| ANONIMANON a întrebat:

Am o intrebare pentru apicultori. La culesul mieri se iau toate ramele din stup si se dau altele noi sau cum se procedeaza?

Răspuns Câştigător
| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Apicultura este o activitate f complexa dpdv a mai multor criterii. Pe scurt - Trebuie sa stii ca extractia mierii nu se face din stup. Pe timpul culesului peste stup se adauga inca un corp de stup numit -magazie / cat / etaj, cum vrei. Albina culegatoare va depune mierea care ma intereseaza pe mine sa o extrag ca recolta in acest etaj si nu in stup. Cand se face vremea de extractie ( am rame pline si capacite cu miere ) atunci ma duc si iau aceste rame inlocuindu-le cu altele goale ( nu trebuie sa fie noi ), de regula cele de la catul precedent din care am extras mierea. Daca nu mai exista cules pot lua catul cu totul de pe stup si il duc in cabana de extractie, in cazul in care e ultimul cules si ma pregatesc de sezonul de iarna. Cine are nr mare de stupi si dispune de tehnologie avansata inlocuieste catul cu totul ( cu rame ) si extrage mierea direct din cat pe niste centrifugi uriase fara sa mai fie necesar sa scoata rama cu rama din cat pentru centrifuga pentru rame ( cam cea mai des folosita ). Una e pentru mine care am cca 100 de stupi si alta pentru ala de la Pistoia ( Italia ) care are 3000 de stupi. Ratiunile principale pentru care mierea nu se extrage din stup - In stup matca depune oua, acolo sunt larve ( viitoare albine si trantori ), nu avem nevoie de asa ceva in miere nu? Ramele de stup contin pastura ( polen ), miere de diferite feluri, in stup se aplica anumite terapii preventive pentru bolile albinelor si mai sunt substante care nu au ce cauta in miere. Miera pentru consum, din cat, este de cea mai buna calitate si de sortiment clar in functie de perioada de cules si ceea ce ofera meliferul ( flora ) din zona. Altceva?

| ANONIMANON explică (pentru Popescu_Eugen_1964):

Deci mierea din cuib nu se extrage niciodata. Se lasa pentru albine.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru ANONIMANON):

Nu, in cuib le lasi miere pentru iernat. Extragi numai daca vrei sa innoiesti ramele iar cele vechi merg la topit. Este o miere f buna si acolo dar de preferat nu se vinde la clienti. o poti consuma in casa, o poti da hrana la albine, o poti pune in materialul pentru facut rachiu. Faci orice dar eu de cand ma stiu din bunici si toti care avem stupi in fam. nu prea vindem acea miere desi este perfect buna, insa daca te intreaba cineva ce fel de miere e nu stii sa raspunzi, contine de toate. Pot spune ca e mai buna decat altele daca vrei, mierea de salcam care e cea mai cautata pentru gust nu e cea mai completa miere dpdv alimentar ca continut. La fel pastura are multe indicatii terapeutice si este un aliment f bun, sunt dispozitive de extras ca s-o poti valorifica. Munca la stupina insa este destula si nu reusesti sa folosesti chiar tot ce ofera albinele.

8 răspunsuri:
| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Sunt materiale video cu orice te intereseaza. Asta de ex nu pune alte rame in loc pentru ca nu are rame goale. Dupa ce extrage la centrifuga mierea din cele pe care le-a scos vine si le pune inapoi in cat goale.
https://www.youtube.com/watch?v=30ESEVQ4JM0

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Daca vrei sa afli de o practica mai rara si mai exotica -larvele din fagurii de cuib se mananca. Sunt un aliment extraordinar, putina lume cunoaste. La mine in familie insa singurul care manca asa ceva e un unchi f cunoscut intre apicultori, a fost declarat in presa cel mai batran apicultor cand avea vo 90 de ani, a trait 96. Larvele fierte pentru consum se numesc jantitza ( in moldova ), e f sanatoasa
si are reputatia de viagra la fel cum se stie si despre polen.

| CuriousStuff a răspuns:

Nu cred ca sunt apicultori pe aici iti spun ce stiu eu. Nu e cules, in primul rand... Mierea se recolteaza.
Niciodata nu se scot toate ramele cu miere din stup. In functie de marimea stupului se lasa 1-2-3... pentru ca sa aiba si albinele cu ce sa se hraneasca. Asta chiar daca exista si un sistem de hranire facut de apicultor. Daca le iei pe toate, albinele o sa zboare din acel stup. Si da, dupa recoltare se pun rame noi.

| Laura78 a răspuns:

Intotdeauna se lasa 1, 2 sau 3 rame in stup ca sa aiba si albinele cu ce sa se hraneasca, daca nu, albinele vor pleca din acel stup. Dupa recoltare se pun rame noi.

| Ajmacagica a răspuns:

Omule iti zic eu! Tata e apicultor! Se iau ramele se descapacesc de cerara(acele hexagonuri sunt capacite de albine cand sunt pline). Apoi su pun in centrifuga in cazul in care au miere! Sa nu le arunci! Doamne fereste albina aia a muncit sa creasca rama! O pui la loc! Funda?