| RPA09 a întrebat:

Tânăr de 21 ani, cu job stabil, aș dori să mă mut de la ai mei. Prima mea idee ar fi sa iau un credit "prima casă". Aveți vreun sfat/informație care ar ajuta?

9 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Viziteaza cateva banci si vezi cat poti imprumuta si pe ce termen si maia les cat este suma lunara, pe care trebuie sa o platesti bancii, cand iei imprumut de casa.
Acesta va fi un exercitiu excelent, sa vezi daca poti trai cu cat iti ramne dupa plata mortgageului. Nu uita, casa vine goala, fara mobila, fara aparatura electronica si fara alte acareturi. Ai 21 de ani, nu vei avea viata sociala si nici bani de haine sau iesit.
Sfatul meu este: sa strangi bani de deposit pentru casa si cand ajungi a ai deposit de 15-20% din valoarea casei, sa te bagi intr-un imprumut bancar.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Sfatul meu e sa nu asculti sfaturile de rahat de pe aici car3 iti spun sa stai cu ai tai pana la 30 ani.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Caută o femeie și mută-te cu ea.

| anonimg a răspuns:

Este de dorit să locuiești singur, fără părinți.
Dar nu știu dacă banca îți va da credit pentru locuință la un singur salariu. Bineînțeles, și dacă o vor face, creditul pentru locuință se va învârti în jurul salariului tău -creditul va fi mai mic, mai mare, sau deloc.
Poate să fie o garsonieră la început, și poate și cu un confort mai redus ca să fie mai ieftină. Mai târziu o poți schimba cu o alta mai bună, și poate și cu un apartament, chiar și în mai puțin de un an dacă venitul tău lunar va crește (se va mări salariul sau te vei căsători).
Dar pentru toate astea trebuie să mergi la o bancă.
Ce nu-mi place mie este acel ROBOR care după părerea mea nu ar trebui să existe; ci să fie întotdeauna o rată fixă.

| Nilsson a răspuns:

Momentan fondurile pentru prima casă sunt epuizate, poate la anul se reia programul.
Sunt însă creditele standard, dar avansul e de cel puțin 15% și condițiile mult mai stricte, s-ar putea că vârsta să fie un impediment.
Sfatul meu e să profiți de faptul că nu plătești chirie și să strângă cat mai multi bani pentru că s-au achizi o bună parte din prețul unei locuințe de la început și ratele să nu mai fie așa de împovărătoare.

| Sonia822 a răspuns:

Mda, iti apreciez optimismul, daca intr-adevar faci pasul cel mare, ia ceva cat se poate de mic. Daca nu esti doctor, avocat, nu lucrezi la stat, atunci jub-ul tau se poate evapora oricand. Asta pe ca la 21 ar trebui sa fii in facultate. Abia dupa ce vei obtine o diploma, si nu una oarecare, vei putea avea succes in viitor si multi bani. Politist- 4000 ron, Avocat- venituri nelimitate, Dentist, 270.000 euro pe an. Eu zic sa mai ramai, nu suntem pe timpul lui Ceausescu, sa avem sistem social, sa fie totul predictibil. S-au inchis peste 3000 fabrici, nu mai avem nimic. Nu prea poti anticipa cum vor evolua lucrurile. Creditul va fi pe 30 ani. 30... Daca stii ca lucrezi la stat si nu-ti vei pierde niciodata locul de munca, atunci da-i inainte. Daca stii ca ai o meserie oarecare, atunci stai acasa sa te specializezi. Invata. Ca sa nu regreti pe la 30 ani. Timpul trece repede.

| aimullah123 a răspuns:

Da, am eu un sfat.
Calmeaza-te!
Tu iti dai seama ce inseamna sa platesti 30 de ani un credit tu la 21 care urmeza sa ai familie, sa te intretii singur si toate astea pe un salariu in Romania? Inebunesti.

| Nimeni10 a răspuns:

Nu ti-e bine acasa?laughing)
Fa imprumuturi.

| MARGARETA199734 a răspuns:

Stai tu liniștit acasă, atât o sa fi tu fericit cât ești cu ai tai, eu sunt plecata de la 18 ani de-acasă, am familia mea și tot îmi lipsesc părinții uneori