anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce sunt jocurile de cuvinte in limba romana? funda si vot

Răspuns Câştigător
| corolav a răspuns:

În limba română jocurile de cuvinte, în acceptul literar,
sînt şarada şi calamburul, anagrama, acrostihul, palindromul şi polindromul.
Calmburul= echivocul rezultat din asemănarea formală a unor cuvinte deosebite ca sens. Cel care uzează de asemenea procedee o face, cel mai adesea, pentru a lua în derîdere pe unii care nu prea cunosc sensul anumitor cuvinte şi totuşi le folosesc, deşi greşit. Iată cîteva exemple: Am fost la cabinetul de stomacologiecall meorect este stomatologie; Unul care debutează inerţii_ corect este -unul care debitează inepţii; Popescu este un tip foarte oportunist- corect este oportun; Dragă, ţi-a fost atît de monoton discursul precum traversele de toamnă- corect este aversele.şi probabil încă altele multe
Şarada= este cuvînt format din alte două sau mai multe cuvinte ( de regulă o înşiruire de mini ghicitori ), cu trimitere la fiecare cuvînt component şi apoi şi la cuvîntul întreg Ex. Ba- lustra - dă, pentru. cuvîntul balustradă. Alt exemplu: Un fel de remorcher cu traducerea car-naval, la sărbătoare ade ziua Marinei., şi soluţia carnaval. De regulă se spune despre unii că"vorbesc în şarade şi calambururi", adică de o asmenea manieră încît acei vorbitori, inteligenţi, de fapt, încearcă în acest fel să epateze cumva, să iasă în evidenţă într-un grup oarecare.
Anagrama =este, pur şi simplu, un amestec de litere, prin miscarea lor putîndu-se crea cuvinte diferite, luînd în consideraţie, uneori, şi semnele diacritice. Ex. CARAS, poate da - sărac, arcaş, scară, crasă, sacră. Exemplele sînt de ordinul zecilor de mii.
Acrostihul = aşezarea la începutul unor versuri de aşa manieră a primei litere încît citirea de sus în jos a primei litere a fiecărui vers să dea un alt cuvînt sau chiar o expresie. Sau, poate fi ultima literă sau diverse alte combinaţii.
Palindromul şi polindromul sînt acele jocuri de cuvinte în care citirea de la stînga la dreapta să dea un sens iar de la dreapta la stînga un cu totul alt sens. Sau: în ambele sensuri acelaşi cuvînt. Ex. Caras şi sărac; aramă şi amară; topor şi ropot.SAu_madam.; radar; Uneori aceste jocuri de cuvinte au căpătat numele generic de "rebusuri".
În ceea ce se numeşte rebusistică şi enigmistică, numărul acestor genuri de realizări, ale unor profesionişti, este de ordinul a cîtorva zeci.
Prin anii 60 exista în România un mare actor comic care avea un scheci umoristic, calmburistic, intitulat "INTELECTUALUL", de fapt un monolog pe care îl prezenta spectatorilor. La o petrecere: - Vai, domnişoară, ce bine îmi pare că stau lîngă Dumneavoastră! Aveţi, aşa, o figură de intelectuală şi ce e mai plăcut decît un dialog în doi! De ici un bonjur, de colo un tanenbaum şi, uite-aşa, fără ca să mă laud, dar, posedînd la perfecţie vreo cinci limbi materne, am ajuns la concluzia că aş putea oricînd să mă angajez la ONT CARPAŢI ca ...tranzistor.

0 răspunsuri:
Întrebări similare