| elenna a întrebat:

Ce e mai convenail si mai ieftin pentru o casa la curte: centrala termica cu gaze sau lemn? vreau si argumente.multumesc.

Răspuns Câştigător
| domidoc a răspuns:

Daca ai paduri foarte aproape, cineva in putere care sa fie toata ziua acasa si spatiu de depozitare pentru lemn pentru minim 2 ani, ia-ti o crntrala pe lemne cu "condensare". O alimentezi de 2 ori pe zi. Dar lemnele tr. sa fie foarte uscate[max.20% umiditate]. Deci, minim 1 an uscare. Daca nu ai conditiile de mai sus, gaze.

33 răspunsuri:
| baby_6882 a răspuns:

Nu stiu.eu una am central pe gaz.si este mult mai usr pentru ca o programam cat vrem sa stea apinsa sau cat sa faca apa calda. dar la aia pe lemne e si dezordine pentru ca se face si mizerie.si eu zic ca oarecum tot acolo ajune ca si lemnele sunt destul de scumpe. acum depinde si de casa care o ai ca la mine ajunge peste 10 milioane pe luna iarna gazul.

| uic9999 a răspuns:

Pentru cei neavizati: exista centrala termica pe lemne. Nu e vorba de sobele de teracota.
Apoi, Elena, mai este o varianta, cea electrica. Noi cand am ales centrala, am facut research si am ajuns la concluzia ca e cea mai buna. Cea electrica. Pentru noi. Totodata, dupa acel research am facut calcule peste calcule si rezultatele au fost: la o casa medie de 150 mp, o temperatura constanta de 23 grade, gazul vine pe luna in jur de 7-8 milioane iarna, lumina in jur de 10 milioane (cu totul, adica si incalzirea si restul), iar lemnele te ajung pe la 7-8 milioane pe luna. Pentru centrala electrica nu ai nevoie de nimic suplimentar. Pentru cea pe gaze, ai nevoie de aerisire. Pentru cea pe lemne, ai nevoie de 12 m3 de spatiu si aerisire. La electric si gaze nu depozitezi nimic, la lemne ai nevoie de o magazie. La electric nu ai nevoie de nimic in plus, la gaze ai nevoie de conducta si trebuie sa o platesti, la lemne platesti transportul pana la tine. Si un sfat: neaparat sa iti pui un regulator de temperatura. Acesta va mentine temperatura constanta (tu o setezi) si va da drumul la centrala numai daca scade temperatura. Dar mare grija unde il montezi. Sa nu fie in hol sau in curenti de aer. De preferat, trebuie montat in cea mai friguroasa camera (de obicei cele dinspre nord) sau in living.

| tiulia a răspuns:

Intre centralele termice cu functionare pe gaz si cele pe lemn costurile mai mici sunt la cele pe lemn dar, exista un mare dezavantaj: trebuie sa te deranjezi sa incarci centrala cu lemne din 6 in 6 ore (poate si 8 ore). Centralele pe lemne nu pot face reglaj calitativ ca si cele pe gaze, ci numai cantitativ. Cea mai ieftina solutie d. p. d. v. al cheltuielilor si al confortului lunar (fara nici un deranj sa incarci la lemne) o reprezinta centralele cu functionare pe peleti, dar sunt cele mai scumpe (investitia se recupereaza in cativa ani). Daca vrei sa vezi cateva astfel de centrale: http://www.calorserv.ro/......pe-peleti.