| mire_1462 a întrebat:

Am si eu o mare nelamurire, cumpar acum un teren pentru a`mi construi o casa sh am auzit ca planul casei trebuie aprobat de primarie probabil insa ceea ce eu nu stiu este cat costa aprobarea planului(schita/proiect, s`au cum ii mai spune), stiu ca arhitectul cere un anumit pret pentru a face schita insa nu stiu cati bani trebuie sa dau la primarie ca sa aprobe schita facuta de inginer. cei care stiu va rog raspundeti`mi, funda pentru cel mai bun sh explicit raspuns.

Răspuns Câştigător
| Danyelusha a răspuns:

Da, este adevarat, planul trebuie aprobat de primarie, este o comisiecare se numeste IGS pe langa primaria municipiului. Se alege intai priectul casei de la o firma de proiectari, iar in costul proictului se includ toate aprobariile, inclusiv apa, gaz, canal. Da toate acesteea se ocupa proiectantul sau firma de la care cumparati proiectul. Costa in jur de 1.500 de euro, depinde de proiect. In cazul in care vreti sa construiti in regie proprie (ca presoana fizica) atunci trebuie sa umblati chiar dvs. pentru arobari.
Sper ca ti-am fost de ajutorwinking

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Taxele pentru constructia unei case sunt prevazute de Codul fiscal, art.267, citez:
"ART. 267.(1) Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, în mediul urban, este egalã cu suma stabilitã de consiliul local, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau consiliul judeţean, dupã caz, în limitele prevãzute în tabelul urmãtor:
┌────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ Art. 267 alin. (1) │ │
│ Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism │ │
│ în mediul urban │ │
│ │ - lei - │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Suprafaţa pentru care se obţine certificatul de urbanism│ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ a) pânã la 150 mp inclusiv │ 4-5 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ b) între 151 şi 250 mp inclusiv │ 5-6 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ c) între 251 şi 500 mp inclusiv │ 6-8 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ d) între 501 şi 750 mp inclusiv │ 8-10 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ e) între 751 şi 1.000 mp inclusiv │ 10-12 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ f) peste 1.000 mp │ 12 + 0, 01 lei/mp │
│ │ pentru fiecare mp │
│ │ care depãşeşte │
│ │ 1.000 mp │
└────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘
(2) Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru o zonã ruralã este egalã cu 50% din taxa stabilitã conform alin. (1).
(3) Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii de construire pentru o clãdire care urmeazã a fi folositã ca locuinţã sau anexã la locuinţã este egalã cu 0, 5% din valoarea autorizatã a lucrãrilor de construcţii.
(8) Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru orice altã construcţie decât cele prevãzute în alt alineat al prezentului articol este egalã cu 1% din valoarea autorizatã a lucrãrilor de construcţie, inclusiv instalaţiile aferente.
(10) Taxa pentru prelungirea unui certificat de urbanism sau a unei autorizaţii de construire este egalã cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizaţiei iniţiale.
(11) Taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrãrile de racorduri şi branşamente la reţele publice de apã, canalizare, gaze, termice, energie electricã, telefonie şi televiziune prin cablu se stabileşte de consiliul local şi este de pânã la 11 lei pentru fiecare racord.
(12) Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism de cãtre comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului, de cãtre primari sau de structurile de specialitate din cadrul consiliului judeţean se stabileşte de consiliul local în sumã de pânã la 13 lei.
(13) Taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclaturã stradalã şi adresã se stabileşte de cãtre consiliile locale în sumã de pânã la 8 lei.
(14) Pentru taxele prevãzute în prezentul articol, stabilite pe baza valorii autorizate a lucrãrilor de construcţie, se aplicã urmãtoarele reguli:
a) taxa datoratã se stabileşte pe baza valorii lucrãrilor de construcţie declarate de persoana care solicitã avizul şi se plãteşte înainte de emiterea avizului;
b) în termen de 15 zile de la data finalizãrii lucrãrilor de construcţie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data la care expirã autorizaţia respectivã, persoana care a obţinut autorizaţia trebuie sã depunã o declaraţie privind valoarea lucrãrilor de construcţie la compartimentul de specialitate al autoritãţii administraţiei publice locale;
c) pânã în cea de-a 15-a zi inclusiv, de la data la care se depune situaţia finalã privind valoarea lucrãrilor de construcţii, compartimentul de specialitate al autoritãţii administraţiei publice locale are obligaţia de a stabili taxa datoratã pe baza valorii reale a lucrãrilor de construcţie;
d) pânã în cea de-a 15-a zi inclusiv, de la data la care compartimentul de specialitate al autoritãţii administraţiei publice locale a emis valoarea stabilitã pentru taxã, trebuie plãtitã orice sumã suplimentarã datoratã de cãtre persoana care a primit autorizaţia sau orice sumã care trebuie rambursatã de autoritatea administraţiei publice locale.
(15) În cazul unei autorizaţii de construire emise pentru o persoanã fizicã, valoarea realã a lucrãrilor de construcţie nu poate fi mai micã decât valoarea impozabilã a clãdirii stabilitã conform art. 251. " Numai bine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Variaza intre 2000-3000 si poate depasi si 300 in functie de cerinte (proiect, suprafata construita etc)
Costul autorizatiei de construire este format din mai multe elemente:
· Cost obtinere certificat de urbanism: de regula taxa de certificat de urbanism este in jur de 50 RON;
· Cost obtinere avize si acorduri mentionate in certificatul de urbanism: de regula intre 50RON-500RON/aviz;
· Cost proiect tehnic obtinere autorizatie de construire: in jur de 10-12 euro/mp; acesta include rezistenta, arhitectura si instalatii; include si documentatia pentru obtinerea avizelor si acordurilor;
· Cost realizare studiu geotehnic: 200 euro/ foraj;
· Cost autorizatie de construire: 1% din valoarea estimata de catre primarie a investitiei pentru persoane juridice si 0.5% pentru persoane fizice;
· Taxa de timbru platita catre ordinul arhitectilor din Romania : 0.05%;
· Taxa catre inspectoratul de stat pentru constructii: 0.7% din valoarea investitiei– se plateste esalonat pe toata perioada de executie a imobilului.

Uite pasii necesari obtinerii Autorizatia de constructie de la primarie:
1. Solicitati Certificatul de Urbanism (CU) de la primaria localitatii/ sectorului in care se afla terenul pe care vreti sa construiti. Certificatul de Urbanism este un act informativ, prin care Primaria va comunica conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a obtine autorizatia de construire: acte necesare, retrageri minime de la limitele de proprietate, avizele si acordurile ce trebuie obtinute etc.

Pentru a obtine Certificatul de Urbanism, trebuie sa aveti urmatoarele acte cf. legii: actul de proprietate, planurile cadastrale, cererea tip si dovada achitarii unei taxe. In mod normal si legal pentru a obtine acest document nu aveti nevoie de vreo documentatie speciala intocmita de proiectant, insa experientele noastre din ultima vreme demonstreaza ca din ce in ce mai multe Primarii solicita in plus, pe langa documentele necesare cf. legii, un memoriu tehnic de arhitectura, sau chiar planuri desenate. Pentru rezolvarea unor astfel de probleme, solutia cea mai rapida ar fi intocmirea de catre proiectant a documentatiilor solicitate suplimentar fata de actele prevazute in lege.

2. Comandati un studiu geotehnic pentru amplasamentul in care doriti sa construiti. Studiul geotehnic va analiza calitatea si caracteristicile terenului de fundare, oferind proiectantului informatiile necesare pentru calcularea si dimensionarea corecta a fundatiilor. In cazul constructiilor de importanta redusa din mediul rural (case maxim Parter + 1 Etaj), nu aveti obligativitatea legala de a avea un studiu geotehnic, dar, chiar si in acest caz, este recomandabil sa comandati studiul geotehnic, astfel incat proiectarea fundatiilor sa se bazeze pe acesta.

3. Realizarea proiectului de catre proiectantul pe care l-ati ales.

In prima faza, se va definitiva tema de proiectare. In urma exprimarii cerintelor dumneavoastra cu privire la functionalitatea, compartimentarea interioara si aspectul constructiei, echipa de proiectanti (arhitect+inginer de structura+ingineri de instalatii) va propune solutii pentru realizarea constructiei.

Dupa alegerea si aprobarea unei solutii definitive, se va elabora initial proiectul de autorizare pentru fiecare specialitate (arhitectura, structura de rezistenta si instalatii) care consta in planse desenate si documentatii scrise, asumate si semnate de catre proiectanti conform legislatiei in vigoare in Romania. Proiectul de autorizare, numit Documentatie tehnica pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii (D.T.A.C.) reprezinta o forma simplificata a proiectului tehnic (P.Th.); proiectul de autorizare contine documentatia scrisa si desenata necesara si suficienta pentru obtinerea autorizatiei de construire dar nu si pentru executia constructiei.

Dupa emiterea autorizatiei de construire, documentatia tehnica — D.T. se dezvolta in proiectul tehnic — P.Th. Proiectul tehnic si detaliile de executie (P.Th.+D.E.) reprezinta documentatia scrisa si desenata care se elaboreaza de catre cadre tehnice de specialitate (arhitect, inginer de rezistenta, ingineri de instalatii) si care contine toate informatiile necesare executiei unei constructii. Documentatiile tehnice vor fi in conformitate cu prevederile legale exprimate prin certificatul de urbanism, prin legile si normativele in vigoare si de caracteristicile specifice amplasamentului (caracteristici teren de fundare, incarcari cu zapada, vant, cutremure etc.).

4. Obtineti avizele si acordurile solicitate prin Certificatul de Urbanism. In mod uzual, prin CU, Primaria va solicita obtinerea avizului de Mediu si a avizelor si acordurilor furnizorilor de utilitati urbane prezente in zona (electricitate, alimentare cu apa si canalizare, gaze, salubritate etc.). Numarul si tipul avizelor si acordurilor solicitate va depinde de conditiile de amplasament si de natura constructiei.

4. Solicitati Autorizatia de construire, depunand la Primaria locala dosarul complet de autorizare (proiectul de autorizare, pe care l-ati primit de la echipa de proiectanti, avizele de la punctul 3 si actele de proprietate);

5. Dupa obtinerea autorizatiei, puteti incepe executia constructiei (respectand proiectul tehnic), fie cu o firma specializata, fie in regie proprie.
Obligatii legale in aceasta faza:
- anuntati Primaria si Inspectoratul de Stat in Constructii cu minim 5 zile inainte de inceperea lucrarilor;
- angajati un diriginte de santier autorizat, care sa reprezinte interesele dvs. in raport cu constructorul, sa urmareasca buna desfasurare a lucrarilor si respectarea proiectului;
- se intocmeste, prin grija dirigintelui de santier, Cartea tehnica a constructiei (cuprinde toate documentele privind constructia, emise in toate etapele realizarii ei – de la certificatul de urbanism pana la receptia finala a lucrarilor);
- se efectueaza receptia la terminarea lucrarilor in prezenta dvs., a dirigintelui de santier, a executantului, a proiectantului, si a reprezentantului Primariei.

Glosar:
Autorizatia de construire este actul prin care autoritatea publica locala (Biroul de Urbanism din cadrul Primariei) avizeaza proiectul propus (in confomitate cu cerintele prevazute in certificatul de urbanism) si certifica dreptul de incepere a lucrarii.

Dosarul prin care se solicita AC se intocmeste cf. Legii 50/1991 si va cuprinde:
1. cerere tip pentru emiterea AC;
2. certificatul de urbanism (in copie);
3. dovada titlului de proprietate asupra terenului (copie legalizata);
4. proiectul (documentatia tehnica) pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii – DTAC, inclusiv referatele de verificare, semnate si stampilate in original (2 exemplare);
5. avize si acorduri ce se obtin prin grija investitorului, daca sunt solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv acordul de Mediu;
6. dovada privind achitarea taxelor legale.

Termenul legal de eliberare a AC este de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete, insa, adeseori, acest termen nu este respectat de catre emitent. In acest caz se aplica legea aprobarii tacite, prin care lipsa unui raspuns pozitiv sau negativ in temenul legal echivaleaza cu aprobarea autorizatiei solicitate.

Certificatul de urbanism este un act public eliberat la cerere de catre Primaria localitatii/sectorului in raza careia se afla terenul, prin care se fac cunoscute solicitantului informatii despre regimul juridic (situarea in intravilan sau in afara acestuia), economic (destinatia – locuire, comert, etc.) si tehnic (conditiile in care se pot face lucrari de constructii) al imobilului pentru care a fost solicitat.
C.U. nu permite construirea, ci informeaza cu privire la principalele caracteristici ale constructiilor ce se pot executa pe un teren (retrageri de la limitele proprietatii, alinieri, inaltime maxima, procent de ocupare a terenului, etc.) si enumera actele ce se vor depune pentru obtinerea autorizatiei de construire, inclusiv avizele si acordurile necesare (utilitati urbane, protectia mediului, aparare civila etc.).

Pentru emiterea certificatului de urbanism, solicitantul trebuie sa depuna la biroul de urbanism din cadrul Primariei un dosar cuprinzand (cf. Normelor metodologice din 12 oct. 2009 de aplicare a Legii 50/1991):
-cerere tip;
-planuri topografice/ cadastrale vizate de Oficiul de Cadastru. Planurile pot fi obtinute din documentatia cadastrala a terenului (daca dispuneti de ea) sau de la Oficiul de Cadastru teritorial; (2 exemplare)
-chitanta care atesta plata taxei de eliberare a CU; (copie)

In unele cazuri autoritatile pretind contrar prevederilor legale documente suplimentare cum ar fi: actul de proprietate, memoriu in care sa se specifice scopul solicitarii, plan de situatie cu constructia propusa, etc.
Cf. legii, CU se elibereaza solicitantului in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii cererii.

Expertiza tehnica a constructiei este procesul prin care o constructie existenta este analizata de catre un expert atestat MLPTL. Aceasta este ceruta prin certificatul de urbanism în cazul în care solicitati modificari la o cladire existenta sau atunci cand construcþia propusa se va lipi de o construcþie existenta (ex. alipire la calcan).

Planuri de urbanism (PUD, PUZ) sunt documentatii de urbanism, care se realizeaza de catre specialisti atestati si se aproba de Consiliul local, prin care se modifica sau se completeaza regulile de urbanism existente (parametrii in care se poate construi) pentru un teren (PUD) sau o zona mai mare (PUZ). Certificatul de urbanism poate cere intocmirea unui PUD sau PUZ atunci cand se solicita o derogare de la normele urbanistice sau acestea nu ofera suficiente informatii.

Proiect tehnic si detaliile de executie (P.Th.+D.E.) este documentatia scrisa si desenata care se elaboreaza la solicitarea investitorului, pe baza de contract, de catre cadre tehnice de specialitate (arhitect, inginer de rezistenta, inginer de instalatii) si care contine toate informatiile necesare executiei unei constructii.

Proiectul de autorizare, numit Documentatie tehnica pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii (D.T.A.C.) se constituie din parti ale proiectului tehnic (P.Th.) necesare si suficiente pentru obtinerea autorizatiei de construire dar nu si pentru executia constructiei.
Va cuprinde:
1. Piese scrise: deviz general, memorii, la care se vor anexa studiul geotehnic, referate pentru verificarea proiectului, fise si documentatii tehnice pentru obtinerea avizelor;
2. Piese desenate – planuri generale si planse pe specialitati:
- arhitectura: planurile tuturor nivelurilor, acoperisului, fatade, sectiuni caracteristice;
- structura de rezistenta: fundatii si detalii de fundatii;
- instalatii: schemele coloanelor instalatiilor electrice, sanitare, termice.

Studiul geotehnic este o documentatie tehnica ce analizeaza stratificatia terenului, adancimea nivelului freatic, adancimea optima de fundare a constructiei, capacitatea portanta a solului, furnizand inginerului proiectant al structurii de rezistenta informatiile necesare pentru a dimensiona corect fundatia cladirii.

Verificarea proiectului se realizeaza de catre verificatori atestati MLPTL (acestia nu pot fi si autorii proiectului) pentru diferite specialitati (rezistenta, foc, siguranta in exploatare). In ceea ce priveste locuintele unifamiliale, doar referatul de verificare a rezistentei cladirii este necesar in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Exceptie fac cladirile de importanta redusa (maxim S+P+1E) din mediul rural, pentru care nu este obligatorie verificarea proiectului

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Pardon 2000-3000 lei si poate depasi 3000 lei!