| nyoentox2002 a întrebat:

Unu a pus o întrebare pe tk, daca o tară e săracă de ce nu printează mai mulți bani?
Mereu m-am întrebat și eu chestia astalaughing

14 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Pentru ca nu asa functioneaza economia.
Printatul de bani va genera fenomenul de inflatie.
Printatul de bani intr-o tara foarte saraca va genera fenomenul de hiperinflatie.

Asta a facut Venezuela, si in momentul in care statul a printat bani preturile au luat-o razna. Inflatia a crescut la 100000-150000% si asta a dus tara in faliment.


Acum compara inflatia de la noi de 15% cu 150.000% din Venezuela si ai sa intelegi ce inseamna printatul de bani intr-o tara saraca.

| DorinaK a răspuns (pentru suntserios):

Nu ma innebuni, 15%? Pai nu aveam noi bani cu sacul?

| suntserios a răspuns (pentru DorinaK):

Nu inteleg ce vrei sa exprimi.

Bine, probabil nici tu nu intelegi ce inseamna acel procent de 15%.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Mda, am vazut ca ti ai facut cont sa iti bati joc de lume pe aici, deci ma indoiesc ca ai inteles cifrele despre inflatie.

| dullcat a răspuns:

One word: inflatie.

| Frank51 a răspuns:

Pentru că ar duce la inflație. Inflația este foarte dăunătoare pentru o societate.

Dacă o țară săracă ar printa bani foarte mulți, produsele și serviciile vor crește în egală măsură. Spre exemplu un laptop este 500 euro iar tu ai salariu 500 euro, nu ți-l permiți. Când creste salariul tău la 5000 euro, îți permiți deja 6 laptopuri, iar producătorul va creste prețul din cauză că nu îți poate suporta cererea. Prețul laptopului va crește aproape de 5000 euro, adică vei avea aceeași putere de cumpărare.

Inflația afectează în special clasa de mijloc și oamenii cu probleme financiare.

| NLS a răspuns:

Moneda unei tari (cantitatea de bani disponibila pe piata) trebuie sa aiba acoperire in CEVA (aur, petrol, metale si alte materiale pretioase si rare, productie si export de bunuri cautate, productie agricola mare, etc).

ALTFEL, e doar hartie, care, tiparita in exces, face doar rau economiei interne.

PS: de retinut totusi ca devalorizarea banilor (inflatia) poate avea si alte cauze, nu doar tiparirea de moneda in exces.

| johnnny123 a răspuns:

Pentru că banii nu au nicio valoare intrinsecă.
Banii sunt doar un instrument inventat de oameni pentru a ușura tranzacționarea. Dacă nu ai ce tranzacționa, dacă nu produci bunuri reale, banii își pierd valoarea pentru că nu au acoperire. Iar cu cât printezi mai mulți, cu atât valorează mai puțin.

Imaginează-ți că ești în mijlocul deșertului și ai un sac de bani. Te ajută cu ceva banii ăia să nu mori de sete?

| mastadont a răspuns:

Ca să înțelegi de ce nu se printează mai mulți bani trebuie să înțelegi cum funcționează economia. Practic, cu cât mai mulți bani sunt cu atât își vor pierde din valoare. Bogăția unei națiuni se bazează pe fabrici, întreprinderi, mine, și alte zăcăminte nu neapărat pe bani.
Știm cu toții că aurul este așa de scump pentru că este un metal prețios, care rareori se găsește în natură. Acum, gândeștete cum ar fi dacă acesta ar crește la marginea drumului ca buruienile și oricine ar avea acces la el? Da, Nu ar mai avea aceeași valoare.
În Germania nazistă a celui de al II-lea război mondial s-a încercat o astfel de tactică, însă banii au ajuns să nu mai aibă nici o valoare, o pâine costa vreo două miliarde de mărci iar țigările chiar și mai mult. Oamenii mergeau cu sacii de bani pentru a cumpăra o pâine sau dacă erau norocoși plăteau în valută dacă aveau așa ceva.

| StoicAnalysis a răspuns:

Daca pe pamant ar fi aurul la fel de comun ca fierul, crezi ca ar mai fi atat de valoros?
La fel este si cu banii. Cu cat sunt mai multi, cu atat sunt mai inutili.

| Drake21 a răspuns:

Sunt niste legi care tine evidenta banilor, ca sa ne ridicam trebuie m ai intai sa investim si sa construim in tara la noi

| Drake21 a răspuns (pentru Drake21):

Poste gasim si noi petrol in pamant si ne facem industrie

| DorinaK a răspuns (pentru Drake21):

Am avut industrie dar nu ne-a trebuit. Ne meritam soarta.

| DorinaK a răspuns:

Banii trebuie sa aiba acoperire in : resurse cum ar di petrol, gaze, oameni, aur altfel valoarea lor va fi moneda din Botswana.