| Danescu_Daniel_1999 a întrebat:

Am o mașină care este pe firma Technocolor. Am contract de vânzare - cumpărare. Care este procedura pentru a o trece pe numele meu? Sa ii schimb numărul de înmatriculare și restul.

Răspuns Câştigător
| george0001 a răspuns:

1.Primul pas il faci la Registrul Auto Roman (RAR)
2. Mergi la directia locala de taxe si impozite
Dupa ce ai cumparat masina este obligatoriu sa o declari in vederea impozitarii in termen de 30 de zile. Altfel, vei fi sanctionat cu o amenda.
Ia cu tine si fisa de inmatriculare auto pe care ai primit-o cand ai cumparat masina. Va trebui sa primesti o viza.
3. Cumpara o asigurare RCA in vederea inmatricularii
Cand vei depune dosarul pentru inmatricularea masinii, trebuie sa ai deja intocmita o polita de asigurare auto valabila. Aceasta va fi intocmita in vederea inmatricularii dupa numarul de sasiu (inca nu stii ce nr. de inmatriculare va avea masina).

Polita RCA veche a masinii va fi incetata, iar vanzatorul isi poate recupera banii ramasi daca ii trimiti documentele. Asigurarea RCA trebuie intocmita pentru o perioada de minim o luna.

Calculeaza cat te-ar costa asigurarea RCA?

5. Plateste taxa pentru certificatul de inmatriculare auto
Dupa ce ai facut asigurarea RCA, nu uita sa platesti taxa pentru certificatul de inamtriculare. Poti face plata prin internet banking, virament sau mandat postal catre contul deschis de catre Institutia Prefectului. De asemenea, poti alege sa platesti in numerar la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului sau la DRPCIV.

Cost estimat: 37 Lei

6. Mergi la Serviciul de Inmatriculari Auto cu dosarul de acte pentru inmatriculare
Aici va mai trebui sa platesti inca o taxa pentru numerele de inmatriculare. Daca vrei un anumit numar, cum ar fi: B01VCF, atunci trebuie sa platesti 85 lei. Altfel, te costa 40 lei.

In final, lista actelor necesare pentru inmatriculare ar trebui sa contina urmatoarele:

Cererea de inmatriculare
Fisa de inmatriculare auto vizata
Cartea de identitate a masinii (in original si copie)
Actul tau de identitate (in original si copie)
Dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice (ITP). Reiese din talon.
Copie dupa asigurarea RCA
Chitanta pentru plata certificatului de inmatriculare
Asigurarea RCA
Contractul de vanzare - cumparere daca ati cumparat de la o persoana fizica sau factura daca ati cumparat de la o persoana juridica
Talonul masinii
Placutele de inmatriculare, daca vanzatorul a fost din alt judet sau daca tu vrei alte numere
Dovada platii noilor placute de inmatriculare (daca este cazul)
Procura speciala autentificata de notar, in cazul in care documentele sunt depuse de catre o alta persoana
Sfat: Fa copii dupa toate documentele si pastreaza-le intr-un dosar.

| suntserios a răspuns (pentru george0001):

De ce s ar duce la RAR daca masina e deja inmatriculata in Romania? Sau ai dat si tu copi paste la intamplare

4 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Contractul de vanzare cumparare intre o persoana juridica si o persoana fizica nu este relevant. Documentul de schimbare a proprietatii in acest caz este factura fiscala.
Ai nevoie asadar de factura de la firma Technocolor catre tine, de radierea lor de la finante (fiscalul, cum se mai spune), de talon in original cu stampila pe spate si de CIV in original.
Cu aceste documente si cu cartea de identitate iti recomand sa mergi la o firma de intermedieri, care sa se ocupe mai departe de inmatriculare.
Daca vrei tu neaparat sa faci restul, urmatorul pas este luarea in evidenta la impozit (la directia venituri a primariei de care apartii) si apoi depunerea dosarului la DRPCIV. In functie de regimul TVA aplicabil, s-ar putea sa trebuiasca sa treci si pe la ANAF.

| Lioana a răspuns:

Transcrierea unui autovehicul se solicita de catre noul proprietar (cumparatorul) la ghiseele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule.
In total, costul transcrierii poate ajunge si la aproape 250 de lei, daca cumparatorul doreste sa schimbe numerele de inmatriculare cu unele noi. Totusi, daca numerele vechi se pastreaza, singura taxa care trebuie achitata este cea pentru un nou certificat de inmatriculare, in valoare de 37 de lei.

Actele necesare pentru a realiza transferul dreptului de proprietate de la vanzator la cumparator:

1. Cererea solicitantului;
2. Fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent; Fişă înmatriculare
sau certificatul de atestare fiscala eliberat de organul fiscal teritorial competent al vanzatorului.
In cazul in care transferul dreptului de proprietate a mijloacelor de transport se realizeaza prin utilizarea contractului de instrainare - dobandire, Model 2016 ITL-054, nu se solicita certificatul de atestare fiscala
3. Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
4. Documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi copie;
5. Actul de identitate al solicitantului, în original şi copie;
6. Copia asigurării de răspundere civilă (RCA) în termen de valabilitate;
7. Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare de 37 lei (se poate achita la Trezorerie si la Oficiile Postale);
8. Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei, pentru număr la rând, respectiv 85 lei pentru număr preferenţial (se achită la ghişeu cu ocazia depunerii documentelor).
9.În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora;
10.Procură specială autentificată, după caz.
11. Documentele şi plăcile de înmatriculare anterioare în original. Certificatul de inmatriculare va fi completat pe verso conform rubricilor respective si va fi stampilat in cazul persoanelor juridice.
12.Verificarea tehnică.
13.Viza organului fiscal teritorial sau atestatul fiscal (pentru vânzător)
14.Anexa 677
15.Atestat fiscal lângă fiecare contract de vânzare-cumpărare succesiv.

Răspuns utilizator avertizat