| Ciprianccdlcjmrx a întrebat:

Buna, am o problema stau la o fundatie caritabila, din Cluj Napoca si problema este cu centrala, este o centrala cam veche de prin 2010 si casa are cam 8 camere si ideea e ca nu ajunge caldura la toti si eu care sunt fix sub ea gen, doar eu primesc caldura, ce am inteles de la proprietar este ca nu duce pompa si acum recent nici la mine nu mai livreaza caldura.

Centrala e data la maxim 80 de grade si 2. 5bari.

Apa calda am oprit-o pentru am crezut ca daca opresc apa calda si las doar caloriferele o sa am mai mult succes dar nimic.

9 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

O centrala din 2010 nu este asa veche, iar daca e pe gaz, nu prea se fabrica su 24 de kW, putere suficienta pentru 8 camere obișnuite.
Apa calda intrerupe caldura strict in momentul in care este folosita.
Presupunannd ca toate caloriferele sunt deschise (si tur si retur) si toti robinetii de sub ccentrala subt deschisi, foarte probabil pompa de recirculare nu isi face treaba. Asta se observa usor, urmarind temperatura apei atunci cand porneste flacara centralei. Daca temperatura urca rapid si apoi flacara se opreste, pompa este de vina.
Daca aveti printre voi un coleg mai priceput, desfaceti carcasa centralei, identificati pompa de recirculare si rotiti butonul de reglaj pe treapta maxima. Iti pun un link ca sa vezi cum arata, butonul de reglaj e cel din mijloc, cu canal pentru surubelnita.
https://www.depozitunelte.ro/......0-180.html

| Ciprianccdlcjmrx explică (pentru regis):

Am fost, am dat capacul jos de pe centrala, si am dat gen in sus a curs multa apa, dupa am dat rotit in jos maxim si n a mai curs apa, ce exact ar trebui sa fac mai exact?

| regis a răspuns (pentru Ciprianccdlcjmrx):

Înțeleg ca ati identificat pompa, ati rotit butonul si a curs apa?!? Nu prea are cum sa curga apa, acel buton/surub de pe mijlocul pompei regleaza doar turatia pompei, nu are treaba cu apa.
Un administartor al cladirii sau ceva similar, nu este?

Bula
| Bula a răspuns:

Problema incepe de la puterea centralei si continua la circuitul caloriferelor.
La o casa de 8 camere + dependente circuitul termic trebuie sa functioneze perfect pentru a incalzi peste tot.

Intrebare este: instalatia a functionat /incalzit satisfacator vreodata?
1 - Daca nu, atunci trebuie re-proiectata.
2 - Daca da, atunci problema este in circuitul caloriferelor. Cel mai des, caloriferele nu incalzesc din cauza aerului din instalatie, care functioneaza ca o izolatie termica!

Circuitul se poate verifica simplu, de oricine:
La fiecare calorifer se pune mana pe teava de TUR (intrare), care trebuie sa fie aproape la fel de calda ca si teava de iesire din calorifer. Daca teava este suficient de calda, atunci se verifica partea superioara a caloriferului. Trebuie sa fie aproape uniform de cald! Teava de RETUR (iesire) trebuie sa fie mai rece decat teava de intrare.
Daca caloriferul nu este uniform cald (la partea spre teava de retur este rece), atunci inseamna ca trebuie aerisit!
Un calorifer (care functioneaza bine) trebuie sa fie aproape uniform de cald deasupra, mai rece pe laterale si cu temperatura ceea mai mica la iesire.

Daca nu functioneaza corespunzator, atunci trebuie aerisita instalatia (aerisirea si face toamna, inainte de inceputul sezonului de incalzire (sau ori de cate ori este nevoie.
In caz contrar se plateste degeaba "incalzirea".

| Ciprianccdlcjmrx explică (pentru Bula):

Teava tur si retur sunt cum ati spus dvs, insa la colegu de langa mine, amandoua sunt reci, are momente cand cea de tur e domoala, dar nu tine mult si se raceste inapoi, iar daca urci la etaj nici o sansa, ce ni s-a zis noua e ca pompa de la centrala nu face fata la toata casa

| Bula a răspuns (pentru Ciprianccdlcjmrx):

E clar.
Instalatia trebuie aerisita, fiindca e plin cu aer.
Daca sunt mai multe nivele, atunci aerul urca sus si izoleaza circulatia agentului termic (al apei) din tevi.
Manometrul din- sau de langa centrala este inselator, fiindca arata presiunea de la parter, nu si de pe returul de dupa calorifere.
Chiar daca functioneaza pompa, ea nu rezolva circulatia aerului (si, mai ales, nu-l scoate din tevi).

Trebuie chemat un instalator de calorifere sa aeriseasca intreaga instalatie.
Doar dupa ce s-a eliminat aerul din tevi se poate vorbi despre pompa.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Calorifer electric.

| Yurisa a răspuns:

Proprietarul trebuie sa rezolve reparatiile mari nu tu

| simpluone a răspuns:

Daca instalatia este veche, este posibil ca tevile sa fie colmatate cu mizerie in special de la tine la vecin. Si pompa poate fi o problema neavand puterea sa circule agentul termic in toata instalatia luand calea cea mai directa/usoara adica doar caloriferul tau. In ambele cazuri e nevoie de un instalator sa verifice