| tanasealexia a întrebat:

Buna,sunt noua pe acest forum.
Am terminat, de curand clasa a 12 a, profil filologie si in aceasta vara vreau sa intru, la facultatea de arte si design din Timisoara, sectia Istoria si teoria artei.
As dori, sa ma ajutati cu cateva detalii despre admitere.Pe site-ul lor, am vazut ca admiterea consta in 2 probe : Prima proba este de a arata un eseu,despre o tema din arta,in care prezinti, cu lux de amanunte,tema si ti se acorda un calificativ :admis/respins. Daca esti admis participi la a doua proba, unde trebuie sa sustii un interviu, despre tema de la proba unu.As dori sa-mi raspunda numai cei care au dat admitere la aceasta sectie si au intrat pe locuriile de buget.Cei care doar isi dau cu parerea,nu vor fi bagati in seama.(Imi cer scuze, daca sunt atat de stricta, dar este vorba de viitorul meu laughing)))))) )
Intrebariile mele sunt :
1.) La prima proba, cat de mare trebuie sa fie eseul?
2.)Eseul trebuie facut despre o singura tema sau mai multe?
3.)Se puncteaza, la eseu, la prima proba, originalitatea si creativitatea candidatului?
4.)La proba a doua,cu interviul,ce vor sa vada la mine, profesorii evaluatori?(dictia,abilitatea de a jongla sau de a crea propozitii inteligente, modul de exprimare, cantitatea vorbelor, calitatea vorbelor sau ce vor sa vada, in mare, la mine?
5.)Cate intrebari se adreseaza, de regula, la acest interviu? Sau doar eu trebuie sa vorbesc.
Va multumesc mult si astept raspunsul!

4 răspunsuri:
| Bondarel99 a răspuns:

Nu stiu cum se face admiterea dar nu pot sa ma abtin sa nu te intreb: de ce ai vrea sa pierzi 3 ani cu o facultate care nu iti aduce niciun viitor?
Ai zis mai sus ceva de viitorul tau. Care viitor? Cine crezi ca va fi interesat vreodata sa angajeze un absolvent de la aceasta facultate? Daca te pasioneaza domeniul poti sa il studiezi in timpul liber.

| tanasealexia explică (pentru Bondarel99):

Am zis, ca voi ignora comentariile offtopic, dar voi face o exceptie,
1.)As dori sa devin profesoara universitara.
2.)Iubesc sa predau altora istoria artei.
3.)Am ales asta pentru ca mi-a placut,nu pentru bani. Apropo sunt fata,am prieten,deci spunem banii ar fi o problema?(nu ca as fi materialista,dar am vrut sa-ti demonstrez ca esti ca toti ceilalti,peste tot aud,"invata ce-ti aduce banul".
Hai sa-ti spun,fara suparare, o schema economica, uite sa zicem ca ma fac farmacista, nu-mi place chimia, nu ma regasesc(chiar nu suport farmaciile), nu-mi place matematica asadar=0 profit adus la munca=concediere=angajari incontinuu=concedieri repetate, fiindca nu ma descurc.Asa ca profesor fac ce-mi place, predau istoria artei, iar viitorii mei elevi, poate chiar prind in strainatate un post de expert in arta, sau custode de muzeu.

| Bondarel99 a răspuns (pentru tanasealexia):

Eu am trecut printr-o facultate (nu ceva care sa ma pasioneze, dar nici care sa imi displaca, dar macar siguranta zilei de maine o am) si am vazut cat de greu se ajunge profesor universitar. Dar daca ai putere sa te inhami la asa ceva, nu pot decat sa te felicit.

Am vazut multe cunostinte care se plang ca in tara asta nu poti sa traiesti, ele nefacand absolut nimic care sa le asigure un viitor, de asta nu as recomanda nimanui sa faca o facultate de pe lista facultatilor inutile. De ce? Pentru ca traim in Romania, in Romania nu prea iti poti permite sa faci ce te pasioneaza (doar ca hobby).
Si nu zic ca nu ar fi oportunitati de munca, sa zicem ca ar fi vreo cateva pe care le poti numara pe degetele de la o mana (si nu in Romania probabil), un pic mai multe decat ceea ce iti ofera o alta facultate aflata pe lista facultatilor inutile (sa zicem filosofia). Desigur ca aici vorbesc in cazul in care vrei un loc de munca fix in domeniu. Ca mai sunt unii angajatori care cer doar studii superioare, nu conteaza de care, in diferite domenii.
Stiu ca am fost dura, dar ti-am dat un sfat asa cum am stiut eu mai bine. Viata e grea, e al naibii de grea, trebuie sa iti scoti toate armele si la varsta asta poti face ceva sa iti aranjezi macar putin viitorul, asa ca profita. Fa niste activitati pe langa facultate, orice, implica-te ca voluntar, mergi la internship-uri, participa la Erasmus (daca exista la voi), asta te ajuta mult sa capeti experienta si se adauga la cv, chiar daca astea nu sunt pe domeniul facultatii tale. Eu regret ca doar m-am dus la facultate si atat, nu m-am implicat in nimic.

| Silazion a răspuns:

Te stresezi degeaba. Eu am dat la arhitectura in Cluj in 2006 si am intrat a-l 13-lea din vre 7-800 candidati, am mai fost si la olimpiada nationala de arhitectura in acelasi an si am iesit a-l 4-lea pe tara. Aveam colegi care luau meditatii cu 2 ani inainte de admitere si se stresau de numa numa.

Sfatul meu e sa dai tot ce ai mai bun si sa nu te stresezi. Admitere la facultate ar trebui sa fie o joaca, dupa admitere incepe greul.

Nu am habar cum e la admitere la tine si nici pe site-uri nu gasesti raspunsuri care sa iti convina.

1. Raspunsul meu ii ca nici prea mare nici prea mic, cineva trebuie sa si citeasca, poate nu are rabdarea necesara

2. O tema. Ti-ai raspums singura

3. Trebuie sa fie original. Sa ai cateva puncte clare pe care le dezvolti. Fara abureli si text din burta

4. Eu m-as uita la carisma, ce raspunzi la prima intrebare, in ce pozitie stai cu mainiile si picioarele, daca vorbesti incet, tare sau normal, daca esti vesela, stresata, trista ( adica o privire de ansamblu ), si dupa as asculta 1 minut ce raspunzi. La cat de fixata esti intrii sigur la buget

5. In primele 30 de secunde ei isi fac o parere despre tine. Daca esti antipatica iti pune o intrebare, daca le place sa discute cu tine si vad ca ai habar poti sa vorbesti aproape de la egal cu ei.

Uneori elevii sunt mai deschisi la minte decat profesorii care is standardizati. Un tanar are imaginatie, creativitate, pe cand un profesor a predat acelasi lucru, in aceeasi perioada, la fiecare an de studentie.

In caz ca doamne fereste ajungi profesor universitar, incearca sa nu umplii creierele copiilor cu informatii nefolositoare. Axeaza-te pe multa practica.

In scoala nu te invata cum sa iti gestionezi banii, sa faci economii, sa investesti... nu te invata despre familie, nu te invata sa mananci sanatos sau sa ai grija de mediu etc. Dar te invata chimie, biologie, fizica, si altele. Ok, inveti, dar ti suficient lucrurile de baza. Is convins ca profesor universitar de istoria artei te vor ajuta matricele la greu cand descrii o fresca gotica. Trebuie simplificat sistemul de invatare. Inveti ca robotul pentru note mari si dupa uiti ce ai invatat