| lSarcastiquel a întrebat:

Facultatea de Psihologie sau cea de Drept? De ce? Din care se castiga mai mult si la care gasesc un post de munca mai repede?

12 răspunsuri:
| Dalmore a răspuns:

Ambele facultăți sunt grele, dar Dreptul mi se pare imposibil fără pasiune sau un interes adevărat pentru domeniu și ambiție cât casa.

| Yurisa a răspuns:

In Drept se scot bani multi daca esti destept, muncitor, ambitios si multi care sunt la Drept pleaca cu ideea asta: "hihi sunt la drept o sa am multi bani" ceea ce e total neadevarat. E nevoie de multa munca si mii si mii de pagini de invatat. Trust me.
Psihologia nu prea se cauta, dar locuri de munca se gasesc daca continui cu un masterat, cu un doctorat, conteaza sa aprofundezi materia cat se poate.
Ah, si daca pornesti de la ideea "din care se castiga mai mult si gasesti post de munca mai repede" raspunsul e: niciuna laughing)

| laSoledad a răspuns:

Din niciuna nu scoti bani rapid. Sunt profesii ce necesita multa teorie si experienta in domeniu. Orienteaza-te spre economie pentru a te angaja mai repede. Eu m-am angajat inca din anul 2 pe profil finanicar intr-o firma si-mi merge bine la stadiul meu de studentie. Pentru ca ma si pasioneaza. Si contabilitatea si finantele implica o parte a dreptului pe care va trebui sa o inveti, si anume dreptul finanicar - legislatia fiscala. Vezi aici raspunsul meu mai detaliat despre economie, finante, contabilitate.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/17132532/

https://www.tpu.ro/go-to-answer/17129378/

| gratargratar a răspuns:

Psihologia este o profesie a viitorului, din care poti trai foarte bine fara relatii.
In cazul dreptului, ce cele mai multe ori se apeleaza la relatii si nepotisme.

In lumea de azi, cand oamenii devin tot mai labili psihic, psihologii devin tot mai cautati. Pe viitor, orele de consultatii se vor compensa de CAS. Momentan, o ora la psiholog costa 60-70 de lei pe putin. Un avocat mediu nu castiga atat.
Deci ti-as recomanda psihologie. Ambele sunt facultati unde toceala este necesara. Bafta.

| Yurisa a răspuns (pentru gratargratar):

"relatii si nepotisme" o laie. Ca sa dai la barou, INM, iti trebuie putin creier. Nu e totul pe relatii si nepotisme la Drept. Relatii si nepotisme se intalnesc la unele firme de avocatura, dar nu la toate.

| gratargratar a răspuns (pentru Yurisa):

Din cate stiu, testul de intrare la barou e relativ usor. Problema e clientela. Sa nu crezi ca dupa ce intrii, vin clientii la tine. Trebuie sa te angajezi, iar la firma in care te angajezi te lucreaza ani fara sa avansezi.
Cel mai usor este pentru copiii de avocat care preiau clientela, sau devin direct asociati in firma de avocatura. De asemenea, depinde daca cunosti judecatori, procurori samd. E multa pilaraie. Stiu pentru ca tatal meu este avocat.

| Yurisa a răspuns (pentru gratargratar):

Te ajuta, dar nu e totul pe pile.

| Neverminddd a răspuns (pentru gratargratar):

Examenul de admitere in barou este relativ usor? Te invit sa arunci un ochi peste el inainte sa imprastii informatii eronate. Era usor acum 10 ani cand se intra pe interviu, dificultatea a crescut enorm an de an, procentul de admitere este in jur de 15-20%. Cat despre pile, daca esti muncitor si pasionat, vei reusi. Daca nu, logic ca apelezi la pile, ca avocati de duzina avem destui.

| gratargratar a răspuns (pentru Neverminddd):

Mai, cati cunoscatori sunt pe site-ul asta laughing
Tata este avocat de peste 30 de ani. Eu eram in scoala generala si umblam prin baroul din orasul meu, unde il asteptam pe tata sa iasa de la procese.
Stiu ce inseamna avocatura, stiu cu ce se mananca si d-aia am si refuzat sa devin avocat.
Examenul de barou e relativ usor. Considerabil mai greu este examenul notarial. Stiu asta de la un prieten care le-a dat pe ambele, si a intrat la baroul din Bucuresti.
Desigur, depinde si cat de duce mintea… pentru unul care stie, este usor. Pentru cel ce nu stie, e greu.

Cat despre pile, este asa cum am spus. Sistemul judiciar romanesc este impanzit de relatii. Exceptiile confirma regula.
Treaba nu functioneaza ca in alte domenii, unde daca nu-ti convin conditiile iti iei catrafusele si pleci in strainatate. Esti limitat la spatiul mioritic. Asa ca poti sa fi foarte pasionat si sa ramai blocat in niste increngaturi create de pile si ura profesionala.

| christine99 a răspuns:

Tine de cat vei fi de bun, si in drept trebuie sa fii crema cremelor, altfel ramai doar cu hartia.

| clawws a răspuns:

Daca gandesti asa nu vei da rezultate, nici fericit nu vei fi, daca chiar vrei un raspuns ajutator vizavi de cele doua, du-te pe ce aimti mai mult, caci cel mai bine castigi in ceea ce esti bun.
Stiu mecanici care au casi mai mari ca avocatiwinking

| laSoledad a răspuns (pentru clawws):

Exact. Degeaba termina o facultate, daca la interviu sau la proba de lucru nu se ridica standardelor firmei, nu va fi angajat/a. Si piata avocaturii e oricum saturata, e greu cineva abia iesit de pe bancile facultatii sa si aiba un cerc de clienti care sa-i aduca venituri. Paiunea ca pasiunea, dar trebuie tinut cont si de piata, de competitie.