Stefan
| Stefan a întrebat:

Vreau sa cumpar teren.La ce trebuie sa fiu atent?

Răspuns Câştigător
| alexdop21 a răspuns:

In primul rand la vecini, in al doilea rand la facilitati : energie electrica, gaze, canalizare, internet (cu toate ca sunt putine zonele in care nu mai este internet ), sa ti se faca un mic istoric al terenului, daca este inundabil, daca a fost vreo groapa de gunoi stradala, vreun canal de irigatii vechi si astupat, apoi trebuie sa consulti piata de terenuri din zona sa vezi daca pretul terenului nu este umflat, sau daca este prea scazut trebuie ca proprietarul sa iti dea un motiv bine intemeiat, altfel vrea sa scape de teren si il da oricum! Vezi ce tip de drum are, de servitude, privat, asfaltat, betonat, pietruit sau nici macar!

10 răspunsuri:
| elena a răspuns:

Sa fie cat mai ieftin...la izvoare, alunecari de teren, posibilitati de canalizare in cazul cand vrei sa-ti faci o casa, vecini, paduri, deal, vale, ape curgatoare, posibile inundatii... teren fertil.

| angelocezar a răspuns:

10 ani de imobiliare-evaluari terenuri, trimite-mi un email sa-ti trimit niste formulare sa nu ai probleme, www.imocezar.ro

| angelocezar a răspuns:

Ce trebuie sa verificati atunci cand cumparati o parcela de teren

Terenuri
Inainte de a va hotara sa cumparati o parcela de teren este bine sa verificati:
daca parcela respectiva face parte dintr-un PUZ (plan de urbanizare zonal)
daca are utilitatile pe care le doriti ( exista cazuri in care stalpi de curent sunt la 5 metri, dar nu va puteti conecta, din cauza faptului ca reteaua a fost dimensionata pentru un anumit numar de consumatori, iar pentru zona in care sunteti conectat trebuie facuta o extindere de retea)
timpul in care este posibil ca utilitatile sa ajunga la Dvs., in cazul in care acestea nu exista (nu va luati dupa replici de genul: "acum se sapa santul pentru apa in 3 luni aveti apa" poate dura mult mai mult)
daca extrasul de carte funciara (CF) este curat adica la capitolul sarcini este trecut: FARA
daca parcela respectiva a fost scoasa din circuitul agricol (pe CF scrie la numarul topografic Cc inaintea numarului adica curti constructii, o casa se poate construi doar pe teren scos din circuitul agricol)
daca exista scos un Certificat de Urbanism (CU) verificati ce vi se permite sa construiti pe parcela (regim de inaltime, tip constructie, etc), daca nu exista va recomand sa o faceti
daca in apropierea parcelei nu se afla linii de inalta tensiune ( la mai putin de 100 m), exista reglementari care spun ca de o parte si de alta aliniilor de inalta tensiune nu se poate construi datorita influentei acestora
daca nu exista inca utilitati si acestea urmeaza sa vina spre parcela Dvs., acestea sunt incluse in pret sau va trebui sa achitati o anumita suma la primarie pentru fiecare dintre ele: apa, gaz, canal ( de multe ori sumele pot fi de ordinul 1000-2000 euro)
Dupa ce ati luat in considerare acestea si poate altele ( orientarea parcelei, suprafata, etc) inainte de a face contractul de vanzare cumparare propriu-zis va recomand sa:
faceti un precontract cu proprietarul prin care Dvs. sa ii achitati un avans (sa zicem 2% din valoarea terenului); acest contract de poate face de mana sau in cazul in care ati luat parcela prin intermediul unei agentii, prin aceasta. RECOMANDAREA MEA ESTE SA FACETI ACEST CONTRACT LA NOTAR.
pe langa clauzele clasice ale unui precontract ( voi pune pe blog si un model de precontract de vanzare), sa mai adaugati ca si obligatie a vanzatorului sa faca o ridicare topografica cu trasarea limitelor proprietatii si marcarea colturilor cu tarusi (in acest fel veti sti exact care sunt limitele proprietatii dvs. si nu veti avea surpriza ca veti construi pe parcela vecinului)
o alta clauza pe care va sfatuiesc sa o puneti este ca in cazul in care trebuie achitate utilitatile la primarie acestea sa fie facute de fostul proprietar (in momentul semnarii contractului definitiv sa fie achitate). Acesta poate fi si un punct de negociere al pretului

| planningmanager a răspuns:

Depinde daca e o achizitie pe "termen lung" (in acest caz poti astepta sa iasa din circuitul agricol) sau pe termen scurt (atunci vei fi atent la ceea ce ti-a recomandat colega noastra Luciana).
In rest, atentie la CF: nu vrei sa pierzi bani pe un teren ce ar avea probleme juridice, nu?
Atentie si la suprafata pe care o poti pierde in cazul in care trebuie sa asiguri "drum de servitute". Minim 3.5 m pierzi pe latime, asa ca evita terenurile inguste.
In rest, ti-au mai scris colegii: utilitati, posibile alunecari de teren, distanta fata de drumul principal, pret (but of course), distanta fata de prima localitate (daca este cazul). Fara notar sa nu lucrezi, nici daca iti cere numai 1000 RON pe el!
Succes!

luciana
| luciana a răspuns:

Ca sa cumperi un teren, trebuie sa nu fie in circuitul agricolc; sa aiba o cale de acces auto si pietonala; sa aiba destinatia conforma cu ceea ce dorim sa construim; sa aiba asigurate utilitatile pentru alimentarea cu en. electrica, gaze, apa, si canalizare; sa aiba forma si dimensiunea minime, pentru fiecare functiune in parte; sa verifici la la notariat daca nu a mai fost vandut inca o data si altuia... in concluzie, sa fi atent la ce scrie in buletinul celui ce ti-l vinde, la poza care seamana sau nu cu el, si sa nu faci chitante de mana, - niciodata. Atentie sa mai ai si la cel care iti face actele, si sa dai banii in acel notariat de fata cu notarita cand se fac actele si nu inainte si sa fii si tu cu cineva de incredere, care sa fie si el " cu ochii in patru ". Mult succes. Lucien.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Stefane, vezi sa aiba gazon pe el portile si arbitrii de tusa.si gazonul.gazonul sa fie natural ca e ieftin.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asta incerc si eu nu pot dar...

| kayan a răspuns:

La pret!

| spiritul a răspuns:

La bani, sa nu dispara

| bunicuta55 a răspuns:

Si...ai cumparat?