| Furnicuta000 a întrebat:

Mama are niste bani stransi (cateva zeci de mii de euro) si ii e frica sa ii tina in cont. Zice mereu ca vrea sa ii scoata si sa ii ascunda pe undeva, ca cica a auzit povesti cum ca dispar banii din cont si e foarte stresata din cauza acestor bani pentru ca sunt practic economiile ei de foarte multi ani. Eu nu stiu ce sa ii spun. Aveti voi vreun sfat? Multumesc

Răspuns Câştigător
| ElenaSt2011 a răspuns:

Cea mai buna idee este ca o mare parte din bani sa fie depusi in fonduri de investitie la banci. Asta din doua motive:
1) banii respectivi sunt investiti de banca in: obligatiuni (de stat), bursa, valuta, etc, iar cand fondul de investitii are randament, banca ii ofera un castig, care este mereu MAI MARE decat dobanda primita in cazul depunerii banilor in cont de economii cu dobanda la termen.

Sunt trei tipuri de investitii: cu risc mic, mediu si mare.

Fondurile de investitii in obligatiuni cresc ZILNIC desi putin -- cu cativa banuti pe zi, dar cresc sigur si nu scad niciodata.

Trebuie doar sa rascumpere banii investiti, in momentul cand fondul de investitii este in crestere. Astfel NU PIERDE nimic, ci doar castiga.

Eu am castigat bani frumosi astfel.

O banca buna este banca Transilvania, care nu are comision de intretinere lunara.

2) banii depusi in fonduri de investitie la banca, NU POT fi scosi din cont de catre hackeri NICIODATA.

Asta pentru ca si cand proprietarul fondului de investitii cere banii investiti, trebuie sa astepte doua zile dupa depunerea cererii.

DOAR banii care exista in cont curent pot fi scosi de hoti, cu ajutorl cardului.

Banii depusi in conturi de investitii sunt feriti de atacul hotilor, fiind investiti de banca si nu lasati sa zaca in contul curent, precum depunerile obisnuite de bani.

O alta idee este sa depuna banii la mai multe banci. In caz ca vreo banca ar da faliment, i-ar ramane banii depusi la alte banci. Nu toate bancile dau faliment simultan.

Sigur ai auzit proverbul " sa nu pui toate ouale intr-un singur cos."

Cea mai proasta idee posibila este sa tina banii in casa. Daca ii fura hotii (care au cagule pe fata si manusi pe maini) sunt mici (sau chiar nule) sansele de a fi prinsi. Si chiar daca sunt prinsi hotii, daca banii au fost cheltuiti, nu se pot restitui proprietarului.

Dar la banca sunt cele mai mici riscuri.

Sper ca atatea raspunsuri postate aici, sa o lamureasca pe mama ta sa nu scoata banii din banca si sa-i tina in casa.

38 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Banuiesc ca e o gluma totusi nu?
Adica cine are asemenea idei sa tina zeci de mii de euro ascunsi? Ca sa nu zici ca pierde sute de euro din dobanda. Nu ii place sa aiba bani sa ii investeasca, din cateva zeci de mii iei un apartAment

| doctorandus a răspuns:

Da, da, scrie asta pe forumuri sa vezi cum o sa-i sparga casa hotii.

| doctorandus a răspuns:

Parerea mea e sa-i tina la o banca solida, care nu poate da usor faliment, de ex. ING. Si sa nu aiba controlul contului prin internet, ca pot intra hackerii.

Din cate am inteles in UE depunerile pana la 100 000 Euro sunt garantate de stat si celalalte banci, in caz ca da banca faliment.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ar fi cea mai mare prostie sa faca asta. Exista risc mai mare sa piarda astfel economiile. Din cont banii nu dispar fara urma si daca nu ar fi vina ei banca este obligata s-o despagubeasca. Chiar daca banca ar da faliment ea ar fi despagubita de Fondul de garantare, acesta garanteaza depozitele de pana la 100.000 euro sau echivalentul in lei ori alte valute.

| Pica1990 a răspuns:

Da sa i transforme în bitcoins si are avantaje sau sa cumpere o cutie de valori in banca si sa i puna acolo fără să o afecteze deloc.

| doctorandus a răspuns (pentru Pica1990):

Bitcoin? Stii cati au luat plasa cu scaderea de curs? Sau ca le-au intrat hackerii in PC?

| mgtow a răspuns:

Seif in casa

| johnnny123 a răspuns:

Bănuiesc că a auzit povești despre bani care dispar de pe carduri. Asta se mai întâmplă, dar de cele mai multe ori tranzacțiile frauduloase se pot anula și banca îți returnează banii.

Dar dacă își face un depozit bancar (nu un cont curent cu card atașat), atunci banii sunt în deplină siguranță și numai ea poate dispune asupra lor. Ba mai mult, își primește banii chiar și dacă banca dă faliment, pentru că depozitele sunt garantate de stat în limita a 100 000 de euro.

De cine crezi că ar trebui să se teamă mai mult? De niște hackeri din filme care sparg conturi de bănci, sau de niște hoți care află că ai bani la saltea și intră peste tine în casă?

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Pica1990):

Cea mai buna cale sa isi piarda toti banii.

| Furnicuta000 explică (pentru Ioandelasal):

Pai daca i-a intrat in cap ca banii nu sunt siguri acolo la banca...acum cateva zile a auzit si ca o prietena de-a ei a ramas fara bani in cont (multi bani) si a umblat pe la banca sa vada ce s-a intamplat cu ei. Pana la urma s-a aflat ca iubitul ei profitor a furat banii dar mama tot crede ca se pot face si alte metode de frauda.

| Furnicuta000 explică (pentru johnnny123):

Asa e.
Oricum nu stie nimeni ca ea are bani pentru ca nu arata asta. Nici tata nu stie cat a strans.

| Furnicuta000 explică (pentru Pica1990):

O si vad pe mama cum isi investeste banii in bitcoins laughing

| Furnicuta000 explică (pentru doctorandus):

Eu am cont ING si intru mereu de pe telefon dar nu m-am gandit pana acum la hackeri. Ei pot fura bani fara sa imi dau seama? Adica sa faca transferuri?

| doctorandus a răspuns (pentru Furnicuta000):

Dap, cumparat la 19000 dolari bucata, vandut cu 9000 dolari bucata, buna afacere...

| Nonolita a răspuns:

Indiferent ce prostii de sfaturi ti s-au dat pe aici, tot in Banca e mai bine. Vezi ce spune @Ioandelasal.

| doctorandus a răspuns (pentru Furnicuta000):

Fara sa-ti deai seama... nu chiar, pentru ca iti dai seama pe urma ca-ti lipsesc banii.

| William a răspuns:

Daca ii are la o banca nu ar trebui sa isi faca griji dar daca ii are in pay pal ar trebui sa ii scoata cat mai repede.

| Furnicuta000 explică (pentru William):

Pai la banca sunt, ca nu am lasat-o eu sa ii scoata

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Furnicuta000):

Deci prietena mamei a fost de vina si nu banca. Atata timp cat nu dai altuia ocazia de a umbla la contul tau nu ai nici o problema.

| Andrei200202 a răspuns:

Da da, foarte inteligent. Cu siguranta banii ar fi mai in siguranța dacă ii scoate.
Cand ai o sumă mai mare de bani cel mai sigur e sa o tii la banca

| Osneros a răspuns (pentru Furnicuta000):

Nici n-ai de ce să te gândești la hackeri, atâta timp cât ai o parolă decentă (nu "123456") și nu ești o persoană foarte importantă (felicitări, aici te încadrezi deja). Crezi că riscă cineva ani grei de închisoare să-ți fure ție 300 de lei? Într-adevăr, există hackeri destul de buni încât să fure bani și să scape, dar ținta nu o să fii tu.

| Frank51 a răspuns:

Unii au 100 de milioane de euro in banca...

| Donsavas a răspuns:

Păi dacă ar fi asa, ce ar face milionarii în euro? Ei si tin la banca.

| Ineys a răspuns:

Cumperi un apartament cu ei intr-un oras populat de studenti care platesc bani babani pe chirie si asa ai siguranta unui obiect fizic care nu iti poate fi furat + un venit lunar garantat. Ce e asa greu? Asta e target-ul meu pe viitor. Strang bani sa cumpar mai multe apartamente, le inchiriez si stau linistit acasa primind bani.

| Furnicuta000 explică (pentru Donsavas):

Eu inteleg, dar ea nu intelege, cum sa ii explic?

| TheGentleman a răspuns:

Partea nasoală cu depozitul este că trebuie să depui periodic o sumă, pe când în contul curent, depui când ai chef. Nici măcar de la ATM sau tranzacții nu pot dispărea ușor, pentru că există o limită de tranzacții.

Uite, eu de Crăciun am achiziționat o GPU, și mi-a fost respinsă plata pe motiv de depășire limită tranzacții. A trebuit să contactez banca și să modific (temporar) acea limită pentru a putea achita placa video.

Deci scoate-i prostiile astea mamei tale din cap și să-i lase în pace acolo unde sunt acum

| TheGentleman a răspuns (pentru Ineys):

Numai că din păcate își bagă statul nasul și îți halește o parte din banii munciți de tine. Ți-aș recomanda să-ți faci cont într-o țară care este „paradis fiscal" și să încasezi banii în acel cont

| GabiDumitrescu a răspuns:

Sa cumpere un apartament si sa il inchirieze. Cine sta cu economiile blocate astfel si-o merita daca se intampla ceva. In alta ordine de idei, depunerile pana la 100k sunt garantate, ar fi fost cazul sa se streseze daca avea milioane...https://www.bancatransilvania.ro/garantarea-depozitelor/

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru doctorandus):

Crypto cumperi in ideea de a face exit peste vreo 3-4-5 ani, nu sa te sperii cand pica la jumatate. Evolutia pana acum a fost ciclica. E jos acum, dar are potential de crestere si cel mai probabil sare de 30.000 pana la sfirsitul lui 2021.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Furnicuta000):

Da-i sa citeasca aici. Mai ales e vorba de fondul ala de garantare care s-a mai mentionat aici. Totusi in momentul asta cel mai sanatos ar fi sa ia un apartament si sa il inchirieze.