| WonderGirl7 a întrebat:

Hey! V-as mulțumi enorm dacă m-ati ajuta cu niște răspunsuri dacă știți, bineînțeles?
1) Daca nu am făcut liceul pe profil vocațional, eu făcând filologia, exista șanse sa devin pe viitor profesoara? Daca da, o sa imi fie mult mai greu decât o persoana care a făcut vocaționalul 4 ani?
2)Ce părere aveți despre faculatea de limbi străine engleza - franceza? Se poate si franceza-engleza? Care e diferența dintre cele 2 combinații?
3)Cum as putea deveni profesoara de engleza, fie franceza? Am cautat pe net despre faculatea de litere si scrie ca se împarte in 4 departamente si sunt cam confuza.
Va rog, explicați-mi.
Va mulțumesc!
By the way, engleza o stăpânesc bine, iar cu franceza as zice ca sunt undeva la un nivel mijlociu.

4 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Engleza - franceza? se poate si franceza-engleza?

ca (eventual) profesor, e tot una!

| thebestsinger a răspuns:

Profilul filologie este cel mai recomandat celora care vor sa dea la litere. Pe filiera vocationala exista specializari precum arta plastica, pictura, canto, teologie. Intr-adevar exista si engleza-franceza si franceza-engleza. Prima specializare este cea pe care o vei studia mai mult si o vei aprofunda in adevaratul sens al cuvantului, dar asta nu inseamna ca cea de a2a specializare nu va conta. Dupa ce termini facultatea care dureaza 3 ani, poti deveni profesor de engleza, franceza (poti perda oricare limba dintre cele studiate, de ex cine face romana si inca o limba poate preda chiar si latina doar pentru ca a studiat o limba de origine latina. Poate chiar si cu franceza poti preda latina, dar nu sunt sigura)
Asadar daca vrei sa devii profesoara, dupa ce termini facultatea de 3 ani vei da examenul de titularizare pe o anumita disciplina (franceza/engleza) in urma caruia vei fi repartizat ca profesor la o scoala gimaziala din judetul tau, dar daca iei nota mare s-ar putea sa prinzi loc chiar si in oras undeva. Franceza dispare incet incet din sistemul de invatamant romanesc, germana luandu-i locul, deci iti recomand sa te axezi pe engleza. Dupa cum am zis...momentan poti preda la ciclurile primar si gimnazial. Daca faci si un master, poti lucra si in liceu, insa stiu profesori care nu au master si sunt la liceu. In meseria de profesor exista mai multe grade. 3 sau 4 nu sunt sigura. Dupa care dai definitivatul, examenul care iti permite sa ai un post permanent in cazut in care ti se iveste oportunitatea si te poti titulariza. Insa mederia de profesor e si riscanta. Sunt multi care merg si 80km zilnic si chiar daca statul le deconteaza drumul, e pacat de orele pierdute pentru ca nu e asa de usor sa prinzi un post pe un singur an la oras, dar sa te si titularizezi. Am avut o profesoara de mate care a avut 10 curat la titularizare si inca nu e titulara, desi si a putut folosi media timp de 4 ani. In anul in care dai titularizarea ai dretul sa intri in 2 sesiuni de repartizare, iar in urmatorii 3, daca nu dai titularizarea iar pentru ca ai avut o nota buna care inca e valabila, ai dreptul doar la o sesiune de repartizare. Deci meseria de profesor e riscanta din acest punct de vedere. Sunt multi care au ales sa nu mai lucreze la zeci de km departare si sa si schimbe profesia, insa la inceput sunt sigura ca va parea interesant si iti doresc din tot sufletul sa ai cat mai mult noroc.

| WonderGirl7 explică (pentru thebestsinger):

Doamne imi doresc extrem de mult, dar mi frica de fix ce ai zis tu acolo. Ma pasionează mult limbile străine, nu m as vedea deloc lucrând ca translator, plus ca e un job trecut, dar îmi plac copii și colectivul.
Iti multumesc din suflet! sunt clasa a 10-a, dar deja sunt extrem de panicata si vara asta am zis ca studiez cel puțin 2 ore in fiecare zi, si engleza si franceza sa le aprofundez.
Iti multumesc mult si chiar imi. doresc sa fie bine. Am anxietate si sunt speriata, nu vreau sa ajung un nimic.

| whydsh87sd a răspuns (pentru WonderGirl7):

Daca vei munci...vei ajunge departe. Succes!❤