| Marijuanaro a întrebat:

Hey!:* spuneti-mi si miee vaa rog 5 curiozitati referitoare la apele africii!:*
>mcbig grin< funda!smug

Răspuns Câştigător
| cosmin21 a răspuns:

Suez este cel mai lung canal maritim din lume (161 km); pe acest canal se înregistrează cel mai mare trafic dintre toate canalele maritime (peste 300 mil.t).
În NE continentului Africa, se află Marea Roşie, considerată ca fiind cea mai caldă mare de pe Glob, cu o temperatură medie anuală de aproape 32°C. Aici s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură a apei, 56°C, în februarie 1956. Marea Roşie are cea mai mare salinitate (concentraţie 40%0) dintre mările deschise, fiind singura mare în care nu se vărsă nici un râu permanent. Comunică cu Golful Aden din Oceanul Indian prin Strâmtoarea Bab-El-Vlaodeb, numită şi,,Poarta Lacrimilor", datorită faptului că aici s-au scufundat multe corăbii. În privinţa numelui acestei mări sunt două ipoteze: istoricii antici spun că numele i-ar veni de la strămoşii fenicienilor, care ar fi populat pe vremuri coastele ei fierbinţi şi care erau numiţi,, oamenii roşii; oamenii de ştiinţă susţin că numele mării se datoreşte algelor microscopice,, trichodesmium erythreum", de culoare roşie, care acoperă fundul stâncos al mării şi care în lumina soarelui orbitor, dă apei o culoare roşie.
Nil II Criptp-Râu (râu ascuns): curge sub fluviul Nil şi este cel mai lung râu subteran, având un debit de şase ori mai mare decât debitul fluviului de la suprafaţă. A fost descoperit în anul 1958 cu radioizotopilor.
Fluviul Congo (Zair) este al doilea fluviu al Africii ca lungime - 4370 km), având o suprafaţă a bazinului hidrografic de aproximativ patru milioane de km2, ceea ce îl situează pe locul al doilea : după Amazon. Acesta este denumit,, Fluviul Săgeată", dat fiind faptul că descrie un mare arc de cerc, lung de peste 1 000 km, având „drept coardă" linia Ecuatorului. Bazinul fluviului Congo are o forma dreptunghiulară, fiind singurul bazin hidrografic din lume repartizat aproximativ egal de o parte şi de cealaltă a Ecuatorului. Estuarul fluviului Congo a fost descoperit în anul 1484 de către Diego Cao
Victoria este o cascadă în Africa, formată pe fluviul Zambezi, la graniţa dintre Zambia şi Zimbabwe, având o înălţime de 122 m. Căderea apei se face cu o viteză de 480 tone/minut, antrenând un mare volum de aer care încărcat cu vapori de apă, se ridică până la 350 m de la sol sub forma unor coloane de apă ( o parte din vapori la 90 m se condensează într-o ploaie măruntă şi continuă). Localnicii o numesc „Fumul care tună" datorită zgomotului produs de căderea apei ce se aude pe o distanţă de 30 km. Numele de Victoria a fost dat de cel care a descoperit-o în 1855 David Livingstone.
Lacul Victoria este cel mai mare lac african (al treilea pe glob), situat în nordul Tanzaniei, la graniţa cu Kenya şi Uganda. Nume­le lacului a fost dat de exploratorul englez Speke, în 1858, în cinstea reginei Victoria, a Angliei.

0 răspunsuri:
Întrebări similare