|

Cum se pastreaza un bulb de zambila? si cand trebuie plantat iar?

5 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare.

Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat.

Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii. Plantati acesti bulbi in ghivece pline cu pamant sau vase de sticla speciale, in care bulbul este tinut exact deasupra nivelului apei. Daca folositi metoda cu apa, umpleti vasul cu atata apa cat sa atinga usor partea de jos a bulbului si asezati-l intr-un loc intunecat, racoros (in jur de 10 grade Celsius) pana cand radacinile sunt bine dezvltate si se observa o crestere in partea superioara a bulbului, la frunze (in jur de 3-4 saptamani). Dupa aceea aduceti vasul cu bulbul de zambila intr-o camera cu temperatura mai crescuta, insorita, pentru a incuraja dezvoltarea foliajului si a florilor. Pentru a prelungi perioada de inflorire, mutati zambila intr-un loc in care sa nu primeasca soare direct atunci cand vedeti ca se apropie momentul in care se deschid florile.

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Este acel bulb de zambila primit, anul trecut la, 1 sau 8 Martie? Nu te omora prea tare...nu merge
Am pus si eu unul, in luna noiembrie, si au iesit, ceva (3 floricele mici), la Craciun, care s-au uscat, dupa doua saptamani, si acum am niste frunze foarte frumoase...astazi...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

De regula se planteaza toamna si pana atunci se pastreaza la intuneric si loc uscat(ca sa nu putrezeasca). Daca acum o ai in ghiveci poti incerca, cu pamant cu tot sa o transplantezi in gradina la loc definitiv, sdoare sau semiumbra(nu se intampla nimic, am incercat si eu anul trecut si acum se apropie de imbobocit)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Mai zambilele nu trebuie sa le scoti sa le ti la caldura ca alte flori ci doar le lasi in pamant si pe maxim 31 martie apar si florile

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pai. daca plantez bulbii de zambila cumparati azi 14 octombrie 2010, intr-o jardiniera cu pamant de flori cumparat si aal. Ce fac? nu ii mai du poana la primavara? Si incep s aii ud prin februarie ca sa stiu sigur ca prin martie vor inflori, sau cum?cryingajutati-ma)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează