| AnonimDedicat a întrebat:

Salut TPU, as vrea daca imi puteti da niste raspunsuri concrete, daca se poate chiar de la oameni experimentati in acest domeniu, deci eu am inteles ca limbajele de programare se invata cu foarte, foarte putina matematica, gen chestiile astea de baza, inmultirile, adunarile etc intelegeti voi, din cate am inteles ca sa devii programator, sa scrii cod, sa fii software engineer trebuie sa faci facultate asa-i? Si la facultate am inteles ca se face foarte multa matematica, gen la facultatea de programare, nu stiu exact ce facultate e si in ce consta dar stiu ca iti trebuie facultate? Eu doresc sa termin liceul si sa imi iau bacalaureatul, anul urmator terminand clasa a 12 a, mi-e mi-ar placea sa lucrez in acest domeniu, programator daca asa ii zice, gen sa ma ocup cu scrierea de cod, ca de exemplu python, C++, java script, ati prins voi ideea, eu sunt la profil uman, si pe matematica stau prost, dar lucrurile de baza le stiu, deci trebuie facultate ca sa lucrezi in aceste domenii? Sau se fac ceva cursuri, sau de exemplu daca vreau sa lucrez in alte tari ca software engineer, developer etc, gen joburile astea legate strict de scriere de cod, de programat site-uri, aplicatii etc, eu sunt foarte derutat, unii zic ca nu iti trebuie deloc matematica, altii zic ca da ba fara matematica nu faci nimic, n ai nici o sansa daca esti paleta la matematica sa dai la facultate. Deci ma puteti ajuta cu cateva sfaturi? Si scuze ca m-am lungit atat de mult cu textul.

5 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Îți răspund clar și la obiect cu următoarele idei

-nu ai nevoie de facultate neapărat dar trebuie sa fii capabil să înveți bine și corect pe cont propriu

-matematica nu e utila in mod direct in multe ramuri ale programării dar rolul ei e să îți antreneze mintea pentru a putea face programare.

| johnnny123 a răspuns:

În primul rând, dacă nu ai treabă nici cu matematica și nici nu ai scris vreo linie de cod în viața ta, ce te face să crezi că vrei să devii programator (în afară de faptul că ai auzit că programatorii au salarii mari)?

Ca să fii programator trebuie să înțelegi cum funcționează și cum se concept algoritmii. Adică trebuie să ai mintea antrenată într-un anumit fel și obișnuită să abordeze corect problemele. Iar înțelegerea matematicii ajută foarte mult acest mod de formare a minții.

Deci asta este contribuția principală a matematicii pentru cariera de programator: nu faptul că știi să rezolvi integrale, ci faptul că ți-ai "cablat" mintea într-un anumit fel.

Chiar dacă foarte mulți programatori nu mai știu o mare parte din matematica învățată, faptul că au învățat-o la vremea ei le-a ușurat foarte mult drumul.

Teoretic poți să înveți programare și fără să studiezi foarte multă matematică, și poți să lucrezi ca programator și fără să ai o facultate. Practic însă, dacă nu ai mintea antrenată să funcționeze în modul ăla, va fi mult mai dificil.

| Dismally a răspuns:

Poti invata si fara matematica, matematica te poate ajuta dar nu e obligatorie. Pentru angajare conteaza cat de bun esti nu ce diploma ai.

| RxTx a răspuns:

Eu programez fabric sofruri aplicării pentru telefon fac site-uri
Am facut împreună cu fratele meu site-ul unei bănci
Am lucrat in elvetia si la un site al unei firme foarte celebre de.bijuterii
Am ceva experiență

Nu iti trebuie picătură de matematica.
Sunt niste mincinosi profesorii de lucrui inutile si abstracte cum ar fi matematica abstracta cand spun ca o sa iti foloseasca in viata

Ei vor sa bage matematica abstractă in tine doar ca sa te nenoceadca sa te faca sa te simți umil incapabil
Este modul prin care statele isi umilesc tortureaza periodic si in mod continu
Isi terorizează cetățenii
Pentru ca sa se simtă ca nu ar fi buni de nimic
Ca nu ar fi capabili intelectual

| Allemando a răspuns:

Știu pe cineva care a terminat Literele, cu licență, doctorat, masterat în domeniu, și după un curs de 6 luni s-a angajat ca programator. Deși deocamdată lucrează cu chestii de bază și încă învață, atât în cadrul firmei, cât și după niște cursuri, nu i-a trebuit facultate în domeniu.