anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Se pune folie la placa de elevatie a unei case

11 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Eu am pus sub placa folie de polietilena, avand astfel doua avantaje: nu se scurge in umplutura fundatiei asa numitul "lapte de ciment", iar ulterior nu lasa umezeala sa se ridice prin fenomenul numit capilaritate. Nu este obligatoriu, insa costul ei este foarte mic si nu stiu sa aiba contraindicatii, deci nu vad de ce sa nu o pui.
Deasupra placii am lipit o membrana bituminoasa, insa pentru reducerea costurilor nu pe toata suprafata, ci numai pe sub ziduri, lasand-o bineinteles ceva mai lata decat zidul (din cate imi amintesc am taiat sulul lat de 1 m in doua).

regis
| regis a răspuns:

@minerva - probabil ca e mai bine cu mortar, mie nu mi s-a recomandat insa nimic, am facut-o de capul meu happy. Eu am vrut sa lipesc membrana pe intreaga suprafata, insa constructorul mi-a dat ideea sa pun numai sub ziduri, pentru economie. Spunea ca nu isi are rostul, sub placi jucand rolul de hidroizolatie tocmai acea folie de polietilena. De aceea am si mentionat varianta completa, pentru a arata ca utilizarea foliei sub placa poate aduce economie reducand drastic costurile cu hidroizolarea ulterioara.
Si sincer sa fiu, nici nu stiu daca era necesara sub ziduri, pentru ca fundatia este suficient de inalta. Insa am vazut la altii umezeala urcata pana la geamuri si am preferat sa fiu linistit. Aradul nu e foarte expus seismelor si nici nu ma bazez pe zidarie in astfel de cazuri, ci pe stalpi si centuri, la care nu am facut rabat.

regis
| regis a răspuns:

@mg - se poate face in multe feluri, dar mai tii cont si de costuri.
De exemplu eu am procedat astfel: am umplut fundatia cu molozul rezultat din demolare, udat si tasat cu "broscuta". E clar ca e preferat balastul, dar plateam de doua ori: odata pentru caratul molozului, a doua oara pentru cumpararea balastului. Peste umplutura de moloz, pentru ruperea capilaritatii, am venit cu un strat de sort (sau margaritar ii mai spune pe aici). Peste s-a pus folie si s-a turnat placa, cu o armatura usoara (plasa sudata prinsa cu centura fundatiei, care a fost lasata de jumatate afara). Acuma cum spui si tu, daca totul e ca la carte, poti renunta la folie, dar economia facuta este minima, folia costand cateva zeci de lei.
Termoizolatia eu am ales sa o fac mult mai subtire si peste placa. Practic am pus doua randuri de polistiren extrudat, strat in care am incorporat instalatia electrica si tevile de incalzire si peste care s-a turnat sapa.

regis
| regis a răspuns:

Inteleg ca dupa normativ ar fi asa: pamant, pietris, beton, polistiren, folie, beton armat, sapa de beton. Si asta fara a avea posibilitatea de a incorpora instalatiile. La mine straturile sunt astfel: moloz, pietris, folie, beton armat, polistiren si instalatii, sapa de beton. Cred ca este o solutie mai practica, mai rapida si mai ieftina. Singurul dezavantaj este stratul mai subtire de polistiren, insa daca rezista sapa peste polistiren de 5 cm, sunt convins ca ar rezista si la 8.

regis
| regis a răspuns:

@minerva - si eu mi-am pus problema la fel, pana am vazut cu ochii mei aceeasi sapa la inca doua case, la una din ele chiar cu polistiren expandat. Asta dupa ce discutasem si cu un prieten care lucrase la montarea unor case pe structura de lemn in Germania, unde si la parter si la mansarda au folosit aceeasi solutie - sapa peste polistiren extrudat.
Eu nu consider ca i-am facut varza topicul, ba dimpotriva, cred ca poate sa isi aleaga solutia optima, pe baza unor informatii mai complete.

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Se poate si chiar se pune (pentru ce e buna ti-a spus regis). @regis, membrana de deasupra nu se mai recomanda in zone seismice, ci folosirea mortarelor impermeabilizante.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Daca s-ar respecta straturile care se pun sau care ar trebui puse in fundatie sub placa nu ar fi nevoie de folie. Din pacate foarte multi fac umplutura de pamint, eventual toarna si apa pentru a se aseza mai bine...
Si termenul de umplutura este gresit. In mod normal se face un strat de rupere al capilaritatii apoi se monteaza un strat de circa 20 cm de termoizolatie si in final armatura si placa.
Hidroizolatia este obligatorie la si numai sub ziduri, indiferent de inaltimea fundatiei.
Hidroizolatia se face cu membrana bituminoasa. Acel mortar de care se vorbea, nu este eficient, nu folositi daca vreti sa nu plingeti dupa bani mai tirziu. O hidroizolatie prost facuta sau lipsa, la ziduri, este extrem de greu de rezolvat mai tirziu, costurile sint atit de mari incit mai bine vinzi casa si pleci.
membrana bituminoasa este cea mai eficienta si sigura.
Si la turnarea sapei de la parter sau la tencuit trebuie sa se tina cont de acea membrana si facute racordurile cum trebuie. In caz contra, iarasi dati gres. Pacat ca nu pot sa postez un desen sa vedeti cum trebuie facut atit pe interior cit si pe exterior...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Deci straturile corecte sunt: Peste stratul de pamant natural (dupa ce s-a inlaturat STRATUL VEGETAL-exista riscul sa germineze diverse plante si sa creeze probleme sub casa) se face un strat de pamant-umplutura compactata (in functie de cota 0, 00 a casei). Dupa aceea se asterne un strat de rupere a capilaritatii-PIETRIS, nu nisip, nu alte minuni. Dupa care, conf. Legii 372/2005 privind cresterea performantei energetice a cladirilor, este necesar un strat de polistiren extrudat (in general, din calcule rezulta 8 cm). Pentru a-l aseza, se face un strat de poza din beton. (pentru asta, pentru a nu se scurge laptele de ciment, se aseaza peste str. de rupere a capilaritatii folie PVC sau hartie Kraft). Dupa polistiren urmeaza placa de pardoseala de la cota 0, 00.
Hidroizolatia orizontala se pune doar sub ziduri, pentru ca zidurile stau pe fundatii, prin care se poate infiltra apa prin capilaritate. In camp (restul ochiurilor de placa) nu este necesar, pentru ca ai pus str. de rupere a capilaritatii.
Pentru @regis: chestia cu mortarul impermeabil e de data relativ recenta, cred ca apare in P100/2006 si e pentru zone seismice
pentru @mg: am folosit hidroizolatie rigida de la SIka (au solutii de impermeabilizare care se adauga in momentul prepararii betonului/sapei si o pasta care se aplica cu pensula peste sapa existenta). Am folosit-o pe a doua la o sapa foarte poroasa (am dat banii pe sapa Baumit degeaba) si nu mi-a venit sa cred, dintr-un burete s-a transformat intr-o cuva etansa. Sunt destul de scumpe, dar eu zic ca a fost o investitie buna.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@regis, varianta ta e foarte fiabila; singura problema: sapa pusa peste polistiren devine sapa flotanta, deci ar trebui armata.
De obicei se prefera plasarea termoizolatiei la exterior fata de elementul de constructie (placa in cazul nostru) pentru ca acesta functioneaza ca o soba (din inertie termica, in momentul cand scade brusc temperatura-aerisind, de ex, elementele neizolate: placi BA, zidarii, degaja caldura).
Hai c-am facut varza topicul omului cu discutii tehnice big grin

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Buna tuturor!
Pentru acelasi fel de placa, avand 7. 5mX5m credeti ca e necesar un cuzinet(asa se numeste?) transversal, la jumatatea lungimii? Grosimea de 20 cm a placii si armare cu plasa sudata 6mm e suficienta?
Este vorba despre o terasa pe care doresc sa amplasez ulterior o structura din lemn acoperita cu tigla ceramica.
Multumesc!