| Nemessys a întrebat:

Va salut! La aceasta intrebare, prefer sa-mi raspunda oamenii care locuiesc in Romania si sunt deja in campul muncii sau urmeaza sa intre in scurt timp. Intrebarea este:

Cata incredere aveti voi ca atunci cand o sa ajungeti la varsta de pensionare, statul roman o sa va asigure o pensie decenta cu care voi o sa puteti trai fara probleme, fara ajutorul nimanui si fara sa fiti nevoiti sa mai munciti ceva la negru din cauza ca nu va ajunge pensia.

Daca aveti incredere, vreau sa stiu si de ce. La fel si daca nu aveti. Daca nu aveti, ce faceti in situatia asta? Cautati sau ati gasit deja solutii?

Vreau ca pe langa raspuns, daca doriti, sa-mi spuneti si de cat timp sunteti angajati. Multumesc!

19 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Sigur sau nesigur, merg inainte cu serviciul pe care il am.
Ce va fi vom vedea.
Nu inseamna sa nu mai muncesc acum pentru ca nu sunt sigur de pensie.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nici nu ma astept sa traiesc de pe urma statului.
Asa ca deja de 5 ani am pensie facultativa (nu aia obligatorie) in care bag cat de mult pot si o prima investitie in imobiliare care ar trebui sa inceapa sa aduca profit fix cand ma voi pensiona. Poate pe viitor voi reusi sa investesc si mai mult. Pensia de la stat consider deja ca nu o am.

| Nemessys explică (pentru suntserios):

Sa inteleg ca planul tau este sa cumperi active care o sa-ti genereze mai tarziu un venit (in mare parte) pasiv? Daca da, atunci felicitari si sport la investit!

| suntserios a răspuns (pentru Nemessys):

Da, asta e planul B. Vedem daca iese.
planul A este asigurare privata de pensie. Pana acum asta iese.

| T0T a răspuns:

Acum pensiile sunt decente?
Am încredere că pensiile vor putea fi plătite cât să trăiești de pe o zi pe alta, nu mai mult, pentru că suntem în UE. Cam de acolo sau de la nivel mai înalt se coordonează economiile. Ideea e să fim săraci, dar nu prea săraci. Până la urmă avem și noi un rost, ca producător de forță de muncă ieftină și piață de desfacere. Nu cred că există vreun interes să se intre în imposibilitate de plată a pensiilor. Doar că sărăcia poate să fie mai mare. Adică să ai bani cât să mănânci și să ai puține utilități. Trăiești și așa, chiar dacă nu știu cât de decent poți numi modul ăsta de trai. Asta cred pentru viitorul apropiat (10 ani aprox.). Mai departe cred că pot să se producă schimbări foarte mari la nivel mondial care să ne afecteze într-un mod la care nu pot să mă gândesc astfel încât să pot expune o teorie.

| Nemessys explică (pentru T0T):

Ce ai vrut sa spui cu,, Am încredere că pensiile vor putea fi plătite cât să trăiești de pe o zi pe alta, nu mai mult, pentru că suntem în UE''? Cum ne ajuta UE in situatia asta?

| T0T a răspuns (pentru Nemessys):

Finanțează ONG-uri care pot să mai facă ceva pe ici pe colo, de exemplu. Impun politici de redresare economică. Sunt multe finețuri pe care le pot face. Nu că aș fi expert în economie, dar ei sunt și știu cum să manevreze situația.

| StrongHeart a răspuns:

Încredere zero! Absolut zero! Suntem o țara extrem de corupta!
Poate generatiile urmatoare se va schimba ceva, dar la cum merg lucrurile acum, ma bazez doar pe ce mi-a dat Dumnezeu, pe brațe și pe creier.
Cate piedici iti pune statul cand vrei sa faci ceva pe cont propriu. Cum era vorba aia, nu m-a crescut statul, m-au crescut ai mei cu greu.
Eu sper sa se schimbe lucrurile si sunt destul de naiv sa cred ca e posibil, dar necesita eforturi enorme din partea tuturor.

| Nemessys explică (pentru StrongHeart):

Si din moment ce ai incredere zero, ce solutii ai gasit la aceasta problema? happy

| StrongHeart a răspuns (pentru Nemessys):

Solutii sunt destule, dar nu stiu daca suntem pregatiti sa facem sacrificii ca sa rezolvam problema asta, macar la nivel individual daca nu colectiv.
Fiecare om trebuie sa incerce, pe cat e posibil, sa devina independent de sistem, cine reuseste sa stranga ceva bani sa nu-i dea doar pe chestii inutile, doar pentru placeri de moment, sa se gandeasca la viitor, cine are pamant la tara, sa il lucreze, cine nu sa isi cumpere daca are cu ce, sa ne intoarcem la valorile traditionale. Suna a cliseu, nu? Pai asta ne spune cat de departe suntem de visul asta de libertate si cat de indoctrinati si legati de sistem suntem.
Cati dintre noi putem renunta la internet? La masini? La mancare fast food sau semipreparata? Cati dintre noi putem renunta la tigari, alcool, viata de club, distractii?
Multi dintre noi, nu putem renunta complet la stilul de viata pe care ni l-am creat prin obiceiurile zilnice si la confort, dar macar sa incercam sa ne facem timp si pentru lucrurile mai importante, macar sa fim constienti ca nimic nu e garantat in viata asta si sa apreciem ce avem si sa construim mai mult. Trebuie sa ne schimbam mentalitatile. Sa nu mai asteptam sa faca ceilalti, daca nu putem rezolva o problema, macar sa nu aratam cu degetul. Daca ceilalti nu sunt in stare sa faca ceva, noi cu ce suntem mai buni ca ei daca nu ne implicam? Care e aportul nostru?
Ok, statul e pe furt, corporatiile ne vor roboti si bancile indatorati, dar intrebarea e ce facem noi, cum raspundem la presiuni? Aici e problema si chintesenta. Cum reactionam cand ni se pun piedici. Stam umili si induram fara sa scoatem o vorba sau stam drepti si gata de orice atac? Sa ne gandim putin. Vrem sa fim liberi sau sclavi? Nici nu e vorba de ceva fizic, razboiul e la nivel psihologic.
Daca ne-am canaliza energia pe lucruri bune, cine poate spune cate am reusi sa facem, chiar si fara ajutorul statului?

| mi25 a răspuns:

Cea mai sigura pensie este pensia de la stat. Statul trebuie sa plateasca pensiile, deoarece aceasta plata este prioritara in cheltuielile pe care le face.
Daca o sa alegem oameni inteligenti si cu dragoste de Romania si locuitorii ei, vor fi pensii mai mari, daca alegem hahaitori ca Basescu sau muti ca Iohanis, care isi urmaresc interesele si vom avea prim-ministri ca un Cîțu, Orban, Dancila a caror inteligenta economica nu se ridica mai sus de genunchiul broastei, vor fi mici. dar vor fi. Pe cand cele private sunt supuse economiei de piata, inclusiv falimentului.
Citeam chiar acum o luna-doua ca un cetatean a iesit la pensie si a luat de la pilonul doi mai putin decat a depus.

| Nemessys explică (pentru mi25):

Varianta cea mai sigura este si cea cu castigul cel mai mic.
Eu te-am intrebat daca ai sau nu incredere ca statul roman o sa-ti asigure o pensie DECENTA, nu MINIMA. Stiu si eu ca este obligat sa le plateasca si o s-o faca in continuare.

| Sophieka a răspuns:

Foarte bune intrebarile... Mereu citesc cu placere o intrebare sau un raspuns din partea ta, *Nemessys*!

Cred ca intr-un viitor apropiat, voi pleca din tara... Nu ma adaptez de loc in societate datorita mentalitatii si modului de comportament al multora... Schimbarea in lume vine prin noi, sigur mai avem scapari uneori, depinde si ce fel de scapari, dar cand traim si / sau ne comportam in fiecare zi, imatur sau sec, e alegerea noastra.

Eu cred ca politicienii sunt oglinda poporului, si nu ar putea fi in functie si nu ar avea urechi care sa ii asculte daca majoritatea nu ar fi cum e.

Nici acum pensiile pentru varstnici nu sunt suficiente, sunt inca o gramada in saracie... Un ajutor foarte bun e pentru cei care au avut parinti in razboi, si acum primesc pana la sfarsitul vietii suma de 1.500 lei, si nu toti primesc, doar cei care au putut dovedii ca au avut parinti / bunici in razboaie.

Sunt dezamagita de felul in care sunt lucrurile, sunt dezamagita de tot jegul pe care il vad in jurul meu... Acum am in fata geamului iarasi mizerii de nedescris, pe care eu si alti vecini le adunam, apoi iarasi apar altele.

Avem o gramada de oameni ai strazii, alcolici, invalizi sau cu probleme mintale care sunt lasati de izbeliste...
Am unul in zona in scaun cu rotile care vesnic e mort de beat... S-a schimbat ieri in vazul tuturor de haine, si si-a lasat chilotii folositi si pantalonii pe jos si a plecat mai departe... Nici acum nu i-a ridicat nimeni de pe jos.

Eu merit o viata mai buna, si meritam multi dintre noi, dar alegerile individuale ne apartin...Nu pot sta sa astept dupa nimeni, destinul eu mi-l creez sau cer ajutor Unviersului, dar niciodata altora care la randul lor au nevoie de ajutor.

| Nemessys explică (pentru Sophieka):

Multumesc pentru cele spuse si pentru ca ti-ai impartasit gandurile cu mine. Deci sa inteleg ca raspunsul tau este un,, nu" si crezi ca solutia la aceasta problema este plecarea din tara. Lucru care nu este o solutie doar pentru pensie ci si pentru celelalte probleme pe care fiecare dintre noi le stim, le vedem in jur dar le si auzim la stiri.
Si eu m-am gandit sa plec din tara fix din aceleasi motive si cred ca cel mai probabil o s-o si fac cand o sa ma stabilesc financiar. Una e sa castigi in Romania 1500-2000 de euro si alta e sa castigi in alta tara exact aceeasi suma. Deci mai am de lucrat. Eu de fel nu sunt patriot. N-am fost crescut cu iubirea aia fata de tara. Mi se rupe de ea tara. Aici chiar sunt egoist si ma gandesc doar la mine, vreau sa-mi fie mie bine. Nu e ca si cum daca eu plec, tara pierde pe cineva valoros. Pierde doar un numar intr-o statistica si un platitor de taxe si impozite.

Hai sa-ti zic si de ce am pus intrebarea asta. Sunt mai multe motive pentru care statul nu este in prezent capabil sa plateasca pensii decente si uite de ce nu o sa fie nici in viitor.

In primul rand populatia. In Romania sunt cupluri care fie nu fac niciun copil fie fac doar un copil. Mai sunt si cazuri in care cuplul face 2 copii dar daca ar fi sa le luam in considerare si pe celelalte cupluri, tot iesim pe minus. Adica sa spunem ca sunt 3 cupluri. Un cuplu nu face niciun copil, altul face un copil, iar celalalt face 2 copii. Practic din 6 persoane ies 3. Mai sunt si familii cu 3 copii sau mai multi, dar astea-s cazuri ceva mai rare. Oricum, o parte din familiile care fac multi copiii, cred ca amandoi stim de ce etnie sunt si mai stim ca acei copiii, cel mai probabil n-o sa intre niciodata in campul muncii. Asadar. populatia romaniei este in scadere + abandonul scolar+ faptul ca oamenii pleaca peste hotare si raman acolo definitiv. happy

2. Luand in considerare ce am zis mai devreme, asta inseamna ca populatia romaniei scade, asadar scade si forta de munca care ar trebui sa munceasca si sa sustina pensiile batranilor. Din moment ce acest numar este in scadere, statul va fi nevoit sa faca rost de bani pentru pensii si exista 2 variante. 1. Sa se imprumute, dar de unde sa se mai imprumute ca datoria externa a romaniei este de 134 de miliarde de euro. In plus, banii imprumutati trebuie sa-i dea inapoi + dobanda, deci asta nu este o solutie pe termen lung si nu o poate face la infinit sau 2. Sa printeze bani, si cred ca amandoi stim ce se intampla cand se printeaza multi baniwinking.

Plus cireasa de pe tort. Sa nu uitam si de faptul ca o buna parte din romanii care sunt angajati, au pe contractul de munca un salariu mai mic, care de cele mai multe ori este cel minim pe economie, iar in mana primesc mai mult.winking Daca eu as face asta timp de 40+ ani si apoi o sa vina varsta de pensionare, in baza aia de date sau ce au ei pe acolo, o sa arate ca eu toata viata am lucrat pe minimul pe economie (chiar daca nu a fost asa) si din moment ce am lucrat pe minimul pe economie si pensia mea o sa fie una la fel de mica. happy Unii se bucura acum ca iau 3000 de lei in mana, dar nu baga de seama ca au 2500 brut pe contract (minimul pe economie) si ca o sa-i afecteze mai tarziu la pensie.

Aud in jur numai,, fa aia ca te ajuta la pensie",, fa X pentru pensie",, cand o sa ajungi la pensie o sa vezi tu...",, ce o sa faci cand o sa iesi la pensie?". Si reactia mea a fost,, oamenii astia chiar se bazeaza pe pensie?". De asta am decis sa pun aceasta intrebare. Poate imi scapa mie ceva, poate gresesc eu undeva. In cele din urma am ajuns la concluzia ca ei sunt nepasatori si dezimformati cu privire la acest subiect. Eu nu accept sfaturi de la persoane de genu, deoarece daca o fac, o sa ajung ca ei, lucru pe care bineinteles ca nu-l vreau. happy Eu am 21 de ani si de la 19 ani am inceput sa investesc. Planuiesc sa,, ies la pensie" mai devreme de 30 de ani. happy Sunt tanar, n-am familie, n-am copii, n-am credit. Ce am de pierdut? laughing Si da, este posibil cu multa munca, bataie de cap si putin risc, risc de care cam toata lumea fuge deoarece ei,, vor ceva sigur" Si eu vreau siguranta, dar eu nu m-as simti deloc in siguranta daca as avea un salariu care imi acopera cam 90% din cheltuieli + datorii + sa ma simt,, legat" de un job + sa fiu foarte vulnerabil cand vine o criza cum este asta din prezent. Aparent persoanele care au un loc de munca,, sigur si stabil" o duc cel mai rau in perioada asta. Am scris sigur si stabil intre ghilimele, deoarece nu exista asa ceva decat daca sunt angajati la stat sau la o companie care este aproape imposibil sa dea faliment si care face vanzari si pe timp de criza.

| Sophieka a răspuns (pentru Nemessys):

Eu cred ca nu e egoism ceea ce ne dorim noi, ci este * iubire de sine *! Am dreptul si merit sa imi fie bine!
Apoi cand ne este bine, atat emotional si financiar. Putem sa ne reintoarcem in tara, nu neaparat sa ne mutam inapoi ci pentru a contribuii la binele ei.

Dar eu raman la ideea ca politicienii sunt oglinda poporului, si nu putem avea ceva mai bun cand noi nu suntem suficient de buni.
Privesc micile detalii care conteaza enorm si pe care 99% le ignora.Aruncatul pe jos, mizeria, lipsa ingrijirii spatiului comun cum ar fi blocul, sau scoala, sau institutia la care lucrezi, aruncatul din masina, lipsa de reciclare, lipsa ingrijirii gradinilor de la blocuri, lipsa curateniei in blocul s-a.m.d

Deci micile astea detalii care sunt peste tot si care pe mine si inca o mica parte din majoritate care sunt mai treziti, ii deranjeaza enorm si uneori mai facem curatenie, dar cat sa tot strangi dupa mizeria altora? Cat sa tot strangi si sa ii auzi pe ceilalti : Vai bine ca ai facut asta, altfel nu facea nimeni.

Ce sa mai zic de bietele animalute care in loc sa fie ingrijite si sterilizate sunt lasate de izbeliste. Natura la fel.

Deci fiecare dintre noi suntem vinovati intr-o oarecare masura de absolut tot, de la micile detalii, pana la politica.

Dar, astea sunt frustrari mai mult pentru cei care locuiesc in mediul rural, pentru ca cei care sunt in urban sunt mai linistiti. Poate nu financiar, dar sufleteste. Insa depinde si de vecini...Ca si la rural si in urban avem multi vecini care mor de grija noastra si a lui x si y.

Oricum, nu ii poti ajuta pe toti si nu le poti face pe toate.Eu aleg sa fac ce pot si sa imi vad de viata mea.
Pana la urma, daca nu mie bine mie, cum pot face bine in jurul meu?

Răspuns utilizator avertizat
| nukeyly a răspuns:

PENSIE la stat
> ce este statul? = cel mai mare hot legal
> aveti incredere in stat = nu! e un sistem bolnav codus de hoti pentru hoti.

> socoteala e asta = te angajezi de la 16 ani daca se poate pe la 65 te pensionezi fara grupa 1[ARMATA POLITIE ETC], deci ai cotizat vo 50 de ani sa zicem ca muncitor in minA-cripto-ca-e-la-moda, acum azi la 65 ar trebui sa iei pensie 50 de ani sa fi in balanta cu cotizarile, baiu e ca trebuie sa te cureti cat mai repede, in 1-10 ani deci la 75 sa mori-drecu. Nu-i afacere pentru stat? ESTE si deaiea e la liber zahar in orice, sare iodata, fluor in pasta de dinti, o alimentatie chimica colorata cu gust de vape[mai avem fornetti cu omega 3] sa te ajute sa te cureti daca se poate inainte sa faci 65 de ani si tot ce ai cotizat ramane in sistem nerambursabil pam pam.

> statul roman o sa va asigure o pensie= si ajungi acolo la 65, statu nu da, ca n-are, tu ce faci acum? nu poti trai cu aer, din timp[de la 16 ani] iti faci rezerve paralele cat de multe si nu te baza pe stat _poti sa incerci sa te bazezi pe stat dar 100% e o greseala.

> cineva imi zicea: pun in fiecare luna in borcan bani de pensie, [[si avea de unde sa puna ca se descurca bine, tot era legal, nu zona de arme droguri trafic, bani erau cat nu-ti poti imagina]], e acolo pe perete accesibil oricand pe loc is acoperit, nu platesc nimic la stat, is mai castigat_pe la 50 de ani l-au depistat cu o boala terminala a refuzat tratament constient si s-a dus impacat in cateva luni, borcanul a ramas pe perete pentru familie, statu a ramas in aer. ABRACADABRA.

| OmBanal33 a răspuns:

Nu ma astept la pensie absolut deloc.
Am 22 de ani si increderea mea in statul roman este la pamant.
In primul rand nu stiu daca o sa ajung la varsta de pensionare
In al doilea rand am de gand sa ma pensionez eu pe la 55-60 de ani, cu un venit pasiv, poate o garsoniera sau 2 in chirie.
Nu am de gand sa ma las la voia statului, sau sa depind de el.

| Nemessys explică (pentru OmBanal33):

Foarte bine! Iti urez mult succes!