| GraveDigger91 a întrebat:

Îmi puteți explica profilele liceene? Cine da cea mai buna explicație primește funda!

Răspuns Câştigător
| iamprettybored a răspuns:

Filiera teoretică, presupun?
Există 2 profiluri:
1. Uman
Se bazează pe materiile umaniste și mai puțin pe cele realiste. Te axezi mai mult pe limbi (română, engleză, latină, franceză) pe istorie și geografie și alte "științe umaniste" precum logica (a noua), psihologia și educație antreprenoriala (a zecea), filozofie (a doispea), economie (a unspea). Începând cu clasa a unspea nu mai faci deloc: chimie, fizică. Faci câte o oră de desen și muzica/ săptămână.
Aici sunt două subcategorii:
A. Filologie
B. Științe sociale
La filo cel puțin se dau urmatoarele teze: română, engleză, latină, una la alegere dintre istorie și geogra.
2. Real
Se bazează pe materiile realiste.
Aici sunt tot doua subcategorii:
A. Matematică-informatică
Materiile de bază: mate (cel mai avansat), informatică+TIC, apoi se mai face și fizică, chimie, biologie destul de mult.
B. Științe ale naturii (aici sunt eu): multă mate (este a doua după mate-info, e totuși aproape la fel de multa mate), apoi multă chimie, fizică, biologie, info și tic mai puțină ca la mate-info.
La teze se dă mate, română, apoi două la alegere dintre: chimie, fizică, biologie.
La bac ai mate și română obligatoriu, apoi una la alegere dintre cele trei: chimie, bio, fizică, plus competente digitale (tic sau info).
Engleza si franceza ai ambele de 2 ori pe săptămână, istorie, geogra, alte materii umaniste ca logica, psihologia - 1 oră.
Muzică si desen - 1 oră/saptamana, o săptămână muzică, cealaltă desen.
Română ai 4 ore intr-a noua, apoi cel puțin 3 ore, depinde de liceu.
Problema este că materia la română (pentru bac si in general) este aproape la fel multă ca la umaniști, doar că sunt mai puține ore de română, astfel încât profesorul e adesea obligat să predea materia intr-un ritm foarte rapid și multă deodata.

Cam asta ar fi. Sper că te-am ajutat. Dacă ai vreo nelamurire anume, intreaba-ma.

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In mod normal iti alegi profilul in functie de ce te pasioneaza si ce vrei sa faci in continuare.
Matematica-informatica se bazeaza pe mate, info, fizica. Vei avea mai multe ore de pregatire pentru aceste materii si iti deschide o usa catre facultati precum Politehnica Automatica, Electronica, Aerospatiala, Mecatronica, Facultatea de Matematica etc. De asemenea, tezele sustinute vor fi romana, mate, info si de ales intre fizica, chimie, biologie.
La stiinte te pregatesti pentru domeniul medicina. Vei avea mai multe ore de chimie si biologie, tezele vor fi la romana, mate, insa la un nivel mai usor decat la cei de la profilul anterior, si de ales 2 materii dintre fizica, chimie, bio.
Filologia si stiintele sociale sunt profilul uman si te indruma catre facultati de Limbi Straine, Stiinte Politice, Drept etc. La filologie dai teza la romana, latina, limba straina si geografie sau istorie, iar la socio romana, limba straina, istorie/geografie si logica in clasa a 9a, psihologie in a 10a, economie sau sociologie in a 11a si filosofie in a 12a.
Gandeste-te bine ce vrei sa faci, deoarece profilul influenteaza si probele la bac.

| GraveDigger91 explică:

Examene de clasa a-8 a se dau examene la romana mate și limbă străină? C: