| Kiss2011 a întrebat:

Ce se poate face pentru a creste in inaltime, dau funda.:*

Răspuns Câştigător
| Cosminovici18 a răspuns:

Buna! citeste asta sper sa te ajute Cresterea si dezvoltarea fiziologica, alta decat cea produsa sub influenta stimulului biologic


Omul, ca orice fiinta vie, isi modifica dimensiunea, forma si structura corpului de-a lungul vietii. Modificarile apar inca din viata intra-uterina si se termina odata cu incetarea vietii. Prin crestere si dezvoltare se intelege un complex dinamic de procese biologice prin care trece organismul uman in evolutia sa pana la maturitate.

Cresterea reprezinta procesul de marire a dimensiunilor corpului in intregime, sau a unora din partile sale componente. Ea se realizeaza prin inmultirea celulelor si marirea dimensiunilor acestora. Este un proces cantitativ in urma caruia se realizeaza un spor de masa si volum al diferitelor parti componente ale corpului uman. Cresterea se desfasoara in toate cele trei planuri spatiale ale corpului (sagital, frontal si transversal). Dezvoltarea reprezinta un proces calitativ de diferentiere celulara, exprimata prin modificari functionale si imbunatatiri calitative, ce marcheaza o adaptare a aparatelor si sistemelor din organism, o evolutie complexa, o integrare coordonata a lor intr-un tot unitar.

Aceste procese sunt conditionate de actiunea unor factori interni precum - ereditatea, mecanismele endocrine determinate genetic - si factori externi ca - alimentatia, factorii geoclimatici, noxele din mediul ambiant etc. Legile cresterii? n activitatea sportiva o insemnatate deosebita o are legea alternantei cresterii si legea antagonismului intre excesul de crestere si cel de dezvoltare fizica.

Legea alternantei cresterii, emisa de Godin, afirma ca procesele de crestere in lungime si latime nu se petrec concomitent ci alternativ. Aceasta lege este valabila atat pentru cresterea intregului corp cat si pentru fiecare segment corporal in parte? n unele perioade predomina cresterea in lungime, in timp ce cresterea in latime stagneaza sau are un ritm lent si invers, existand perioade in care cresterea in latime este mai rapida iar cresterea in lungime este mai lenta sau stagneaza. Legea antagonismului intre excesul de crestere si cel de dezvoltare fizica enuntata de Viola, sustine ca exista un antagonism in dublu sens intre cresterea si dezvoltarea fizica.

In cazul unui exces de crestere, procesul de dezvoltare fizica este franat. De asemenea, exista antagonisme si intre cresterea organelor inervate de sistemul nervos al vietii de relatie (muschii) si a celor inervate de sistemul nervos vegetativ (organele interne). Astfel, sporturile care influenteaza hipertrofia musculaturii somatice (sporturile anaerobe precum culturismul), influenteaza mai putin dimensiunile inimii? n schimb cele care solicita, in principal, aparatul cardio-circulator si respirator (sporturile anaerobe), maresc volumul inimii si al plamanilor dar nu maresc, ci chiar pot diminua masa musculara somatica. Aceste constatari isi gasesc aplicabilitatea in teoria si practica sportiva, in sensul unei selectionari corecte a eforturilor de forta si de rezistenta in functie de particularitatile individuale si cerintele disciplinei sportive practicate. Studii ale specialistilor in antropometrie si fiziologie au relevat faptul ca fenomenele legate de crestere, dezvoltare si maturizare somatica si neuroendocrina au suferit un proces evolutiv favorabil, in cursul filogenezei, adica de-a lungul existentei speciei umane.

In a doua jumatate a secolului XX aceasta evolutie mai sus amintita a accelerat. In anul 1953 E. W. Koch foloseste pentru prima data termenul de "acceleratia cresterii", pentru a defini fenomenele prezentate anterior. Cauzele accelerarii cresterii sunt:

1. Imbunatatirea alimentatiei, care s-a facut atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ, realizandu-se prin cresterea aportului de proteine si grasimi de origine animala in cadrul ratiei alimentare zilnice (proteine cu valoare biologica ridicata).

2. Urbanizarea are un rol incontestabil in acceleratia cresterii, constatandu-se faptul ca persoanele din mediul urban au dimensiuni corporale mai mari decat cele din mediul rural, datorita imbunatatirii nivelului de trai, dar mai ales datorita variatelor excitatii care stimuleaza procesele de crestere si ritmul acesteia.

3. Heterozisul defineste nasterea descendentilor din parinti cu caractere ereditare diferite, parinti care nu au nici un grad de rudenie. Acest factor este considerat principala cauza a acceleratiei cresterii. Heterozisul a fost favorizat de cele doua razboaie mondiale - care au deplasat mase mari de oameni dintr-o parte in alta a globului pamantesc - si de catre revolutia tehnico-stiintifica caracteristica secolului XX, care permite oamenilor deplasari rapide la mari distante, implicit contacte interumane variate.

Acesti trei factori - alimentatia, urbanizarea si heterozisul - au pondere diferita in procesul de acceleratie a cresterii, in functie de conditiile socio-economice si istorice ale fiecarui popor. In prezent, genetica considera ca acceleratia cresterii se va opri in momentul cand omul va atinge inaltimea medie de 180 - 190 cm, inaltime care se crede a fi caracteristica speciei umane. Aceasta crestere si dezvoltare fiziologica trebuie bine delimitata de cresterea si dezvoltarea specifica, indusa de catre antrenamentul sportiv in general.

5 răspunsuri:
| Anca95 a răspuns:

Mult sport.Joggingul si saritul corzii este foarte eficient o prietena s-a inaltat cca 2 cm.Succes:*

| Andrrr a răspuns:

Cel mai potrivit si mai sanatos e sa te apuci de un sport gen baschet, hanbal, tenis.

| TeoBizz a răspuns:

Pe mine ma minteau parintii cand eram mica, ca daca mananc ciorba, cresc. Deci. Dă-i cu ciorbăă!rolling on the floor

| alynutza6820 a răspuns:

MAnanca usturoi{seriooos}, dormi mult, fa sport, sari coarda si joaca baschet!

| 50Cent50Cent a răspuns:

Baschet si inot big grin