| StrongHeart a întrebat:

Cum devii meșter in construcții?
Cei care pretind sa sunt meșteri și știu sa faca de toate, au facut scoli de pregatire in domeniu sau au "școala vietii"? Cum ajung sa se intituleze meșteri? Ce face un meșter bun?
Mai are Romania meșteri adevarati? Ca mie din exterior(adica nu ma pricep la domeniu) mi se pare ca multe lucrari sunt facute superficial la noi.

8 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Pentru a deveni "mester" (maistru) intr-un domeniu, trebuie sa ai scolarizare de specialitate de baza (chiar si la locul de munca), urmat de o paleta mare de experienta in multe feluri de lucrari in domeniu.

Inainte de anii "90, cei care au terminat o scoala profesionala au primit categorii de incadrare. (0-1-2)
Categoriile suplimentare s-au primit doar cu examen (de categorie) si dupa vechime de activitate.
Pentru titlul de maistru trebuia urmat o scoala de maistrii, dar doar dupa peste categoria 6 si vechime de munca de peste 10 ani.

Este ca la scoala: nu poti da bac-ul, daca ai terminat doar clasele primare si cunosti (?) doar alfabetul si tabla inmultirii.

| relian a răspuns:

Mesterul este persoana care are abilitati, nu trebuie neaparat sa aiba scoala.
Deci are talent la ceva anume, asa s-a nascut cu usurinta dea pricepe un lucru anume si de al si face.

O persoana care nu are inclinatie spre sa zicem electrician, poate sa faca 100 de scoli, poate sa lucreze zilnic cu cineva, tot nu va fi bun niciodata, nici dupa 50 de ani nu va fi mester laughing tot buleala va face,asta pentru ca atat stie,atat poate pricepe,deci atat va face.

Intreaba-te pe tine,daca ai merge la scoala sa invezi sa canti la u instrument si nu iti place,sau esti total strain,ai talent aproape de zero,niciodata nu vei reusi sa canti la acel instrument ca un tigan de exemplu care se naste cu acel talent,ala nici nu merge la scoala.
Acu ca majoritatea fac lucruri superficiale,este pentru ca oamenii nu mai merg la scoala sa invete o meserie,iar cei care au inclinatie catre ceva is putini,sau nu ajung sa se ocupe cu acel domeniu din diverse motive.
Deci nu trebuie sa ai scoala,asa cum zice bula laughing el bate din gura doara.
In ziua de azi nu mai e ca pe vremuri cand conta scoala,ma refer in RO,in alte tari a fost mereu pe ce stii,de aia aia au fost tot timpul mai in fata romanilor.
De exemplu in SUA nu trebuie sa ai scoala nici daca vrei sa devii presedintele tarii laughing, ma refer nu este o cerinta asta.
Un om poate sa fie bun, mester cum zici fara sa aiba macar o clasa.A invatat omu practic, i-a explicat cineva, el are talent pe lucru ala deja e mester, da clasa si celui de la care a invatat.

| Frank51 a răspuns:

Nu este treabă ușoară deloc, îți trebuie ani de lucrat ca să poți fi pregătit bine. Plus de asta este muncă grea, cu care trebuie să fii obișnuit, nu poate orice om să reziste.

| aditimus a răspuns:

Ca in orice domeniu sunt oameni si oameni, gandeste-te la un domeniu de activitate de exemplu bucatar, dupa ce finalizezi un curs nu esti decat ajutor de bucatar, diferenta dintre un bucatar si un chef este neaparat experienta si creativitatea ceea ce se aplica la orice domeniu.
Romania are si mesteri buni dar care multora li se pare scump si aleg de obicei pe cel mai ieftin iar dupa spun "proasta alegere"
Exista de exemplu si firme ce fac mesteri din tine in 2 luni cu diploma insa nu ai sa il ajungi pe cel ce face o profesionala si are mult mai multa experienta.

| StrongHeart explică:

Multumesc pentru raspunsuri.

| FreddieM a răspuns:

Meșterul fără scoala, e bazat pe experiente, a învățat din propriile greșeli, dar tot nu bate maistrul care a învățat meserie ca la carte. Primul a inventat o anumita metoda și o considera bună, dar nu neapărat corecta, ci pentru ca nu l-a instruit unul mai deștept ca el, ci unul identic lui, doar ca mai bătrân, al doilea a invatat-o pe aia corecta după manual care e implicit și buna.
Cheers

| Mirel4412 a răspuns:

Un om "meserias" nu se intituleaza singur asa, oamenii o fac. Pot sa invete meseria de la alti oameni si pe langa sa aiba si o profesionala. Oricum castiga mult mai bine decat minimul pe economie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Invata de la altul sau cum se spune in popor "fura meserie", mai face si o scoala pe langa, mai obtine o calificare.

Ce face un mester bun? Recomandarea de catre oamenii la care a lucrat, parerea mea.