata.
Fibroamele uterine – sunt cancere benigne (nu metastazeaza) ce se localizeaza la nivelul muschiului uterin, afectandu-i contractilitatea. Nu intotdeauna aceste fibroame provoaca durere, sunt si femei cu aceste afectiuni ce nu au dismenoree.
Infectiile pelvine – acestea in general determina aparitia unor manifestari infectioase care sunt dureroase (ca orice proces infectios de altfel).
Stenoza (stramtarea) colului uterin
Dispozitivele intrauterine sterilizante
Endometrioza (prezenta mucoasei uterine in alta zona decat la nivelul uterului, spre exemplu in trompe).
Dismenoreea primara trebuie obligatoriu deosebita de cea secundara, care este mai grava si impune existenta unei patologii care trebuie cat mai precoce tratata. Pentru a face diferenta intre cele doua tipuri de dismenoree, medicul ginecolog va discuta cu pacienta despre istoricul menstruatiilor, cand a aparut menarha, care sunt caracteristicile ciclului menstrual, cand si cum se manifesta durerile, mama si bunica ce patologii genitale au avut etc. Apoi se pot face si unele investigatii: examenul clinic al regiunii pelvine in care medicul cauta sa vada daca nu cumva exista leziuni, ganglioni inflamati, zone iritate, inrosite, dureroase, orice este atipic in zona genitala. Mai poate indica o ecografie sau o laparoscopie (foarte precisa si prin intermediul careia se poate face totodata si tratarea unor patologii).
Echografia - este o metoda de investigare simpla, neinvaziva, ce consta in aplicarea unui instrument rotunjit (ca o para) pe suprafata pielii din zona pubiana care a fost unsa in prealabil cu un gel special. Locul pe unde medicul "se plimba" cu acest instrument este reprezentat imagistic pe un ecran si in felul acesta se pot identifica anumite anomalii, chisturi, afectiuni uterine etc. Uneori instrumentul examinator al echografului se poate introduce si intravaginal pentru o mai buna explorare.
Laparoscopia – aceasta este o metoda de investigare invaziva si se face sub anestezie generala superficiala. Aceasta investigatie se face de obicei in spital intr-o sala de operatie, iar pacienta trebuie sa fie internata o zi. Pacientei i se introduce in abdomen printr-o incizie foarte mica (o taietura de aproximativ un centimetru sau chiar mai mica) un telescop de mici dimensiuni si manevrabil. Pot fi astfel examinate vizual uterul, ovarele, trompele si tesuturile inconjuratoare. Orice afectiune prezenta, de exemplu o infectie sau o endometrioza, poate fi cu usurinta identificata si tratata in acelasi timp daca se preteaza unui astfel de tratament.
Cand trebuie sa reveniti la doctor? Chiar daca a fost stabilit tipul dismenoreei si cauzele care au produs-o, totusi uneori pot sa apara patologii noi care sa modifice caracterele durerilor menstruale si va fi nevoie sa reveniti la medicul ginecolog. Iata in ce situatii faceti o noua vizita ginecologului dumneavoastra:
Cand crampele menstruale dureaza mai mult decat de obicei
Atunci cand durerea este mai puternica decat de obicei
Cand sangerarea este in exces
Cand este o sarcina si apar sangerari sau dureri.Cand in perioada menstruala apar semne ale infectiei: febra, frison, cefalee, urinari dese, dureri musculare in tot corpul etc.
Cand durerea in zona pelvina este atat de intensa incat numai puteti sta in picioare.
Crampe menstruale dupa 25 de ani.
Cum scapam de durerile menstruale? Remedii simple
Inainte de a incepe tratamentul medical femeile trebuie sa apeleze mai intai la remedii simple de tratament care constau in:
Exercitii fizice intensificate in saptamana dinaintea menstrei, cand trebuie sa alergati in fiecare seara si sa faceti exercitii simple de aerobica: miscari ale picioarelor, abdomene etc. Aceste exercitii imbunatatesc foarte mult circulatia organismului, deci inclusiv la nivelul uterului, astfel ca la menstruatie durerile vor fi de intensitate mai mica sau chiar absente.
Caldura: aplicarea unor comprese calde, infasuratul in patura, aplicarea unei sticle cu apa calda sau a unei pernite electrice in zona pelvina. Chiar daca ati auzit probabil ca sunt indicate si baile fierbinti, totusi trebuie sa le evitati caci maresc prea mult fluxul uterin, astfel riscati o menstruatie cu sangerare excesiva.
Regimul alimentar: unele femei se simt mai bine daca evita in perioada menstruala consumul de sare, zahar, cafea sau mancarurile grase. De asemenea unele vitamine pot avea efecte benefice in cazul acestor dureri: complexul B, magneziu, calciu, vitamina E etc. Analgezicele: in prima zi a menstruatiei puteti lua analgezice (paracetamol, ibuprofen – Nurofen sub una din denumirile comerciale etc.). Este bine sa va faceti timp doua ore in care sa luati un analgezic si apoi sa dormiti. In foarte multe cazuri, la trezire, durerile dispar.
Tratament specific
In cazul in care simplele remedii nu sunt ajutatoare sunt indicate folosirea unor medicatii ca:
Pilulele contraceptive care sunt foarte eficace si totodata ajuta si la prevenirea aparitiei unei sarcini nedorite. Sper ca nu mai este nevoie sa afirm ca acest tratament contraceptiv se ia NUMAI dupa prescriptia medicului ginecolog.
Tratamentul cu progestogeni, compusi ce au structura asemanatoare progesteronului (unul din hormonii feminini, secretat in a doua perioada a ciclului lunar).
Sistemele hormonosecretoare: se dispun intrauterin si s-au dovedit foarte eficace, iar pe termen lung au mai putine efecte adverse decat tratamentele hormonale administrate pe cale orala.
Tratamente naturiste
Uleiul de catina, de peste si zincul
Aceste uleiuri sunt disponibile sub forma de capsule si sunt foarte bogate in vitamine ca: A, E, D, K, B etc.
Extract de afine, seminte de struguri, spirulina si vitamina C
Modereaza procesele inflamatoriisi au actiune relaxanta asupra femeilor care de multe ori sunt agitate si prezinta schimbari emotionale in aceasta perioada.
Ceaiuri si tincturi
Ceaiuri din: frunze de amarant, galbenele, musetel, coada soricelului. De asmenea si tincturile din aceste plante s-au dovedit eficace in cazul dismenoreei

3 răspunsuri:
| DarkOrbitMoon a răspuns:

Pai sunt mai multe cauze:uterul se contacta, raceala, fumatul, aparitia menstruatiei la o varsta frageda(sub 11 ani), manstruatie abundenta...

| facepalmlol a răspuns:

Aaa...simplul fapt ca ai menstruatie?

| Diutza14 a răspuns:

Ciclul menstrual dureros sau dismenoreea reprezinta o problema lunara ce sta in calea bunei dispozitii a femeilor de toate varstele. Majoritatea femeilor au, cel putin ocazional, dureri la menstruatie. Aproximativ 7% dintre femei prezinta dureri menstruale atat de intense incat sunt nevoite sa intrerupa activitatile zilnice si li se indica repaus la pat.
Durerile apar cu o zi inaintea menstruatiei sau in primele zile ale acesteia (cel mai frecvent). Deseori sunt insotite si de alte simptome cum ar fi: greata si varsaturi, diaree sau constipatie, crampe abdominale, dureri de spate, iradierea durerii in membrele inferioare, stare generala alterata, nervozitate si instabilitate emotionala, cefalee, dureri ale sanilor (care pot face parte din sindromul premenstrual si care se remit odata cu menstruatia).
Care sunt factorii care predispun la dureri menstruale? Menstruatie abundenta;
Stari de depresie sau anxietate;
Varsta mai mica de 20 de ani;
Aparitia menstruatiei la o varsta frageda, sub 11 ani;
Cura de slabire la fetele cu varste cuprinse între 14 si 20 de ani;
Fumatul.
De ce apar aceste dureri?
Cauzele care provoaca durerile menstruale pot fi legate de procesele fiziologice care au loc in timpul menstruatiei (contractii uterine intense care dau acele dureri ca niste crampe, eliberarea unor substante chimice care provoaca durere, scaderea circulatiei uterine datorita contractiilor muschiului uterin care compreseaza vasele locale, iradierea pe nervi etc.). Aceste cauze fiziologice stau la baza dismenoreei primare, insa exista si dismenoree secundara determinata de anumite afectiuni clar definite.
Dismenoreea primara (spastica)
Aceasta este specifica adolescentelor si femeilor sub 30 de ani. Aceasta nu inseamna ca doamnele trecute de aceasta varsta nu vor mai acuza dureri menstruale, insa frecventa aparitiei acestora este mai mica. De obicei aceste dureri apar lunar in timpul primului an de menstruatie, ca mai apoi sa apara intermitent.
Aceste dureri au caracter de crampa si se datoreaza contractiilor muschiului uterin (miometru) ce sunt necesare indepartarii mucoasei uterine pentru a face loc regenerarii alteia care sa aiba caracteristicile necesare fertilitatii. Aceste contractii cresc presiunea intrauterina iar vasele care iriga uterul sunt comprimate, la celule ajung in cantitati mai mici oxigen si nutrienti si astfel este intensificata durerea.
Durerile mai pot fi cauzate si datorita secretiei locale a unor substante chimice, cum ar fi prostaglandinele. Acestea au fost gasite in cantitati crescute la nivel uterin si printre rolurile lor se numara si acela de a intensifica contractiile uterine, concomitent intensificand durerea. Cantitatea intrauterina a prostaglandinelor este mai mare la femeile cu dismenoree decat la cele fara dureri. Sunt insa si alte substante implicate in producerea durerilor menstruale.
Dismenoreea secundara
Aceasta se datoreaza existentei unor patologii ce atrag dupa ele aparitia sau intensificarea durerilor menstruale. Iata cateva exemple de astfel de patologii:
Anomaliile congenitale – sunt defecte de structura si functionalitate ale uterului cu care fetita se naste (deci nu sunt dobandite in timpul vietii). Daca scurgerile sanguine sunt blocate intr-un fel anume (stenoza cervicala spre exemplu – stramtarea colului uterin), atunci uterul se va contracta mai mult pentru a crea o presiune suficient de mare ca sa invinga obstacolul. Astfel durerea va fi intensificata.
Fibroamele uterine – sunt cancere benigne (nu metastazeaza) ce se localizeaza la nivelul muschiului uterin, afectandu-i contractilitatea. Nu intotdeauna aceste fibroame provoaca durere, sunt si femei cu aceste afectiuni ce nu au dismenoree.
Infectiile pelvine – acestea in general determina aparitia unor manifestari infectioase care sunt dureroase (ca orice proces infectios de altfel).
Stenoza (stramtarea) colului uterin
Dispozitivele intrauterine sterilizante
Endometrioza (prezenta mucoasei uterine in alta zona decat la nivelul uterului, spre exemplu in trompe).
Dismenoreea primara trebuie obligatoriu deosebita de cea secundara, care este mai grava si impune existenta unei patologii care trebuie cat mai precoce tratata. Pentru a face diferenta intre cele doua tipuri de dismenoree, medicul ginecolog va discuta cu pacienta despre istoricul menstruatiilor, cand a aparut menarha, care sunt caracteristicile ciclului menstrual, cand si cum se manifesta durerile, mama si bunica ce patologii genitale au avut etc. Apoi se pot face si unele investigatii: examenul clinic al regiunii pelvine in care medicul cauta sa vada daca nu cumva exista leziuni, ganglioni inflamati, zone iritate, inrosite, dureroase, orice este atipic in zona genitala. Mai poate indica o ecografie sau o laparoscopie (foarte precisa si prin intermediul careia se poate face totodata si tratarea unor patologii).
Echografia - este o metoda de investigare simpla, neinvaziva, ce consta in aplicarea unui instrument rotunjit (ca o para) pe suprafata pielii din zona pubiana care a fost unsa in prealabil cu un gel special. Locul pe unde medicul "se plimba" cu acest instrument este reprezentat imagistic pe un ecran si in felul acesta se pot identifica anumite anomalii, chisturi, afectiuni uterine etc. Uneori instrumentul examinator al echografului se poate introduce si intravaginal pentru o mai buna explorare.
Laparoscopia – aceasta este o metoda de investigare invaziva si se face sub anestezie generala superficiala. Aceasta investigatie se face de obicei in spital intr-o sala de operatie, iar pacienta trebuie sa fie internata o zi. Pacientei i se introduce in abdomen printr-o incizie foarte mica (o taietura de aproximativ un centimetru sau chiar mai mica) un telescop de mici dimensiuni si manevrabil. Pot fi astfel examinate vizual uterul, ovarele, trompele si tesuturile inconjuratoare. Orice afectiune prezenta, de exemplu o infectie sau o endometrioza, poate fi cu usurinta identificata si tratata in acelasi timp daca se preteaza unui astfel de tratament.
Cand trebuie sa reveniti la doctor? Chiar daca a fost stabilit tipul dismenoreei si cauzele care au produs-o, totusi uneori pot sa apara patologii noi care sa modifice caracterele durerilor menstruale si va fi nevoie sa reveniti la medicul ginecolog. Iata in ce situatii faceti o noua vizita ginecologului dumneavoastra:
Cand crampele menstruale dureaza mai mult decat de obicei
Atunci cand durerea este mai puternica decat de obicei
Cand sangerarea este in exces
Cand este o sarcina si apar sangerari sau dureri.Cand in perioada menstruala apar semne ale infectiei: febra, frison, cefalee, urinari dese, dureri musculare in tot corpul etc.
Cand durerea in zona pelvina este atat de intensa incat numai puteti sta in picioare.
Crampe menstruale dupa 25 de ani.
Cum scapam de durerile menstruale? Remedii simple
Inainte de a incepe tratamentul medical femeile trebuie sa apeleze mai intai la remedii simple de tratament care constau in:
Exercitii fizice intensificate in saptamana dinaintea menstrei, cand trebuie sa alergati in fiecare seara si sa faceti exercitii simple de aerobica: miscari ale picioarelor, abdomene etc. Aceste exercitii imbunatatesc foarte mult circulatia organismului, deci inclusiv la nivelul uterului, astfel ca la menstruatie durerile vor fi de intensitate mai mica sau chiar absente.
Caldura: aplicarea unor comprese calde, infasuratul in patura, aplicarea unei sticle cu apa calda sau a unei pernite electrice in zona pelvina. Chiar daca ati auzit probabil ca sunt indicate si baile fierbinti, totusi trebuie sa le evitati caci maresc prea mult fluxul uterin, astfel riscati o menstruatie cu sangerare excesiva.
Regimul alimentar: unele femei se simt mai bine daca evita in perioada menstruala consumul de sare, zahar, cafea sau mancarurile grase. De asemenea unele vitamine pot avea efecte benefice in cazul acestor dureri: complexul B, magneziu, calciu, vitamina E etc. Analgezicele: in prima zi a menstruatiei puteti lua analgezice (paracetamol, ibuprofen – Nurofen sub una din denumirile comerciale etc.). Este bine sa va faceti timp doua ore in care sa luati un analgezic si apoi sa dormiti. In foarte multe cazuri, la trezire, durerile dispar.
Tratament specific
In cazul in care simplele remedii nu sunt ajutatoare sunt indicate folosirea unor medicatii ca:
Pilulele contraceptive care sunt foarte eficace si totodata ajuta si la prevenirea aparitiei unei sarcini nedorite. Sper ca nu mai este nevoie sa afirm ca acest tratament contraceptiv se ia NUMAI dupa prescriptia medicului ginecolog.
Tratamentul cu progestogeni, compusi ce au structura asemanatoare progesteronului (unul din hormonii feminini, secretat in a doua perioada a ciclului lunar).
Sistemele hormonosecretoare: se dispun intrauterin si s-au dovedit foarte eficace, iar pe termen lung au mai putine efecte adverse decat tratamentele hormonale administrate pe cale orala.
Tratamente naturiste
Uleiul de catina, de peste si zincul
Aceste uleiuri sunt disponibile sub forma de capsule si sunt foarte bogate in vitamine ca: A, E, D, K, B etc.
Extract de afine, seminte de struguri, spirulina si vitamina C
Modereaza procesele inflamatoriisi au actiune relaxanta asupra femeilor care de multe ori sunt agitate si prezinta schimbari emotionale in aceasta perioada.
Ceaiuri si tincturi
Ceaiuri din: frunze de amarant, galbenele, musetel, coada soricelului. De asmenea si tincturile din aceste plante s-au dovedit eficace in cazul dismenoreei.

Întrebări similare