| MihaelaDart a întrebat:

Salut TPU! Pentru cunoscatorii in ale pomiculturii adresez aceasta intrebare. Care soiuri de fructe sunt autofertile la mar, nectarin, cires, visin si cais? Multumesc anticipat!

12 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Majoritatea sunt autofertile,rar gasesti pomi,vita de vie care sa nu se polenizeze singur,nu prea au cum.
Florile la ce intrebi tu sunt hermafrodite,deci au partile femele si mascule in aceiasi floare.
Ca sunt unele soiuri la care polenul nu este prea viabil,aia da,dar fructe tot se obtin,doar ca recolta nu este f mare.
La mar toate soiurile ce le stii tu sunt autoferile.
La cires sunt unele soiuri care ar avea nevoie de polen de la alt soi,dar trebuie sa spui ce soiuri doresti, sa pot sa iti zic cum sunt.

Nu stau sa enumar toate soiurile aici si sa le zic care si cum. Unia bat gardurile la greu, asa cum e si pe aici, auzi si tu chimicale laughing ce legatura are chimicalele cu prefectura? Este ca si cum ai spus dau cu detergent si ramai gravida laughing stai si te minunezi uneori ce dume pot unia sa scoata.

Cine stie ce or fi in capul lor, ei gindesc ca fructele se fac dind cu substante chimice, e si asta o chestie.Mai stii poate in viitor asa o sa facem si noi copii, dam cu detergent, dam cu vaccinuri si raman femiloe gravide, asta daca barbati nor mai fi, sau nor mai fi capabili laughing

Ok spune ce soiuri te intereseaza si iti spun cum sunt

| relian a răspuns:

Pe net, in carti o sa gasesti f multe informatii, autofertile, autosterile bla bla, chiar si la nivel universitar.Stii cum sa mers cu informatiile astea? Asa copy/paste.
Ca sa te lamuresti,daca ai un soi de pom fructifer,ori de vita de vie,la care se spune ca este steril,fa tu singura experinta si afli singura cum sta treaba.

De fapt profesional vorbind nu-i se spune soi steril,se spune soi ce are nevoie de polenizare,adica de polenizare suplimentra,nu ca ar fi total steril.
Deci aceste informatii au fost duse de colo colo,intial profesionistii au spus soiuri ce au nevoie de polenizare,asta pentru a obtine recolte mari,pentru ca specialistii asta urmaresc,recolte mari,plantatii economice,nu ca pui tu sau eu un pom in curte.

Cum faci sa verifici? Daca ai pomu "steril" sau mai stiu eu cum mai spun unia,inainte sa infloreasca,deci in faza de boboc,cand polenu de la alt soi n-a avut cum ajunge in acel boboc,cauta o piunga de hirtie,dar de aia f subtire,sa poata trece putina lumina prin ea,alege o ramutra cu boboci si baga punguta peste si o legi pe ramura,dar fara sa vatamezi bobocii aia,fara sai rupi.

Ii lasi asa pana cand pomu infloreste,nu deschizi deloc,astepti pana cin cad petalele si floriel au legat,pana vezi fructu ala micut asa ca un bob de stiu si eu gamalie de bold.
Atunci desfaci punguta si vezi ce s-a intimplat cu boboci aia. Daca au legat si aia,atunci stii sigur ca acel pom, soi este autofertil, n-a avut nimeni cum intra acolo, nici insecte, nici polen adus de vint.

Asa se poate verifica cel mai bine si apoi retii, stii care este adevarul.la cate informatii is pe net la ora asta,de la oameni de rind,la pepiniere,la informatii din carti,nu mai stii ce sa alegi,nu mai stii ce sa mai crezi.

Daca citesti prin carti, ori pepiniere, iti dau un exemplu Spune ca nu stiu ce soi de prun este steril, chiar soiul Stanley trebuie sa fie inercalat cu alte soiuri pentru a fructifica mai bine.
Fals, iti spun din experienta, am avut la mama sinca mai sunt vreo 7 pomi, dar intial am plantat vreo 50 de pruni Stanley, nici un alt soi, nici in curte nici pe la vecini si ce crezi? Erau plini an de an, se minunau toti cate fructe puteau face pomii aia.Deci cartile si "specialistii bat cimpii,ce stiu ei este tot din carti, n-a facut nimeni teste sa vada care sste de fapt realitatea.
Cirese la fel, am avuyt si ciresi, la fel faceau fructe f multe, am si poze cu ciresi personali. Unde pui ca bunica mea avea ditai ciresu in gradina, era singurul cires pe o raza de stiu si eu 1-2 km nimeni nu avea cires si ala baga an de an la fel laughing.asa ca eu is lamurit de ce zic toti.
As face eu testele astea dar din pacate nu am posibilitatea,unde locuiesc eu nu creste nici piru laughing plus ca stau la aptm,deci in oras,nu am unde sa testez.
Uite poti sa o faci tu daca spui ca vrei sa plantezi ceva pomi.

Am vrut sa o pun pe mama sa faca ceva teste,dar zice ca nu-i arde,e si bolnava,i-am zis de cateva ori sa faca ceva experiente pe gutui,la focu bacterian,daca stii la par si gutui este o boala care ataca frunzele tinere, lastari tineri, se usuca ca si cum ar fi luat foc.

Nu este nici un produs pentru boala respectiva, este provocata de o bacterie si eu am zis sa stropeasca cu antibiotice de astea ce ia omu, sa faca asa experinenta, mai ales ca are vreo 4 gutui, unu sal lase fara, restul sai stropeasca cu diferite doze.
As face si eu chestia asta dar nu prea am unde.

| MihaelaDart explică (pentru relian):

Tocmai ca nu sunt toate soiurile de mar autofertile sau la alte fructe. Asta daca ai si teren mai mult pui un autofertil si 2 fara.
Am aflat soiurile de autofertil de la pomii fructiferi pe care as dori sa ii achizionez. Multumesc oricum!
Eu am in curte doar un rodiu pe care l-am avut bolnav si l-am tratat cu niste solutii organice recomandate de cineva de la o pepiniera de aici din Grecia. Acum asteptam cu drag sa vedem de roadele sale in toamna.
Vazusem pe internet la o pepiniera tripomul, trei soiuri diferite impletite si am intrebat daca pot impleti si eu 3 pomi fructiferi diferiti autofertili, din motivul ca detin doar o gradina de 200 mp si mi-au spus ca se poate. De aceea, cautam acesti autofertili. Se procedeaza asa pentru cei care nu au spatiu mare in curte.

| relian a răspuns (pentru MihaelaDart):

Pomii fructiferi nu se impletesc,nu-s liane.Ce ai putea sa faci este sa pui in acelasi pom mai multe soiuri,ori mai multe specii,asta prin altoire si la speciile care se inrudesc.
Rodiile cresc ca buruienile,mai ales la tine,ori in zone calde,ala mai mult ca sigur s-a facut bine singur, pentru ca solutii organice sa trateze o boala nu prea sunt.
Ca au dat unia ori tu si s-a facut pomu bine, aia este pura conincidenta.Un pom bolnav nul faci bine cu stiu si eu tutun, ori mai stiu eu ce ceaiuri, exact ca si la oameni, esti bolnav nu te faci bine consumind ceaiuri sau alifii.
Dar fiecare crede ce doreste.

| MihaelaDart explică (pentru relian):

Crede-ma ca se pot impleti, nici mie nu mi-a venit sa cred. Dar cand sunt luati de mici si sunt subtirei, se pot impleti foarte usor. Sunt oameni de specialitate care au minim de cunostinte de a face experimente pe pomi, vazand ca se dezvolta bine, isi continuie munca si dau spre vanzare astfel de pomi.
https://www.zdravan.ro/......letiti.jpg
https://www.zdravan.ro/......-4-ani.jpg
Aceste sfaturi le-am luat de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura de la Valu lui Traian din Constanta, nu de la orice "pepiniera" care cumpara marfa de peste tari si mari. Am comunicat cu acestia pe messenger. Crezi sau nu, se pot impleti.
Eu nu am cum sa pun un singur pom din mai multe soiuri caci nu am spatiu, pe aceeasi linie pe care doresc sa ii plantez imi incap doar 2 pomi impletiti si la mijloc este rodiul. Iar pe partea de vizavi vor fi plantati doi citrici.
Se pare ca anumite boli se pot trata, doar sa stii sa apelezi la o persoana fitosanitar care se pricepe foarte bine sa iti da medicamentul exact. Acest pom dupa anumit "experti" mi-au spus ca nu il mai pot salva si trebuie taiat. Am mers mult pe conceptia asta si ma bucur din suflet ca, dintr-o chestie mi-am postat niste fotografii pe Facebook mentionand, ca doar cateva rodii am putut culege din acest pom si astfel o persoana pe care o aveam printre prieteni, stiind ca se ocupa de vanzarea pomilor fructiferi, m-a indrumat catre tratamentul exact. Mi-a spus fix ce are. Nu am dat cu "tutun" sau alte bazaconii, ci a fost tratament cumparat de la farmacia fitosanitara care tratateaza garantat pomul fructifer. Imi pare rau ca tu ai inteles altceva, nu l-am preparat eu acasa din mirodenii, daca la asta te-ai gandit. Asa cum sunt medicamente la farmaciile pentru oameni sau animale, asa sunt si pentru copaci/pomi fructiferi ori plante verzi ori cu flori.

| MihaelaDart explică (pentru relian):

Toți pomii ori copacii cresc din "buruieni". Pune și tu un sâmbure de cais sa vezi cum arată. Nu-ți va ieși pomul la un metru cu crengi laughing. M-ai făcut să râd cu poftă.

| relian a răspuns (pentru MihaelaDart):

Am inteles exact ce ai spus laughing ai tratat pomul tau cu solutii organice.Ce se intelege de aici? Una este sa spui ca am facut tratament fitosanitar si s-a facut bine, alta sa spui, ai facut cu produse organice.
Produse organice stii ce inseamna? De exemplu ai o boala cauzata de o ciuperca, exista alte specii de ciuperci pori bacterii care consuma ciuperca ce a causat boala.

Dar chestiile astea is slabe, astea is produse organice, pradatori naturali.Asa cum sunt si viespi care depune oua in larvele altor insecte care ataca sa zicem plantele, ori cum este calaguratita, care consuma orice misca.
Dar sa stai in baza pradatorulor naturali nu faci mare lucru, mai ales in cazul bolilor interne.
Deci am inteles exact ce ai spus. Daca tu te exprimi in felul asta, ce sa zic.Cum am zis rodia e buruiana dracu laughing

Referitor la chestia cu impletitu, stiu ce spui, dar tu nu ai acolo dect tot un pom laughing nu ai 3 pomi asa cum tu crezi.
Cite fructe va face un singur pom, la fel vor face cei 3 impletiti de tine laughing deci care is aia 3 pomi?
Ca ai 3 fructe diferite,dar decat sa stau sa imp[letesc pomii,mai bine altoiesc,iar pomu se dezvolta frumos si sanatos.
Tu crezi ca impletind plante alea nu mai pot de bine sau ce? Orice chestie nenaturala, impletirea este o supunere a pomului la torsionari, adica ceva ce acel pom nu face, deci bine nu se va simti si nici nu se va dezvolta ca un pom normal.

Gindeste cum o sa arate cand va face trunchiul gros cit mina? Pfff uite asa chinuie unia animalele, plantele.Mai sunt si aia cu bonsai,pai sa infoimetezi o planta ti se pare o chestie wow? Bonsaii asa is obtinuti,nu exista plante asa micute,arbori ce folosesc aia,doar cai chiniue laughing isi bat joc de plante, asa cum unia tin in custi animale, pasari.

Stai linistita ca stiu cum arata un cais laughing nu am crescut in cutie. cunosc aproape toate plantele de pamintu asta laughing multe din ele le cunosc f bine, de la denumitre stiintifica la cum creste si etc.

Unia fac bani facind tot felul de chestii, iar omului ce nu se pricepe i se pare ceva f frumos.
Sa te vad eu cand pomii aia or avea grosimea ce am zis, pentru ca in 5 ani deja se fac cit jumate din grosimea la incheietura minii.ba unia se fac cit mina, depinde ce sol ai acolo.

O persoana tea indrumat catre tratamentu exact laughing ma faci sa rid.Tratament exact poti,doara daca evzi pomu,sa vezi,dar asta trebuie sa si stii despre boli,sa le recunosti,. deci ala ce ti-a spus ar fi trebuie sa vada pomu,sa stabileasca exact ce boala are,apoi sa iti recomande tramanet sau stiu si eu ce remediu.

Toti pomii cresc din "buruieni laughing mai facut sa rid. Pomi sunt pomi, arborii is arbori, burienile is buruieni ok? Este o clasificare, nu-i; oti baga pe toti in aceiasi oala de ciorba laughing

Care is expertii aia ce spui ca au zis ca nul mai poti slava? Au venit si au vazut ei pomu? Eu de imi ziceai iti spuneam lasa pomu acolo, nuio da nimic, ala e pomu dracu laughing se face el singur sanatos. Tiam mai zis rodia e buruiana dracu laughing creste pe marginea drumului singura.Este f rezistent la mai orice,il tai,il ranesti se face la loc.

Ok deci stai linistita ca ma pricep mai bine decat specialistii tai,mai bine de it aia de la statiunea lu papura voda de la Constanta. Cercetatori in Romania? Cred ca glumesti. Iara aia ce vind produse fitosanitare is doara vinzatori,desi ei sunt ingineri,is cam pe dinafara cu ingineria laughing stiu f bine ce vorbesc.
sa vinzi produse e una,sa cunosti si sa stii despre boli,daunatorineste alta.
Normal aia ar fi trebuie sa stie, dar de regula nu-s curiosi sa stie, sia tras ingineru neexperimentat un magazin si vinde omu produse, face si el un ban mai usor laughing
Deci majoritatea care vind produse de genul asta nu prea au experienta agricola, este mai usor sa vinzi decat sa stai pe cimpuri, decat sa iti bati capu cu probleme.

| MihaelaDart explică (pentru relian):

Degeaba scrii un roman, daca tot nu esti deschis la nou. Ce observ, in realitate vorbesti mult si prost, asta se vede si pe internet. Aroganta ta ma lasa rece. Crezi in teoriile tale si fa ca tine. Razi de primul membru TPU ca numai tampenii spune, dar tu mai ingramadit esti.
"Un inteligent observă tot timpul, dar un prost face tot timpul observaţii". Heinriche Heine

| lpavel a răspuns:

Din pacate numai exista asa ceva... daca vrei sa aiba fructe multe trebuie curatat si stropit cu tot felul de chimicale pe care eu nu le stiu. In schimb stiu ca orice pom ai cumpara daca de mic nu-l obisnuiesti cu chimicale sau curatatul/taiatul cum se face via, atunci va face roade dar nu asa multe, depinde si de zona! In unele zone pomii fac roade 1 an da, 1 an nu daca nu sunt stropiti! Nucile in schimb nu au nici o pretentie, fac roade indiferent de zona chiar daca nu sunt stropite! Uita de nectarin, lamaie si altele de acest gen, sunt cele mai pretentioase si nu se prea adapteaza in Romania! Bafta!

| MihaelaDart explică (pentru lpavel):

Mulțumesc că ai fost drăguț să-mi răspunzi, deși am găsit până la urmă pomii fructiferi autofertili la pepiniere. Este total greșită concepția ta că fără chimicale nu se intra pe rod. Am întâlnit foarte multi oameni care nu tratează pomii fructiferi cu aceste substanțe nocive. Am și eu un rodiu doar cu apă și fertilizant organic am dat pentru a face mai multe fructe, mai ales că acest pom are vârsta de peste 80 de ani. Un prun care nu este autofertil nu da un rod bogat daca nu are unul autofertil langa el (adică unul polenizator).

| lpavel a răspuns (pentru MihaelaDart):

Eu nu am zis ca nu face roade deloc! Mai citeste o data! Eu am zis ca 1 an face roade 1 nu! Si nu am zis asta din auzite sau am citit pe undeva, vorbesc din proprie experienta! O sa te convingi!

| MihaelaDart explică (pentru lpavel):

Am citit și asta a dat de înțeles. Nu te-ai exprimat corect. Sincer, cunosc persoane cu pomi fructiferi pentru consumul propriu și nu își pun chimicale. Și noi la rodiul nostru, nici atât nu a fost hrănit cu așa ceva. Daca este sa hrănești numai din asta, este normal sa se obișnuiască și pomul cu aceste substanțe. Crede-mă că știu despre ce vorbesc. Întrebarea era cu totul altceva și răspunsul tău despre altceva a fost. Daca ai minimul de experiență ar fi trebuit să știi că un pom sa zicem un prun centenar trebuie să aibă și un polenizator (adică un Stanley). Doream sa știu doar pomii autofertili, denumirile lor, nimic mai mult.